Autor: Filip Kejval

12 sankcionovaných oligarchů, včetně Usmanova, Abramoviče a Putinova bývalého sparingpartnera v judu, je spojeno s nemovitostmi ve Velké Británii v hodnotě více než 1 miliardy dolarů

Tucet ruských miliardářů, na které Západ uvalil sankce, je spojeno s nemovitostmi ve Velké Británii v hodnotě více než 1 miliardy dolarů, ukázala analýza BBC.

Tucet ruských miliardářů, na které Západ uvalil sankce, je spojeno s nemovitostmi ve Velké Británii v hodnotě více než 1 miliardy dolarů, ukázala analýza BBC.

Do zjištění byli zahrnuti Roman Abramovič, Ališer Usmanov, Oleg Děripaska, Michail Fridman, Petr Aven.

Analýza zjistila, kteří oligarchové co vlastní, a to na základě uniklých offshorových dokumentů, katastru nemovitostí a soudních spisů.

Rachel Daviesová, šéfka protikorupční organizace Transparency International, řekla BBC: "Vzhledem k systému utajování ve Spojeném království a v zámořských závislých územích je pro lidi opravdu snadné skrývat svůj majetek a finanční prostředky ve Spojeném království a ani policie nemusí mít přehled o tom, kde se tento majetek nachází."

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu přijaly USA, Spojené království a EU několik opatření. Patří mezi ně vyloučení Ruska z mezinárodní platební platformy SWIFT a zabavení majetku bohatých ruských podnikatelů.

Podle zprávy BBC je Abramovič, kterému byla údajně zmrazena polovina majetku, spojován s více než 50 nemovitostmi v Londýně v hodnotě přes 300 milionů dolarů (230 milionů liber), včetně jeho sídla s 15 lůžky v Kensingtonu.

Britská vláda na Abramoviče uvalila sankce, ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal USA, aby majitele fotbalového klubu Chelsea nesankcionovaly a umožnily mu tak mírové rozhovory.

Usmanov, který převedl většinu svého majetku ve Spojeném království na svěřenské fondy, je spojován se dvěma sídly a několika nemovitostmi v Londýně v hodnotě o něco nižší než 200 milionů dolarů (více než 150 milionů liber).

Německé úřady mu nedávno zabavily superjachtu v hodnotě 735 milionů dolarů.

Děripaska, jehož jachta ve čtvrtek plula směrem k Turecku, je podle zprávy spojován s nemovitostmi poblíž Buckinghamského paláce a sídlem v Surrey.

Děripaskův mluvčí řekl BBC, že sankce jsou založeny na "nepodložených a prázdných obviněních" a že se "nikdy neangažoval v politice".

Fridman pro BBC uvedl, že tvrzení, že má blízko k Vladimiru Putinovi, je "naprosto nesprávné", zatímco Aven, kterého EU označila za jednoho z Putinových nejbližších oligarchů, řekl, že sankce proti němu jsou "pochopitelné, ale nespravedlivé", protože podle něj nikdy nejednal podle Putinových požadavků.

Fridman vlastní sídlo v severním Londýně, které mělo podle zprávy v době akvizice v roce 2016 hodnotu 85 milionů dolarů (65 milionů liber). Aven údajně vlastní sídlo ve Virginia Water v hrabství Surrey, jehož hodnota se pohybuje kolem 20 milionů dolarů (15 milionů liber).

Arkadij Rotenberg, který je spojován se sídlem v hodnotě přibližně 60 milionů dolarů (45 milionů liber), podle BBC cvičil v Petrohradě ve stejné tělocvičně jako Putin.

Mezi další osoby spojené s nemovitostmi ve Spojeném království patří Andrej Akimov, Polina Kovalevová, Jurij Solovjev, Michail Gucerjev, Igor Šuvalov a German Khan.

Zpráva dospěla k závěru, že vyšší soudci a právníci se potýkají s obtížemi při hledání vlastníka nemovitostí ve Spojeném království, zejména těch, které jsou spojeny se sankcionovanými ruskými oligarchy. Najít majitele zabavených superjachet je těžší než uvalit sankce na oligarchy.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články