2 Zajímavé akcie ke sledování

Výhodné akcie mohou být těžké získat, dokonce i na trhu, který se zdá být připravený na pokles. Jednou z oblastí pro vyhledávání je velká společnost, která má v blízké budoucnosti jen málo perspektiv.

Jejich akcie se obvykle obchodují se silnou slevou pro partnery, dokud (často nevyhnutelně) nezlepší své operace, což způsobí, že mnoho investorů změní názor a nakoupí své akcie současně. Dvě společnosti s tímto potenciálem propasti jsou Bed Bath & Beyond a Viatris. Pojďme se podívat na to, proč kamenná maloobchodní elektrárna a farmaceutický gigant mohou jejich investoři zbohatnout.

1. Bed Bath & Beyond

Během čtvrtého čtvrtletí roku 2020 poklesly tržby společnosti rok od roku o 16% na 2,6 miliardy USD. Pokud bychom se ale měli přizpůsobit jeho odprodejům aktiv a uzavření 144 obchodů, jeho prodeje skutečně vzrostly. Ve skutečnosti se jednalo o třetí po sobě jdoucí čtvrtletí růstu tržeb ve stejných obchodech.

Největší hnací silou nárůstu byl úspěšný přechod společnosti Bed Bath & Beyond na elektronický obchod. Až 162 milionů unikátních zákazníků nyní využívá digitální kanály společnosti (web a mobilní aplikace). Tržby z jejího digitálního segmentu se meziročně zvýšily o ohromujících 99% a nyní tvoří 37% jejích celkových tržeb.

Společnost také nabízí doručení ve stejný den a možnost nákupu online a vyzvednutí v obchodě, přičemž obě služby zaznamenávají vysokou spokojenost spotřebitelů. 26. května společnost Bed Bath & Beyond oznámila, že uzavře partnerství s firmou DoorDash, aby její dodávka byla ještě rychlejší.

Bed Bath & Beyond je stále maloobchodníkem pro zboží, jako jsou domácí potřeby, kuchyňská příprava jídla, dekorace interiéru, ložní prádlo a koupelnové doplňky. Aby společnost lépe vylepšila svou hodnotovou nabídku, upgraduje svou infrastrukturu tak, aby využívala cloudovou analýzu dat. Tento krok lépe předpovídá chování spotřebitelů a zvýší rychlost uvádění nových produktů na trh.

Výborně si vede i v oblasti kapitálu. Ve fiskálním roce 2020 společnost snížila svůj celkový dluh o 1 miliardu USD a prostřednictvím zpětného odkupu akcií vrátila akcionářům 375 milionů USD. Bed Bath & Beyond má celkovou likviditu 2,1 miliardy USD.

To je fantastické, protože tržní kapitalizace společnosti dosahuje pouhých 2,8 miliardy dolarů. Pro fiskální rok 2021 se očekává, že přinese výnosy 8,1 miliardy USD a provozní výnosy 512,5 milionů USD bez nepeněžních položek a zpětný odkup akcií o 312,5 milionu USD. Celkově vzato, vzhledem k síle segmentu elektronického obchodování, který rychle létá, se jedná pravděpodobně o jednu z nejlepších maloobchodních akcií, které je nyní možné koupit.

2. Viatris

Viatris je farmaceutické monstrum produkující více než 80 miliard dávek různých léků ročně. To bylo vytvořeno v loňském roce přes sloučení Mylan a Pfizer ‚s Upjohn dceřiné společnosti. Společnost v současné době působí v hyperkonkurenčním prostředí, protože existuje vysoký politický (a morální) tlak na snižování cen léků na předpis v USA.

Tržby Viatris meziročně poklesly o 6% na 4,4 miliardy USD, přičemž mezinárodní prodej nebyl relativně ovlivněn iniciativou FDA. Naštěstí se drtivá většina problémů společnosti blíží ke konci. Značkové léky Viatris byly primárně ovlivněny ztrátou exkluzivity (LOE) a nikoli cenovými tlaky. Segment generuje výnosy ve výši 2,725 miliardy $ za čtvrtletí a v blízké budoucnosti nemá žádné další významné LOE. V předchozím čtvrtletí navíc došlo k 27% nárůstu jeho biologicky podobných prodejů. Takové třídy léků je obvykle velmi obtížné duplikovat.

Pro lepší zvýšení své ziskovosti Viatris zbavuje svých výrobních závodů nadbytečnou kapacitou a integruje svoji podnikovou strukturu po fúzi. Očekává, že pouze v letošním roce vytvoří zisk 500 milionů $. Kromě toho je Viatris také na cestě k vytvoření příjmu ve výši 690 milionů USD s uvedením nových produktů do roku 2022.

Nejlepší na společnosti je její ocenění. Lovci výhod mohou získat akcie za pouhý 10násobek volného peněžního toku. V květnu vedení rovněž oznámilo, že bude deklarovat čtvrtletní dividendu ve výši 0,11 USD na akcii, což bude mít za následek roční výnos 3%.

Zdroje: fool.com, unsplash.com

Nejnovější články