Autor: Adam Spáčil

2 propadlé růstové akcie, které můžete koupit a držet deset let

Krátkodobá volatilita akciového trhu může být děsivá. V případě pochybností však pomáhá přiblížit se a zvážit výkonnost akcií za delší časové období - řekněme 10 a více let.

Krátkodobá volatilita akciového trhu může být děsivá. V případě pochybností však pomáhá přiblížit se a zvážit výkonnost akcií za delší časové období - řekněme 10 a více let. Historie nám jasně ukazuje, že nevyzpytatelné chování trhu má z dlouhodobého hlediska obvykle mnohem menší dopad.

Proto přístup k investování podle strategie "kup a drž" stále funguje, samozřejmě za předpokladu, že si člověk vybírá vynikající společnosti, do kterých investuje. Zde jsou dvě skvělé akcie, které sice v poslední době trochu ztratily, ale v příštím desetiletí by mohly své akcionáře bohatě odměnit: Moderna a Match Group

1. Moderna

Tady jsou dva důvody, proč by společnost Moderna mohla mít před sebou zářnou budoucnost. Za prvé, vakcína COVID-19 společnosti byla velmi úspěšná a pomohla generovat značné množství peněžních toků. Zadruhé to biotechnologické společnosti umožní rozvíjet další programy; Moderna se může pochlubit slibnou řadou zajímavých kandidátů.

Moderna předpokládala, že v roce 2021 vygeneruje ze své vakcíny proti koronavirům 15 až 18 miliard dolarů. Připomeňme, že biotechnologická společnost byla založena v roce 2010 a až donedávna nikdy neuvedla na trh žádný produkt. Díky své vakcíně proti koronavirům však společnost ukončila třetí čtvrtletí s 15,3 miliardy dolarů v hotovosti a ekvivalentech.

S takovým množstvím peněz v bance lze očekávat, že společnost Moderna výrazně pokročí ve svých připravovaných programech. Biotechnologická společnost se zaměřuje na celou řadu virů pomocí svého přístupu k očkování založeného na mRNA. Tyto vakcíny založené na mRNA se vyrábějí rychleji - což je významná výhoda, která by mohla biotechnologické společnosti poskytnout náskok před mnoha jejími konkurenty na trhu s vakcínami, nemluvě o potenciální úspoře nákladů.

Moderna pracuje na vakcínách proti infekcím, které v současné době žádné neexistují, včetně viru Zika a cytomegaloviru. Jinde pracuje na vakcínách proti viru HIV a několika formám rakoviny.

Všechny tyto programy nezískají schválení regulačních orgánů. Přesto některé z nich nepochybně ano - a investoři mohou v příštích několika letech očekávat alespoň několik údajů z probíhajících klinických studií. Do půl desetiletí bude mít společnost Moderna pravděpodobně několik schválených kandidátů.

Akcie společnosti vypadají atraktivně poté, co za posledních šest měsíců klesly o téměř 63 %, protože mnozí investoři se domnívali, že akcie jsou příliš drahé. Poměr forwardové ceny k zisku společnosti Moderna nyní činí 5,8, zatímco v biotechnologickém odvětví obecně je to 11.

Tato biotechnologická akcie vypadá na současných úrovních jako vynikající volba k nákupu a držení.

2. Match Group

Společnost Match Group je lídrem v oblasti online seznamování a zastřešuje více než tucet služeb, včetně stejnojmenné webové stránky a nejpopulárnější aplikace Tinder.

Podnikání této společnosti je vynikajícím příkladem setrvačníkového efektu: Vzhledem k tomu, že se může pochlubit velkým ekosystémem uživatelů svých seznamovacích aplikací, budoucí zájemci o online datování budou pravděpodobně přitahováni k některé z platforem společnosti Match Group kvůli obrovskému počtu potenciálních partnerů. A čím více lidí se k platformám společnosti připojí, tím atraktivnější bude pro další potenciální uživatele.

Společnost Match Group kromě svého vedoucího postavení v oblasti online seznamování expanduje i na trh, který nazývá sociálně-poznávací. V červnu společnost koupila jihokorejskou technologickou společnost Hyperconnect v rámci transakce za hotovost a akcie v hodnotě 1,725 miliardy dolarů.

Jednou z aplikací společnosti Hyperconnect je Hakuna Live, která umožňuje lidem poznávat nové přátele prostřednictvím živých přenosů. Hyperconnect vlastní také aplikaci Azar, která pomáhá lidem potkávat přátele po celém světě díky funkcím živého překladu jazyků, které umožňují lidem z různých zemí vzájemně komunikovat.

Hlavní činnost skupiny Match Group v oblasti seznamování by měla i nadále pokračovat v růstu, protože podle některých odhadů se očekává, že toto odvětví bude do roku 2028 růst složenou roční mírou 5,6 %. A podniky společnosti na trhu sociálních seznamek - který má ještě rychlejší vzestupnou tendenci - pomohou v příštím desetiletí její růst ještě zvýšit.

Po nedávném výprodeji, který byl způsoben především odklonem trhu od bohatě hodnocených růstových akcií, se akcie Match Group obchodují za forwardový poměr ceny k zisku 40, což je nejnižší hodnota za více než rok. Očekávejte, že se tato technologická společnost vzpamatuje z nedávných potíží a v příštích 10 letech bude podávat výkony, které budou trh překonávat.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články