Autor: Adam Spáčil

2 růstové akcie, které vás připraví na příštích 10 let

Tyto akcie v poslední době prudce klesly, ale jejich dlouhodobé vyhlídky vypadají dobře. Pokud máte dlouhý časový horizont investování, nabízejí růstové akcie lákavý způsob, jak vybudovat bohatství.

Tyto akcie v poslední době prudce klesly, ale jejich dlouhodobé vyhlídky vypadají dobře.

Pokud máte dlouhý časový horizont investování, nabízejí růstové akcie lákavý způsob, jak vybudovat bohatství. Přestože trh zasáhly obavy ze zpomalování ekonomiky a index S&P 500 se minulý týden nakrátko propadl do medvědího teritoria, ti, kteří mají trpělivost, budou mít z investic do růstových společností nepochybně finanční prospěch.

Dvě takové společnosti, Amazon (AMZN) a Texas Roadhouse (TXRH), zaznamenaly od začátku roku 2022 pokles cen svých akcií o 36 %, resp. 16 %. Tyto dvě růstové akcie však mají stále silné dlouhodobé vyhlídky.

Je na čase odhalit, proč mají tyto akcie pro investory typu buy-and-hold potenciál k mimořádným ziskům v příštím desetiletí.

1. Amazon

Není sporu o tom, že akcie Amazonu mají za sebou těžký začátek letošního roku. Kromě celkové nevolnosti na trhu se investorům nelíbila ani nedávná čtvrtletní ztráta společnosti.

V prvním čtvrtletí Amazon prodělal 3,8 miliardy dolarů, zatímco před rokem měl zisk 8,1 miliardy dolarů. Letošní období však zahrnuje ztrátu 7,6 miliardy dolarů z investice do společnosti Rivian Automotive. Provozní zisk, který lépe vypovídá o hlavní činnosti společnosti Amazon, činil 3,7 miliardy dolarů, což je méně než 8,9 miliardy dolarů.

I když pokles provozních příjmů není malý, mám důvody se domnívat, že jde o krátkodobý jev. Vedení se potýkalo s vyššími náklady na zvýšení počtu zaměstnanců a skladovacích kapacit, protože se potýkalo s prudce rostoucí poptávkou. Nyní však slibuje, že se zaměří na efektivitu a produktivitu.

Zatímco severoamerický a mezinárodní segment generují většinu tržeb společnosti Amazon, její vysoce maržové služby Amazon Web Services (AWS) obvykle tvoří většinu provozního zisku společnosti. A v posledním čtvrtletí měl tento segment zisk 6,5 miliardy dolarů, zatímco ostatní dva podniky vykázaly ztráty.

Společnost AWS má v rychle rostoucím odvětví cloud computingu největší podíl na trhu (32 %). A co víc, vzhledem k velkému závazku potřebnému pro datová centra existují značné překážky vstupu na trh. Dalšími významnými konkurenty jsou Alphabet a Azure společnosti Microsoft.

V prvním čtvrtletí vzrostly tržby společnosti AWS o 36,6 % na 18,4 miliardy dolarů a provozní zisk se zvýšil o 56,6 %.

Její ostatní podniky mohou krátkodobě čelit určitým tlakům způsobeným vyššími náklady, ale online prodej se bude i nadále rozšiřovat. Díky dominantnímu postavení Amazonu a jeho populární předplatitelské službě Prime by společnost měla brzy fungovat na plné obrátky.

2. Texas Roadhouse

Přestože se investoři začali obávat možné recese, výsledky společnosti Texas Roadhouse rozhodně neprozradily žádné známky zpomalování ekonomiky. V prvním čtvrtletí se tržby ve stejných prodejnách (comps) zvýšily o 16 % v restauracích vlastněných společností a o 20,4 % v domácích franšízových provozovnách.

Stejně jako u mnoha jiných podniků v tomto odvětví však ziskovost ovlivnily vyšší náklady na potraviny a pracovní sílu. Provozní marže restaurací se snížila přibližně o 2,1 procentního bodu na 16,4 %. Přestože očekává nárůst nákladů na komodity o 12 až 14 % a na pracovní sílu o 7 %, minulý měsíc zavedlo zvýšení cen, které by mělo část těchto nákladů kompenzovat.

Zpomalení ekonomiky by jistě způsobilo, že by se méně lidí stravovalo v restauracích. Ale právě teď ekonomika šlape a nezaměstnanost zůstává na nízké úrovni 3,6 %.

A vedení společnosti pokračuje v otevírání nových restaurací. V letošním roce plánuje otevřít 25 restaurací Texas Roadhouses a 33 poboček Bubba's. Rok 2021 společnost zakončila s 667 restauracemi, což je o 33 více než v předchozím roce. Přibližně 94 % z nich tvoří restaurace Texas Roadhouse.

Nabídka kvalitních potravin za slušné ceny se v průběhu let osvědčila. Tento jednoduchý koncept umožnil společnosti Texas Roadhouse rozšířit ziskovost a stále je zde prostor pro otevření dalších restaurací. Díky tomu je společnost v konkurenčním restauračním průmyslu vzácným klenotem.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články