Autor: Filip Kejval

3 akcie Warrena Buffetta, které je třeba koupit před příštím býčím trhem

Následování největšího světového investora se může v těžkých tržních podmínkách bohatě vyplatit.

Následování největšího světového investora se může v těžkých tržních podmínkách bohatě vyplatit.

Vzhledem k tomu, že široce sledovaný index S&P 500 v poslední době koketuje s medvědím trhem a technologický index Nasdaq-100 se na něm již nachází, mají investoři za úkol proplouvat poměrně zrádnými vodami. Ti, kteří hledají vodítko, by však neměli hledat nic jiného než legendárního investora Warrena Buffetta, jehož konglomerát Berkshire Hathaway v posledních více než 50 letech trvale překonává širší trh.

Vůdčí osobnost ve více ohledech

(Amazon): V obtížných tržních podmínkách může být vlastnictví různorodých společností s více zdroji příjmů rozdílem mezi poklesem ceny akcií o 35 % a poklesem ceny akcií o 80 % - což je právě teď realita mnoha technologických akcií. Amazon však nabízí další bonus v podobě silné ziskovosti a také podporu Buffetta, který neustále vyjadřuje lítost nad tím, že do společnosti neinvestoval v jejích začátcích.

Elektronické obchodování stále získává na popularitě a jen v USA se Amazon v současné době podílí na více než 40 % všech online prodejů. Ten sice tvoří většinu tržeb společnosti, ale ve skutečnosti není nejzajímavější součástí jejího celkového podnikání, které se rozrostlo o cloudovou platformu Amazon Web Services (AWS), rychle rostoucí reklamní segment a dokonce i o podíl v nově vznikající společnosti vyrábějící elektromobily.

Společnost AWS je lídrem celého odvětví cloud computingu. Poskytuje stovky různých produktů a služeb, které pomáhají firmám fungovat online, ať už potřebují ukládat data, vyvíjet hry, nebo dokonce posílit své podnikání pomocí pokročilých nástrojů strojového učení. Tento segment se na tržbách společnosti Amazon za posledních 12 měsíců podílel 67,1 miliardy dolarů, což představuje 14 % z celkových tržeb společnosti ve výši 477,7 miliardy dolarů. Je však motorem ziskovosti celé organizace, neboť ve stejném období vygeneroval veškeré provozní příjmy - nebýt AWS, Amazon by za posledních 12 měsíců vykázal provozní ztrátu.

To je výhoda různých zdrojů příjmů. Když část podniku není dostatečně výkonná, jiná část může často tuto ztrátu nahradit.

Agresivní přístup Amazonu ke vstupu do nových odvětví se pravděpodobně v dohledné době nezmění, protože se v 28leté historii společnosti tak dobře osvědčil. Z tohoto důvodu by investoři měli brát současný 35% pokles ceny akcií jako příležitost k vybudování dlouhodobé pozice. Nikdy není pozdě přidat do svého portfolia kvalitní akcie - i sám Buffett někdy přijde pozdě.

Sázka společnosti Berkshire na analýzu dat

(Snowflake): Buffett je známý tím, že vlastní stabilní akcie s nízkou volatilitou, ale Snowflake do této kategorie nepatří. Snowflake usnadňuje analýzu dat uložených v různých cloudech - což je pro velké podniky problém na úrovni migrény. Jedná se o službu založenou na využití, kdy zákazníci platí pouze tehdy, když ukládají a počítají data, a s tím, jak podniky vytvářejí více dat, se tato služba v budoucnu stane jen důležitější.

Akcie se propadly o 66 % oproti svému historickému maximu, ale obchodní výsledky společnosti Snowflake stoupají. V prvním fiskálním čtvrtletí, které skončilo 30. dubna, společnost vykázala meziroční nárůst tržeb o 85 % na 422 milionů USD. K tomu přispěl počet zákazníků utrácejících více než 1 milion dolarů, který meziročně vzrostl o 98 % na 206.

Jedním z velkých problémů podniků založených na využívání služeb je to, že zákazníci mohou snadno omezit jejich využívání v době, kdy je ekonomické prostředí znepokojivé. Společnost Snowflake však působí na trhu, který je relativně odolný vůči recesi, protože zákazníci potřebují neustále analyzovat data, a to se během hospodářského poklesu nezmění.

Vedení společnosti očekává, že určití zákazníci omezí své výdaje, ale společnost zachovala svůj výhled stanovený ve čtvrtém čtvrtletí, což naznačuje, že se to na růstu nijak výrazně neprojeví.

Společnost v 1. čtvrtletí prodělala 166 milionů dolarů, ale má více než 3,8 miliardy dolarů v hotovosti a očekává, že během celého fiskálního roku vygeneruje více než 300 milionů dolarů upraveného volného peněžního toku, což by mohlo tyto ztráty dotovat. Společnost Berkshire Hathaway si zřejmě myslí, že Snowflake je díky svému produktu, který by se mohl stát v dlouhodobém horizontu stále potřebnějším, skvělou společností, kterou je vhodné vlastnit, a vy byste mohli uvažovat o jejím následování.

Stroj na peněžní toky

(Apple): V roce 2022 Brand Finance opět uznal společnost Apple za nejhodnotnější značku na světě a vyzdvihl její řadu módních elektronických zařízení a loajalitu, kterou tyto produkty vzbuzují u zákazníků. Apple především dominuje americkému trhu s chytrými telefony s 50% podílem na trhu a celosvětově mu patří druhé místo s 18% podílem na trhu.

Společnost jistě vyrábí elegantní hardware, ale její konkurenční výhodou je ve skutečnosti software. Operační systémy společnosti Apple, jako je iOS pro iPhone, mají uzavřený zdrojový kód. To znamená, že žádný jiný dodavatel hardwaru nemůže použít jeho software k vytvoření levnější alternativy. Pokud chcete zážitek od Applu, musíte za něj zaplatit. Díky této cenové síle se Apple stal strojem na hotovost - volný peněžní tok se za poslední rok zvýšil o 17 % na 106 miliard dolarů.

Kromě toho společnost agresivně investuje do svých služeb s cílem efektivněji zpeněžit svou obrovskou uživatelskou základnu. To zahrnuje prodej v App Store, platební služby jako Apple Card a Apple Pay a různé produkty s předplatným, jako je Apple TV+ a Apple Fitness+. Toto úsilí se vyplácí. V posledním čtvrtletí vzrostly celkové příjmy o 9 % na 97,3 miliardy dolarů, ale příjmy ze služeb se zvýšily o 17 % na 19,8 miliardy dolarů. A protože podnikání společnosti Apple v oblasti služeb je spojeno s mnohem vyššími maržemi, celková hrubá marže se zvýšila o 120 bazických bodů na 43,7 %.

Investoři mají spoustu důvodů k radosti. Apple nedávno představil nové modely MacBooků Air a MacBooků Pro, které jsou poháněny vlastním čipem M2. Kromě toho společnost oznámila Apple Pay Later, službu "kup teď, zaplať později" s nulovým úrokem a nulovými poplatky. Služba Apply Pay Later umožňuje americkým spotřebitelům nakupovat (kdekoli, kde je přijímána služba Apple Pay) ve čtyřech splátkách po dobu šesti týdnů.

V širším měřítku Apple těží z neuvěřitelné autority značky a jeho rozvíjející se podnikání v oblasti služeb by mělo časem zvýšit ziskovost. Proto jsou tyto akcie - které shodou okolností tvoří 43 % podílů Warrena Buffetta v Berkshire - chytrým nákupem před dalším býčím trhem.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články