3 akcie Warrena Buffetta, které si v červnu rádi koupíte

Na příkladu Věštce z Omahy bohatnou investoři již desítky let. Přestože na Wall Street existuje mnoho úspěšných strategií, jak vydělat peníze, jízda na chvostu Warrena Buffetta je pravděpodobně jednou z nejvýnosnějších za posledních 57 let.

Na příkladu Věštce z Omahy bohatnou investoři již desítky let.

Přestože na Wall Street existuje mnoho úspěšných strategií, jak vydělat peníze, jízda na chvostu Warrena Buffetta je pravděpodobně jednou z nejvýnosnějších za posledních 57 let.

Od roku 1965, kdy se Buffett stal generálním ředitelem konglomerátu Berkshire Hathaway, dohlížel na vytvoření téměř 695 miliard dolarů pro akcionáře své společnosti a vedl akcie Berkshire k průměrnému ročnímu výnosu 20,1 %. Za 57 let se roční výnos 20,1 % rovná celkovému výnosu více než 3 600 000 %!

Jinými slovy, když Warren Buffett koupí akcie veřejně obchodované společnosti, Wall Street a investoři si toho právem všimnou.

Vzhledem k tomu, že všechny tři hlavní americké indexy procházejí nejprudším poklesem za poslední dva roky, je řada akcií v investičním portfoliu společnosti Berkshire Hathaway zralá k prodeji.

Johnson & Johnson

Přestože se jedná o jednu z nejmenších pozic společnosti Berkshire Hathaway, vypadá zdravotnický gigant Johnson & Johnson jako jeden z nejchytřejších nákupů, které mohou investoři v nestabilním a nejistém investičním prostředí udělat.

Jedním z nejlepších aspektů akcií ve zdravotnictví je, že jsou vysoce defenzivní. Bez ohledu na to, jak dobře či špatně si americká ekonomika a akciový trh vedou, lidé budou vždy nemocní a budou potřebovat léky na předpis, zdravotnické prostředky a zdravotnické služby. To vytváří minimální úroveň poptávky po produktech společnosti J&J v jakémkoli prostředí.

Johnson & Johnson je navíc jednou z pouhých dvou veřejně obchodovaných společností, které získaly od agentury Standard & Poor's (S&P) velmi žádaný rating AAA. Udělení nejvyššího úvěrového ratingu společnosti J&J - o jeden stupeň vyššího než úvěrový rating AA, který má americká federální vláda - znamená, že agentura S&P má maximální důvěru v to, že společnost dokáže obsluhovat a splácet své nesplacené dluhy. To znamená ještě menší pravděpodobnost, že cena akcií společnosti Johnson & Johnson bude v případě recese a/nebo růstu úrokových sazeb prudce kolísat.

Provozní segmenty společnosti Johnson & Johnson jsou dalším důvodem k optimistickému pohledu do budoucnosti. Například farmaceutické výrobky představují hlavní část růstového potenciálu a provozních marží společnosti J&J. Značkové léky však mají omezenou dobu exkluzivity prodeje. Proti tomu se může společnost J&J opřít o svůj segment zdravotnických přístrojů, který má skvělou pozici, aby těžil ze stárnoucí populace na domácím trhu a ze zlepšujícího se přístupu k lékařské péči a pojištění na zámořských trzích.

Pokud potřebujete ještě jeden důvod, proč věřit společnosti J&J, zvažte toto: Společnost v dubnu 2022 zvýšila základní roční dividendu již po šedesáté v řadě. A nebýt pandemie COVID-19, série zvyšování ročního upraveného provozního zisku společnosti J&J by se pravděpodobně blížila 40 letům.

Bank of America

Druhou akcií Warrena Buffetta, která si říká o to, aby ji oportunističtí investoři v červnu koupili, je obrovská banka Bank of America.

U bankovních akcií převládá obava z rostoucí pravděpodobnosti, že Spojené státy upadnou do recese. Vždyť hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí překvapivě klesl.

Hospodářské cykly však mají dvě stránky. I když jsou recese nevyhnutelné, často trvají jen několik měsíců až čtvrtletí. Oproti tomu hospodářské expanze se měří na roky a trvají i více než deset let. Zatímco recese mohou být náročné, BofA tráví nepoměrně delší dobu, kdy těží z růstu úvěrů a vkladů v expandující americké a globální ekonomice. Jinými slovy, trpělivost se u akcií velkých bank obvykle bohatě vyplatí.

To, co dělá z Bank of America v současné době obzvláště zajímavou koupi, je citlivost společnosti na úrokové sazby. Vzhledem k tomu, že Federální rezervní systém mění svůj postoj k měnové politice a usiluje o rychlé zvýšení úrokových sazeb s cílem zkrotit inflaci, žádná velká banka z toho nebude mít větší prospěch než BofA. Podle nedávné prezentace společnosti se očekává, že paralelní posun výnosové křivky úrokových sazeb o 100 bazických bodů se promítne do odhadovaného přírůstku čistých úrokových výnosů ve výši 5,4 miliardy USD za 12 měsíců. Bank of America nemusí dělat žádnou práci navíc, aby vydělala více peněz na svých nesplacených úvěrech s variabilní úrokovou sazbou.

Iniciativy společnosti v oblasti digitalizace přinášejí své ovoce. O 5 milionů klientů BofA (celkem 42 milionů) více než před třemi lety aktivně využívá bankovnictví online nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Dále bylo v prvním čtvrtletí roku 2022 53 % celkových prodejů uskutečněno digitálně, což je o 23 procentních bodů více než ve srovnatelném čtvrtletí roku 2019 (tj. před pandemií). Přesun transakcí online nebo do mobilních zařízení umožňuje společnosti BofA rozpoznat úspory nákladů díky konsolidaci některých fyzických poboček.

Amazon

Třetí a poslední akcií Warrena Buffetta, kterou bych v červnu nakupoval, není nikdo jiný než král elektronického obchodu Amazon.

Akcie Amazonu zažily nejprudší výprodej za více než deset let, protože se očekává, že USA vstoupí do recese. Historicky vysoká inflace má tendenci nejvíce postihovat jednotlivce a domácnosti s nižšími příjmy, což téměř jistě ovlivní maloobchodní model společnosti Amazon. Aby toho nebylo málo, inflace zasahuje většinu aspektů dodavatelského řetězce společnosti Amazon a zvyšuje její mzdové náklady. Navzdory těmto nepříznivým faktorům však existuje několik důvodů, proč by se dlouhodobí investoři měli těšit na nákup akcií společnosti Amazon s velkou slevou.

Jak většina lidí pravděpodobně ví, společnost Amazon je nesporným lídrem v online maloobchodním prodeji ve Spojených státech. Společnost eMarketer v březnu odhadla, že Amazon bude v roce 2022 kontrolovat necelých 40 % veškerého prodeje v americkém elektronickém obchodě. To je o více než osm procentních bodů více než konkurenti č. 2 až 15 dohromady!

Maloobchodní prodej je však pouze jednou částí příběhu společnosti Amazon - a upřímně řečeno, už ani ne tou nejdůležitější. Mnohem zajímavější je růst segmentu služeb cloudové infrastruktury, Amazon Web Services (AWS). AWS ovládá téměř třetinu všech globálních výdajů na cloudovou infrastrukturu a v prvním čtvrtletí dosáhl meziroční růst tržeb 37 %. Výdaje na cloudovou infrastrukturu jsou pravděpodobně stále ještě v počátcích.

K tomu je třeba dodat, že všechny segmenty společnosti Amazon s vyšší marží - cloudová infrastruktura, reklama a předplacené služby - rostou dvouciferným tempem, i když maloobchodní tržby klesají. To je recept na to, aby provozní peněžní tok společnosti Amazon nadále rostl, i kdyby se v následujících čtvrtletích maloobchodní tržby online znatelně snížily.

V minulém desetiletí Wall Street pravidelně podporoval násobek ocenění 23 až 37 násobku provozního cash flow společnosti Amazon. Na základě prognózy Wall Street je Amazon oceněn historicky levným násobkem (pod 10) svého budoucího peněžního toku. To z něj činí velmi výhodnou nabídku.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články