Autor: Adam Spáčil

3 dividendové akcie, které je třeba koupit

Jsou ziskové, rostou, zvyšují své výplaty a bez problémů přežívají medvědí trh. Vzhledem k tomu, že trh klesá a dividendové výnosy rostou, je nyní skvělá doba pro nákup skvělých akcií s peněžním výnosem.

Jsou ziskové, rostou, zvyšují své výplaty a bez problémů přežívají medvědí trh.

Vzhledem k tomu, že trh klesá a dividendové výnosy rostou, je nyní skvělá doba pro nákup skvělých akcií s peněžním výnosem. Pokud dnes najdete ty správné podniky, do kterých můžete investovat, můžete z dlouhodobého hlediska, až budou současné turbulence jen vzdálenou vzpomínkou, získat na svém nákupu značnou částku.

1. Laboratoře Abbott

Společnost Abbott Laboratories (ABT 0,45 %) vyrábí vše od dětské výživy přes testy na koronaviry až po lékařské přístroje a je jednou z nejspolehlivějších společností, pokud jde o vyplácení dividend.

Její budoucí dividendový výnos je téměř 1,8 %, ale co je důležitější, společnost Abbott posledních 50 let každoročně zvyšuje dividendu, což z ní činí člena elitního klubu Dividend King. Díky obrovskému a rozmanitému katalogu produktů je základna jejích příjmů téměř nepropustná pro prudké poklesy a navíc v průběhu času trvale roste.

Za posledních pět let vzrostl čtvrtletní čistý příjem společnosti Abbott o 764 % a vedení společnosti stále hledá nové příležitosti k růstu. Navíc společnost neustále postupuje ve snižování svého dluhového zatížení v čase, což jen posiluje její dlouhodobou přitažlivost.

2. AbbVie

Společnost AbbVie (ABBV -0,62 %), která je odštěpeným závodem společnosti Abbott Labs, se zabývá vývojem a komercializací nových léků na předpis. Je také dividendovým králem a její forwardový výnos je v současné době téměř 4,1 %, což je světově nad průměrným výnosem trhu, který se pohybuje kolem 1,7 %.

Důvodem tak vysokého výnosu je částečně to, že příjmy z nejprodávanějšího léku Humira začínají klesat v důsledku konkurence generických léků, což může udržovat cenu akcií na nízké úrovni. Společnost má však dvojici náhradních léků, o kterých se domnívá, že by měly být schopny nahradit očekávané ztráty příjmů, takže její budoucnost je stále jasná.

A není to tak, že by se AbbVie potýkala s problémy navzdory klesajícím příjmům z Humiry; její čtvrtletní příjmy vzrostly za poslední tři roky o více než 49 % a čtvrtletní volný peněžní tok (FCF) se za stejné období zvýšil o 195 %. Kromě toho patří její vývojová řada léků k největším na světě a není neobvyklé, že společnost má najednou několik žádostí o regulaci, které čekají na rozhodnutí regulačních orgánů.

I kdyby se některý z kandidátů nepodařilo uvést na trh, mnoho dalších bude mít šanci na úspěch, a to je jen další důvod, proč má tato společnost velkou dlouhodobou sílu.

3. Costco

Pokud nejste obeznámeni, Costco Wholesale (COST -1,12 %) je diskontní obchod, který prodává vše od potravin až po benzín a je také třetím největším maloobchodním prodejcem na světě.

Její budoucí dividendový výnos ve výši téměř 0,8 % sice nikoho neudělá bohatým, ale vedení důsledně zvyšuje výplatu a čas od času vydává i mimořádné dividendy. Za posledních 10 let Costco vydalo čtyři speciální dividendy a zároveň zvýšilo svou roční dividendu o více než 277 %, což je docela úspěch.

Aby toho společnost Costco dosáhla, jednoduše postupem času realizovala svůj obchodní model ve stále větším měřítku. Vybírá od lidí členské příspěvky a pak jim prodává obrovské množství výrobků pro domácnost za nízkou cenu a s nízkou marží. Každý rok se 92,3 % lidí, kteří si koupí členství, rozhodne své předplatné obnovit, což společnosti přineslo 12měsíční tržby (TTM) ve výši více než 4,1 miliardy USD. Ale i tato částka bledne ve srovnání s celkovými tržbami v TTM ve výši více než 217,5 miliardy dolarů.

Vzhledem k tomu, že se do Costca hrne tolik spotřebitelů a utrácí tolik peněz, je těžké si představit, že by akcionáři přišli zkrátka.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články