3 prudce rostoucí akcie, které bych nyní bez váhání koupil

I po nedávných zdravých ziscích tyto akcie stále nabízejí další potenciál růstu. Široký trh může od začátku roku klesat a minulý měsíc zaznamenal další ztrátu.

I po nedávných zdravých ziscích tyto akcie stále nabízejí další potenciál růstu.

Hrstce akcií se daří vzdorovat nepřízni osudu - stejně jako protivětru - a zaznamenávat silné série vyšších maxim.

I přes tyto překvapivě prudké nárůsty jsou některá jména za současné ceny stále skvělou koupí. Zde je bližší pohled na tři z nich.

Ollie's

Co se týče diskontních prodejců, Ollie's Bargain Outlet (OLLI) není zrovna nejznámější. Tato společnost s obratem 3,8 miliardy dolarů ročně realizuje prostřednictvím svých 385 prodejen obchody v hodnotě pouhých 2 miliard dolarů, což z ní činí jeden z menších řetězců v této kategorii maloobchodního světa.

To, co společnosti Ollie's chybí na velikosti, však pro investory v poslední době nepředstavuje problém. Akcie minulý měsíc vzrostly o 25 %, čímž si ukously značné sousto z poklesu, který se rozběhl již na začátku roku 2021.

Ačkoli jiné řetězce, jako například Big Lots, se mohou pokoušet o tento obchodní model, Ollie's je skutečně prodejcem nadměrných zásob a výprodejů. Vlna uzavírání obchodů, která probíhala ještě před pandemickým zavíráním obchodů, narušila již tak složitý tok zboží a výrobků do běžných maloobchodů. To následně zpomalilo přesun tohoto zboží do prodejen Ollie's.

Situace vypadá tak růžově, že společnost stále hlásá dlouhodobé plány na zřízení více než 1 000 maloobchodních prodejen. Zpomalení ekonomiky paradoxně tento růst jen podpoří. Tehdy se hodnota stane pro spotřebitele ještě větším hitem - a často používaným sloganem společnosti Ollie je neomalené "dobré zboží za nízkou cenu".

A nemusí nutně platit, že oživení hospodářského růstu je v neprospěch maloobchodního řetězce orientovaného na hodnotu, jako je Ollie's. Ekonomická krize v důsledku krachu hypotečních úvěrů v letech 2007-2008 byla pro srovnatelný Dollar General hlavním motorem růstu, mnoho zákazníků, kteří se orientovali na výhodné nákupy, zůstalo u společnosti, aby nadále dostávali hodnotu, kterou tento maloobchodní prodejce nabízí. Společnost Ollie's může zažít podobný růst.

AT&T

Ne, nejde o překlep - stejná společnost AT&T (T), která neohrabaně opouští obchod s videem a zábavou (a pravděpodobně se do něj vůbec neměla pouštět), přitahuje davy čerstvých kupců. Akcie vzrostly o 28 % oproti svému minimu z poloviny prosince a jsou na dohled od nových 52týdenních maxim.

Ještě překvapivější je, že současná čtvrtletní dividenda ve výši necelých 0,28 USD na akcii je stále výrazně nižší než výplata, kterou akcionáři dostávali předtím, než telekomunikační gigant prodal svou jednotku WarnerMedia společnosti Discovery, která se vzápětí stala Warner Bros Discovery.

V tom je takříkajíc metoda šílenství. Snížení dividendy odráží záměr AT&T investovat více zisku po rozdělení do vlastního růstu než v minulosti. Nová výplata spotřebovává pouze 40 % volného cash flow společnosti, což je ideální rovnováha.

AT&T nikdy nebude rychle rostoucí společností. I kdyby chytře investovala a zároveň urychlila splácení dluhu, trh bezdrátových služeb je nasycen. Podle Pew Research již 97 % Američanů vlastní mobilní telefony a 85 % obyvatel USA již vlastní chytré telefony, které vyžadují vyšší tarify. Jakýkoli růst trhu tedy bude pocházet výhradně z růstu počtu obyvatel.

Pokud však hledáte spolehlivou a štědrou dividendu, je výhledový dividendový výnos 5,2 % dostatečně atraktivní.

Northrop Grumman

Nakonec přidejte na seznam společností, které možná ještě neskončily s prudkým růstem, společnost Northrop Grumman (NOC). I po 32% nárůstu v uplynulém roce na rekordní hodnotu ponechává poměr P/E (cena k zisku) této akcie s výhledem do budoucna na úrovni necelých 18 % ještě spoustu prostoru pro přidání zhodnocení, a to i při jen podprůměrném růstu.

A růst pravděpodobně nebude problém. Přestože předpokládaný letošní nárůst tržeb o 2,5 % není nijak vzrušující a očekávaný růst v příštím roce o 4,3 % není o mnoho zajímavější, Northrop je v obranném a leteckém průmyslu dobře zavedenou společností. Ví, jak proměnit příjmy v zisk. Zatímco letošní hospodářský výsledek se kvůli narušení dodavatelského řetězce pravděpodobně propadne, předpokládaný zisk na akcii v příštím roce ve výši 27,29 USD by byl o 6,5 % vyšší. To by mohlo znamenat začátek tolik potřebné vlny růstu tržeb společnosti Northrop Grumman.

Určitě vyrábí správné produkty. Northrop Grumman je klíčovým dodavatelem teleskopu NASA James Webb, poskytuje americké armádě autonomní drony, vyrábí a udržuje bombardér B-2 stealth a vyrábí řadu vojenských výcvikových a bojových komunikačních systémů.

Ať už to bude lepší, nebo horší, potřeba těchto nástrojů pravděpodobně nikdy nezmizí. Potřeba se časem pravděpodobně jen rozšíří, pokud tomu napovídá žádost ministerstva obrany o financování na příští rok. Ministerstvo obrany žádá vládu o 773 miliard dolarů na příští rok, což je o 4,1 % více než v předchozím roce a prodloužení sedmileté série růstu vojenských výdajů, která by nebýt zákona o rozpočtové kontrole z roku 2011, mohla klidně znamenat nepřetržitý roční růst výdajů po celá desetiletí.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články