Autor: Adam Spáčil

4 chytré rady o penězích, které podle finančního plánovače nikdo nechce slyšet

Získání kvalitního finančního poradenství může být jedním z nejdůležitějších kroků při splácení dluhů, spoření na bydlení, plánování důchodu a řešení dalších finančních cílů.

Získání kvalitního finančního poradenství může být jedním z nejdůležitějších kroků při splácení dluhů, spoření na bydlení, plánování důchodu a řešení dalších finančních cílů. Může to však být také jeden z nejtěžších úkolů.

V roce 2018 CNBC uvedla, že méně než 3 % Američanů by zvládlo základní kvíz o šesti otázkách týkající se finanční gramotnosti. Přijímat finanční rady od vyškolených odborníků může být opravdu dobrý nápad, ale to neznamená, že vše, co vám řeknou, je vždy to nejsnadněji slyšitelné. Zvláště když je to v rozporu s tím, co chceme dělat nebo o čem si myslíme, že víme.

"Jedna část našeho mozku se neustále snaží vyhledávat potěšení, vyhýbat se bolesti a zkracovat si cestu," říká Misty Lynchová, certifikovaná finanční plánovačka, v rozhovoru pro Insider.

Přestože většina Američanů finanční poradenství odmítá, často jim spíše škodí než pomáhá. Podle některých zpráv stála finanční negramotnost Američany jen v roce 2020 415 miliard dolarů.

Pokud nedbáte jiných finančních varování, zvažte alespoň tyto čtyři rady od Petera Lynche.

1. Potřebujete rozpočet

"Největší problém je rozpočet. Myslí si, že se tím omezí veškerá zábava," říká Lynch. "Potřebujete rozpočet" je možná nejčastější a nejděsivější finanční rada, protože se o rozpočtu říká, že je omezující, přísný a obtížně se dodržuje.

Podle Lynche je však sestavování rozpočtu důležité, když už ne pro hospodaření s penězi, tak alespoň pro odhalení peněžních návyků, aby je bylo možné napravit. "Často se stává, že to [výdajové návyky] neodpovídá tomu, na čem jim podle jejich slov skutečně záleží," vysvětluje Lynch a upozorňuje, že je důležité používat rozpočet, abyste mohli dělat a pořizovat si věci, na kterých vám záleží.

Přesto nemusí být sestavování rozpočtu přehnaně omezujícím souborem pokynů; je to především plán pro vaše peníze. A plánování je obvykle nejlepší způsob, jak se dostat z místa, kde jste, tam, kde chcete být.

2. Vaši rodiče a prarodiče to možná myslí dobře, ale to neznamená, že mají pravdu.

Podle Lynche většina lidí nechce slyšet rady, které jsou v rozporu s tím, co jim řekli rodiče, prarodiče nebo jiní uznávaní rádci v jejich osobním životě. Lynch však říká, že "rodiče a prarodiče měli úplně jinou existenci". I když to pravděpodobně mysleli dobře, neznamená to, že vše, co říkali, má v dnešní kultuře a ekonomice smysl.

Lynch říká, že nejčastěji se tato otázka objevuje, když se mluví o zadlužení, investování a o tom, jak agresivně byste měli nakládat se svými penězi. "Obvykle jde jen o to zjistit, proč tomu věří, a pak do toho trochu šťourat, abychom zjistili, jestli je to pravda, nebo je to jen názor."

3. Riskovat není vždy chytrý tah

Na druhou stranu Lynch má často klienty, kteří chtějí, aby potvrdila některá jejich rizikovější finanční rozhodnutí, i když ve skutečnosti nedávají smysl.

Nedávno se Lynche jedna klientka zeptala, jestli by neměla dát výpověď v práci a věnovat se svému vedlejšímu podnikání na plný úvazek. "Moc chtěla, abych jí řekla, ať to prostě udělá, ale to není ta správná rada," říká Lynch.

S tím se často setkáváme i u lidí, kteří se chtějí pustit do rizikovějších investic. "Řeknou něco jako: 'Slyšel jsem to v práci... a chci si zahrát na trhu,'" říká. "Očekávají, že je v tom utvrdím, ale někdy mohou mít účty, které potřebují zaplatit, nebo mohou mít v práci nějaký plán, na který by se měli podívat, nebo třeba jiný typ účtu."

4. Někdy je nejlepší nedělat vůbec nic.

Lynch vysvětluje, že po přestěhování, rozchodu, nové práci nebo jiné významné životní změně často radí lidem, aby před dalšími velkými změnami zpomalili. "Jednu velkou změnu po druhé," říká. "Věnujte nějaký čas tomu, abyste ji skutečně zpracovali."

Když se lidem mění život, může to být vzrušující nebo nepříjemné, ale Lynch si všímá, že obě reakce často vedou klienty k tomu, že chtějí upravit mnoho dalších aspektů svého života. "Snažíme se ujistit, že věci, které dělají, jim budou vyhovovat, a není to jen reakce na snahu cítit se jinak nebo lépe."

Jak přijímat rady, které nechcete slyšet

Protože osobní finance jsou velmi osobní záležitostí, je pravděpodobné, že někdy uslyšíte radu, která se vám nebude líbit nebo s níž nebudete souhlasit. Když se to Lynchovy stane, věnuje čas sepisování všech svých myšlenek a nápadů, aby přišla na kloub tomu, proč se jí nelíbily. "Spustilo to něco? Měla jsem pocit, že jsem nepochopila, o co jde?" říká o otázkách, které si položí. "Pak se rozhodnu, co budu dělat."

"Pokud jste někdo, kdo hledá názory zvenčí a neví, zda je to správná rada, přistupujte k tomu jako k lékaři, nechte si poradit od někoho jiného," říká Lynch, zejména pokud se díky tomu budete cítit jistější ve svých rozhodnutích.

Především je však důležité, abyste svému rozhodnutí rozuměli, nikoli abyste slepě následovali nebo odmítali rady, říká Lynch. "Dokud nebudete mít pocit, že rozumíte tomu, co vlastně děláte, nikdy bych s něčím nepokračoval - pokud nemáte ponětí, jak to funguje, pokud byste to nedokázali zopakovat někomu jinému."

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články