Autor: Filip Kejval

4 tajemství Charlieho Mungera, jak vytěžit maximum z poklesu trhu

Uplatňování těchto čtyř zásad vám pomůže vyhnout se nákladným chybám na tomto medvědím trhu.

Uplatňování těchto čtyř zásad vám pomůže vyhnout se nákladným chybám na tomto medvědím trhu.

Akciový trh může být děsivým místem, když začne rychle klesat. Může vás to přimět k pochybnostem, zda se vůbec vyplatí do akcií investovat.

I přes desítky medvědích trhů v historii vytvořily akcie od roku 1926 bohatství akcionářů v hodnotě více než 47 bilionů dolarů.

Jedním z investorů, kteří se na tomto bohatství významně podílejí, je Charlie Munger, místopředseda představenstva společnosti Berkshire Hathaway. Zvažte tyto čtyři Mungerovy anekdoty, které vám pomohou stát se lepším investorem během tohoto poklesu trhu.

1. Vyhněte se hloupým chybám, místo abyste se snažili být chytří.

Většina investorů se snaží vydělat peníze tím, že přechytračí trh, ale ve většině případů je to hloupost. Koneckonců, na Wall Street pracují jedni z nejchytřejších lidí na světě, kteří mají k dispozici zdánlivě neomezené zdroje a mají to těžké.

Charlie Munger však chápe, že úspěšné investování souvisí spíše s tím, že se vyhýbáme hloupým chybám, a říká: "Je pozoruhodné, jakou dlouhodobou výhodu lidé jako my získali tím, že se snažili důsledně nebýt hloupí, místo aby se snažili být velmi inteligentní."

Akciový trh je jedním z mála míst, kde můžete být nadprůměrní, pokud se budete dlouhodobě rozhodovat průměrně a s rozumem. Nemusíte být génius, stačí se vyvarovat chyb, zejména na medvědím trhu.

Pokud se vyhnete chybám, jako je prodej akcií na dně, honba za humbukem bez průzkumu nebo snaha o načasování trhu, vytvoříte si předpoklady pro mimořádné výnosy v dlouhodobém horizontu.

2. Kvalita obchodu je důležitější než cena.

V roce 1994 Munger vystoupil na Marshallově obchodní škole Jihokalifornské univerzity s projevem, v němž řekl:

V dlouhodobém horizontu je těžké, aby akcie vydělávala mnohem více, než vydělává podnik, který je jejím základem. Pokud podnik vydělává 6 % na kapitálu po dobu 40 let a vy jej držíte po dobu těchto 40 let, nedosáhnete o mnoho jiného výnosu než 6 % - i když jste jej původně koupili s velkou slevou. Naopak, pokud podnik vydělává 18 % na kapitál po dobu 20 nebo 30 let, i když zaplatíte draze vypadající cenu, budete mít nakonec sakra dobrý výsledek.

Vzhledem k tomu, že trh v poslední době trestá akcie s vysokou cenou, je snadné se příliš zaměřit na reálnou cenu a ignorovat kvalitu podkladového aktiva.

Společnost Apple je toho dokonalým příkladem. Tento technologický gigant se zřídkakdy obchodoval za "levnou" cenu, a přesto se investorům v průběhu let bohatě odměňoval, zejména díky působivé návratnosti investovaného kapitálu (ROIC), která se již více než deset let pohybuje kolem 20 %.

Na ceně akcií jistě záleží, ale je třeba ji analyzovat v kontextu dalších ukazatelů výkonnosti, jako je ROIC. Akcie s vysokým ROIC za drahou cenu budou pravděpodobně překonávat akcie s nízkým ROIC, které jsou levné. Pamatujte, že levná cena se automaticky nerovná dobré investici. Akcie se často obchodují se slevou z nějakého důvodu.

3. Diverzifikace je skvělá do určité míry

Dalším Mungerovým citátem, z něhož lze čerpat moudrost pro tento medvědí trh, je: "Myšlenka přílišné diverzifikace je šílenství."

Téma diverzifikace může být matoucí. Většina z nás má tendenci považovat ji za univerzálně dobrý postup. A nechápejte mě špatně - pro úspěšné investování je nesmírně důležitá. Přehnaná diverzifikace však v sobě skrývá určité nebezpečí.

S přibývajícími akciemi v portfoliu je stále obtížnější je sledovat. Snižujete také svůj potenciální růst a nakonec se blížíte průměrným výnosům trhu.

Pokud je vaše tolerance k riziku taková, že potřebujete mít v portfoliu stovky akcií, abyste mohli v noci spát, je pravděpodobně lepší se vzdát individuálního výběru akcií a investovat do nízkonákladových indexových fondů.

Diverzifikace portfolia je stále jedním z pilířů dlouhodobého investování, ale Munger varuje před cenou přílišné diverzifikace jako berličky. Neměli byste jednoduše nakupovat mnoho akcií, abyste se vyhnuli znalostem o společnostech, které vlastníte.

4. Zaměřte se na mikrooblast místo na makrooblast

Warren Buffett i Charlie Munger opakovaně prohlašují, že nemají zájem činit investiční rozhodnutí na základě makroekonomického prostředí.

V průběhu let pronesli desítky výroků, jako je tento Mungerův: "Obří makroekonomické předpovědi jsou něco, na čem jsem nikdy nevydělal, a Warren také ne."

Makroprostředí je neuvěřitelně obtížné předvídat a může se změnit během okamžiku. I ti nejlepší ekonomové na světě se ve svých předpovědích a odhadech neustále mýlí.

K tomuto závěru dospěl i Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své studii z roku 2018 o tom, jak dobře ekonomové předpovídají recese, kde zjistil, že se odborníci ve svých předpovědích "značně míjejí".

Bez ohledu na makroekonomické podmínky však budou skvělé podniky i nadále dosahovat vysoké výkonnosti a dlouhodobě přinášet investorům zisky.

Zůstaňte důslední

Tyto čtyři Mungerovy rady jsou dobré pro všechna tržní prostředí, ale obzvláště důležité jsou právě teď, protože investoři mají tendenci dělat katastrofální chyby v medvědích obdobích. Pokud se jednoduše vyhnete velkým chybám, jako je přílišná diverzifikace, zaměření se pouze na cenu nebo časování trhu podle makroekonomiky, budete si dlouhodobě vést neuvěřitelně dobře.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články