Autor: Adam Spáčil

4 věci, za které bohatí lidé utrácejí příliš mnoho peněz, podle finančního poradce, který pracuje s milionáři

Opravdu se bohatí lidé tolik liší od nás ostatních?Milionáři si sice nekupují impulzivně stejná dvířka pro kočky za 25 dolarů, jaká jste si pořídili na Amazonu, ale stále mají stejné návyky v utrácení jako ostatní.

Opravdu se bohatí lidé tolik liší od nás ostatních?

Milionáři si sice nekupují impulzivně stejná dvířka pro kočky za 25 dolarů, jaká jste si pořídili na Amazonu, ale stále mají stejné návyky v utrácení jako ostatní. Někteří milionáři utrácejí peníze, aby udělali dojem na své přátele a rodinu, zatímco jiní se drží při zemi a mají rozmanité investiční portfolio - stejně jako my ostatní.

Abychom se poučili z chyb bohatých lidí, oslovili jsme Marka Scribnera, finančního poradce milionářů a výkonného ředitele bostonské společnosti oXYGen Financial, která se zabývá správou majetku. Scribner se podělil o čtyři věci, za které bohatí lidé utrácejí příliš mnoho peněz, a o to, co se z jejich chyb můžeme naučit.

1. Lodě nebo jachty

Už jste někdy vyčerpali svou kreditní kartu na značkové džíny, které si obléknete jen jednou, abyste udělali dojem na své přátele? Bohatí lidé dělají totéž - podle Scribnera jen s loděmi a jachtami.

"Věděli jste, že BOAT je zkratka pro Break Out Another Thousand dollars?" Scribner žertuje. Jachty jsou notoricky známé tím, že jejich údržba je drahá a vyžadují posádku na plný úvazek. Většina bohatých lidí utrácí za tyto velké položky, aby udělali dojem na ostatní, říká Scribner. "Někteří lidé na [svou loď] ve skutečnosti nikdy nevstoupí." Jaké plýtvání penězi."

2. Vozový park luxusních vozidel

Stejně jako lodě a jachty si bohatí lidé kupují příliš mnoho luxusních vozidel, která ve skutečnosti nevyužívají. Tyto vozy pak dlouhé měsíce leží v garáži, dokud nenastane čas se s nimi pochlubit a udělat dojem na přátele, rodinu a kolegy.

Scribner říká: "Naprostá většina vozidel ztrácí na hodnotě, jakmile s nimi vyjedete z parkoviště. Je lepší koupit nebo si pronajmout jedno luxusní vozidlo najednou a užívat si ho. Když vás vzrušení přejde, jednoduše přejděte k jinému luxusnímu vozidlu."

3. Personál domácnosti včetně osobního kuchaře

Každý má letmou představu, že zbohatne a už nikdy nehne prstem pro domácí práce. Scribner však tvrdí, že personál v domácnosti je jedním z největších způsobů, jak bohatí lidé plýtvají svými těžce vydělanými penězi.

"Namísto najímání uklízeček na plný úvazek můžete ušetřit značné množství peněz tím, že si najmete úklidovou četu, která bude uklízet každý den," navrhuje. Osobní kuchaři stojí v průměru 50 až 75 dolarů na hodinu, plus náklady na potraviny, říká Scribner. Dodává, že kuchař na plný úvazek by mohl stát v průměru 100 000 až 150 000 dolarů ročně, což je výrazně více než náklady na vaření vlastních jídel nebo objednávání jídla s sebou.

4. Večeře

Už se vám někdy stalo, že jste byli nuceni zaplatit účet za večeři nebo pití, když jste si vyrazili s přáteli? Milionáři se tak cítí také.

Scribner říká, že jednou za čas pozvat rodinu na večeři je v pořádku, "ale je obrovské plýtvání penězi, když platíte za své přátele, kdykoli společně večeříte nebo navštívíte noční klub." Tento projev štědrosti se může poměrně rychle sečíst, zvláště když vezmete v úvahu obsluhu z lahve, drahé šampaňské a luxusní restaurace.

Tato milionářská chyba nás učí, jak si stanovit pevné hranice bez ohledu na výši příjmu. Nemusíte vždy platit účet za večeři, i když to od vás ostatní očekávají.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články