Autor: Filip Kejval

4 způsoby, jak bychom mohli NFT skutečně využít v reálném světě, které nezahrnují karikatury znuděných opic

V dnešní době je těžké vyhnout se čtení o NFT. Pokud si potřebujete rychle osvěžit informace, NFT jsou digitální tokeny uložené v blockchainu, které signalizují vaše vlastnictví něčeho, například uměleckého díla.

V dnešní době je těžké vyhnout se čtení o NFT.

Pokud si potřebujete rychle osvěžit informace, NFT jsou digitální tokeny uložené v blockchainu, které signalizují vaše vlastnictví něčeho, například uměleckého díla.

Ve skutečnosti by však mohly mít praktické (i když méně sexy) využití.

Zde je několik z nich.

Tradiční smlouvy by se mohly stát NFT

Chytré smlouvy si představte jako digitální právní závazky, které jsou bezpečně vytvořeny v blockchainu a nahrazují tradiční smlouvy. Mohou signalizovat vlastnictví nebo dosažení něčeho, například certifikátu nebo vysokoškolského titulu.

Chytré smlouvy by se mohly používat v oblasti nemovitostí, například pro smlouvu o koupi nového domu, což by mohlo urychlit zdlouhavý proces koupě domu tím, že by všechny strany komunikovaly na jednom místě.

Vstupenky na koncerty a sport

Používání NFT jako vstupenek na koncerty by mohlo pomoci zabránit padělání, protože každá vydaná vstupenka by bezpečně patřila svému kupujícímu.

NFL udělala něco podobného pro letošní Super Bowl, kdy zdarma rozdávala NFT jako "digitální památeční" verze skutečných vstupenek, které obsahovaly jedinečnou sekci, řadu a sedadlo každého účastníka. Jak poznamenal Coindesk, tyto NFT se také stanou sportovními memorabiliemi a časem by mohly nabýt na hodnotě, podobně jako staré lístky na koncerty Beatles.

Cestovní pasy NFT by mohly změnit cestování

Pokud by letecké společnosti a letiště někdy přijaly pasy NFT do běžného používání, vaše identita by žila bezpečně v digitální podobě v blockchainu.

A nejde jen o pasy - každá forma dokumentace v papírové podobě by mohla být bezpečně vytvořena jako NFT v blockchainu, od palubních vstupenek až po tištěné vstupenky na představení a místní atrakce, když prozkoumáváte svou destinaci.

To by teoreticky mohlo výrazně omezit krádeže identity a posílit bezpečnost, protože letištní agenti by mohli snadno ověřit vaši dokumentaci NFT v blockchainu.

Zdravotní záznamy

Představte si, že veškerá vaše zdravotní historie, očkování a předpisy jsou uloženy v blockchainu jako NFT a jsou snadno dostupné, i když změníte lékaře.

Existuje důvod, proč mnozí zkoumali možnost vytvoření NFT očkovacích pasů jako způsob, jak hladce ověřit očkovací status osoby při návštěvě akcí a podniků.

Některé země ji dokonce zavedly do praxe - San Marino, mikronárod sousedící s Itálií, přijalo v červenci 2021 zákon o vytvoření očkovacích pasů pro své občany. Digitální tokeny by využívaly QR kódy, které by ověřovaly stav očkování jejich majitelů pomocí blockchainové účetní knihy od platformy VeChain.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články