Autor: Adam Spáčil

5 knih vydaných v roce 2021, které byste si podle MIT měli přečíst, abyste lépe porozuměli světu

MIT (Massachusettský technologický institut) sestavil malý seznam nejlepších knih vydaných v roce 2021.

MIT (Massachusettský technologický institut) sestavil malý seznam nejlepších knih vydaných v roce 2021.

Institut doporučuje tyto knihy všem, kteří chtějí lépe porozumět tomu, jak se svět za poslední dva roky změnil a jak může vypadat budoucnost.

Obsahuje eseje o investicích, práci na dálku, umělé inteligenci a vakcínách - autory jsou většinou univerzitní profesoři, výzkumníci a ekonomové.

Toto je pět nejlepších knih vydaných v roce 2021, které doporučuje MIT přečíst.

1. V honbě za dokonalým portfoliem

Andrew W. Lo a Stephen R. Foerster se v této knize věnují některým z největších investorů všech dob, včetně jmen jako Myron Scholes, Robert Merton a Robert Shiller.

Hledají rady ohledně diverzifikace, načasování trhu a toho, zda je možné dosáhnout správné kombinace rizika a výnosu. Autoři také popisují sedm zásad pro vytvoření "dokonalého portfolia".

2. Remote Inc

Díky této pandemii se práce na dálku stala normou a mnoho lidí nyní očekává, že ji bude mít k dispozici, a těší se z lepší kvality života, kterou nabízí.

Tato kniha nabízí nástroje a strategie, které vám pomohou být produktivní při práci na dálku. Poskytuje tipy, jak překonat informační přetížení, jak uspořádat smysluplné videokonference a jak navázat kontakt s lidmi vzdálenými stovky kilometrů.

3. Přepracování umělé inteligence

Profesor MIT Daron Acemoglu se v této knize zamýšlí nad tím, jak se sliby, že umělá inteligence zvýší produktivitu a zlepší náš život, poněkud minuly účinkem.

Podle odborníka naše současná trajektorie nadměrně automatizuje práci, zatímco my odmítáme investovat do lidské produktivity. Tímto tempem bude další pokrok vytlačovat pracovníky a bránit novým příležitostem. Budoucnost umělé inteligence je však podle něj stále otevřená a může nás zavést mnoha různými směry.

4. Nové plemeno

Tato kniha se zabývá tím, co naše historie se zvířaty může naznačovat o naší budoucnosti s roboty. Kate Darlingová, výzkumná pracovnice MIT Media Lab a odbornice na technologickou politiku, tvrdí, že pokud se budeme k robotům chovat lidsky, podobně jako se dnes chováme ke zvířatům, bude to pro nás všechny lepší.

Ze sociálního, právního a etického hlediska ukazuje, že naše současné myšlení neponechává žádný prostor pro robotickou technologii, která se brzy stane součástí naší každodenní rutiny, našich zaměstnání, dopravy, armády, a dokonce i našich rodin.

Roboti pravděpodobně doplní, nikoli nahradí naše vlastní dovednosti a vztahy. A přístup k nim, jako jsme přistupovali k našim domácím mazlíčkům, může podle Darlinga poskytnout dobrý základ pro jednání s těmito novými společníky v budoucnosti.

5. Výstřel do zbraně

Tato kniha přirovnává vývoj vakcíny COVID k vesmírným závodům, které vynesly člověka na Měsíc. Autor, Yossi Sheffi, se domnívá, že v některých ohledech byl tento proces jednodušší.

Kniha A Shot in the Arm končí optimisticky, pokud jde o odkaz, který po sobě vakcína zanechala a který by mohl být vzorem pro boj s pandemiemi a zlepšení imunologie.

Kniha tvrdí, že snaha o očkování přináší důležité poznatky, které by mohly lidstvu pomoci při řešení dalších globálních problémů, jako je chudoba, zabezpečení potravin a vody a změna klimatu. Bude užitečná zejména pro oblasti, jako je financování výzkumu a vývoje a inovace.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články