Autor: Adam Spáčil

5 malých lží o penězích, které jsou větší, než si myslíte

Podle studie o finanční nevěře, kterou v roce 2018 provedla University of Southern Mississippi, 27 % lidí žijících v partnerském vztahu lhalo svému partnerovi o penězích, přičemž lži sahaly od skrývání účtenek před partnerem, aby nevěděl, kolik jste utratili, až po vyhlášení bankrotu bez jeho vědomí.

Podle studie o finanční nevěře, kterou v roce 2018 provedla University of Southern Mississippi, 27 % lidí žijících v partnerském vztahu lhalo svému partnerovi o penězích, přičemž lži sahaly od skrývání účtenek před partnerem, aby nevěděl, kolik jste utratili, až po vyhlášení bankrotu bez jeho vědomí.

Finanční terapeutka Megan McCoyová, Ph.D., LMFT, AFC, CFT-I říká, že malé lži o penězích se mohou snadno "nabalit" na větší problémy. Finanční nevěra, tedy lhaní partnerovi o penězích, je velmi častá a někdy neúmyslná. Někdy může mít jeden z partnerů pocit, že má větší kontrolu nad společnými financemi páru jen proto, že vydělává více peněz.

Sama McCoyová přiznává, že se v minulosti dopustila finanční nevěry. "Když jsem si tím prošla, neměla jsem komunikační dovednosti, abych byla asertivní," říká v rozhovoru pro Insider.

V každém případě nevěra vždycky nakonec někomu ublíží. Abyste se vyhnuli větším problémům s penězi, přinášíme vám pět běžných malých lží o penězích v partnerských vztazích, které mohou snadno přerůst v něco většího.

1. Lhaní o ceně, kterou jste za něco zaplatili

"Zaokrouhlení ceny, kterou jste zaplatili za velký nákup, je nejčastějším příkladem finanční nevěry," říká McCoy. Pokud jste si například koupili kabelku nebo sadu golfových holí, které se vám opravdu líbí, za 1 500 dolarů, ale řekli jste manželovi, že byly ve slevě, nebo že jste utratili pouze 1 000 dolarů, může to být znamení, že se děje něco hlubšího.

2. Schovávání nákupů nebo účtenek

Schovávání zakoupených věcí nebo účtenek z těchto nákupů může být známkou toho, že se necítíte dostatečně sebevědomí, abyste ve vztahu prosadili své potřeby, nebo že se za to, co kupujete, v první řadě stydíte. Podle výše zmíněné studie USM někteří lidé svým partnerům lžou i tím, že předstírají, že nové nákupy jsou ve skutečnosti staré.

3. Vedení tajného bankovního účtu

"Je rozdíl mezi soukromím a utajením," říká McCoy. Pokud si vy nebo váš partner chcete vést oddělený účet mimo společné účty, je nejlepší o tom upřímně komunikovat a sdělit, proč to potřebujete.

Poukazuje také na to, že ne každý pár se rozhodne spojit své finance, což je "naprosto v pořádku". Udržování tajného bankovního účtu však může být známkou toho, že s partnerem nesdílíte stejné návyky v oblasti utrácení a spoření a že mu nedůvěřujete natolik, abyste se o své prostředky podělili.

4. Nákup za hotovost, aby se to neprojevilo na vašich účtech.

Nákup za hotovost, který se partnerovi nezobrazí na účtech, je podobný jako skrývání účtenek nebo skutečných položek, které jste si koupili. Tajné utrácení peněz může být známkou toho, že se necítíte bezpečně nebo že byste mohli být potrestáni za to, že utrácíte peníze pro sebe.

5. Vybírání peněz ze společného spořicího účtu bez předchozího projednání.

McCoy říká, že jakmile vložíte peníze na společný spořicí účet nebo vstoupíte do závazného vztahu, vaše myšlení o penězích se přirozeně změní. "Už to nejsou jen moje peníze, ale naše peníze," říká. Spořicí účty jsou obzvláště citlivé, protože jde o fond peněz pro budoucnost páru, o něco, co pár buduje společně.

Vybírání peněz ze společného spořicího účtu by mohlo vést k vášnivým diskusím o prioritách každého z partnerů.

Přestože jsou peníze ve vztahu citlivým tématem, McCoy zdůrazňuje, že otevřená komunikace o penězích a plánování budoucích úspor může váš vztah posílit a vést k hlubší intimitě.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články