Autor: Adam Spáčil

5 největších společností v indexu S&P 500

Jaké jsou ty největší kusy indexu S&P 500? Dnes se podíváme na jedny z nejlepších společností za posledních 50 let.

Obrázek: unsplash.com

5 největších akcií v S&P 500

Minulý týden jsme se podívali a vysvětlili, co je index Standard and Poors a jaké v něm jsou akcie s nejvyšší dividendou. Zjistili jsme, že se jedná především o plynárenský a ropný průmysl. Dnes si řekneme, jaké jsou v indexu procentuálně nejvyšší podíly pěti společností. Jedná se tedy o ty největší, nejstabilnější a nejspíše asi i do budoucna nejspolehlivější z hlediska dlouhodobých investic. Tyto největší společnosti mají velký vliv na pohyb indexu. Jednoduše, tyto společnosti jsou tak dobře vedené, že by zítra nesmělo vyjít slunce, aby tyto společnosti zkrachovaly. Určitě je každý zná a mnoho z vás jejich služby a produkty používá.

1) Apple Inc. (AAPL)

Mnoho z vás to jistě nepřekvapilo. Jednoduše je největší společností Apple. Jeho zastoupení je v indexu 6,4%. Tržní kapitalizace je 2,16 bilionu dolarů a pro ukázku to je 45903672000000 v českých korunách. Tržby rostou každým rokem a čistý zisk je dlouhodobě stabilní přes 50mld USD. Produkty společnosti Apple jsou sice dražší, ale na druhou stranu také kvalitní a mnoho lidí nedá na kvalitu dopustit a jejich počet se každým rokem zvyšuje. Cena za akcii 128 USD a PE poměr je 39.

2) Microsoft Corp. (MSFT)

Druhou největší společností je Microsoft. Jedná se o další technologickou akcii. Jeho zastoupení je v indexu 5,4%. Tržní kapitalizace Microsoftu je 1,61 bilionu dolarů. I přes bohatou historii Microsoftu tržby stále rostou každým rokem, stejným způsobem i čistý zisk. Jeho produkt téměř všichni používáme. Operační systém Windows je nejvýznamnějším. Cena je momentálně 215 dolarů a PE poměr je 34. Vyplácí i menší dividendu 1,05%.

3) Amazon.com Inc. (AMZN)

Váhou 4,5% v indexu je třetí největší společností Amazon. Tržní kapitalizace je 1,6 bilionu dolarů. Amazon vyrostl za posledních deset let o 1617% a za poslední rok o 72%. To jsou opravdu působivé čísla. Není se čemu divit. Jejich tržby vyrostly za 10 let 10x. Je jedním z největších zasilatelských obchodních řetězců světa. Cena je 3185 USD a PE poměr je 93, tudíž vypadá lehce předřaženě. CEO je Jeff Bezos, který je momentálně nejbohatším mužem světa.

4) Facebook Inc. (FB)

Jak překvapivé že? V Indexu má místo 2,2% a jeho tržní kapitalizace je 760mld dolarů. Facebook nemá žádný dlouhodobý dluh. Facebook je nejznámější a největší platformou a má více než třetinu světové populace uživatelů. Instagram, WhatsApp a messenger, to všechno patří facebooku. V dnešní pandemické době jeho čísla nejspíš ještě více porostou a s jejich businessem by to mohlo tvořit skvělou kombinaci do budoucna. Cena je 267 dolarů a PE poměr je 29.

5) Alphabet Inc. Class A Shares (GOOGL)

Pátou největší akcií jsou akcie Google třídy A. Tržní kapitalizace je 1,18 bilionu dolarů a je zastoupena 1,8% v indexu. Google je největší platforma sloužící k vyhledávání. Všichni ji známe, všichni ji používáme, a hlavně všichni používáme YouTube, který Google vlastní. Rozdíl mezi třídami A a C je ten, že vlastníci akcií C nemají hlasovací práva. Akcie B vlastní jen, které nejsou volně obchodované na burze a vlastní je jen zaměstnanci v Googlu. Google dlouhodobě roste a jistě také poroste. PE poměr je 33 a cena za akcii je 1735 dolarů.

Tyto společnosti ukázaly obrovskou sílu, stabilitu a ohromný růst v minulosti. Tudíž je nutné udělat si analýzu a zjistit jaký růst můžeme očekávat v budoucnu. Společnosti takové velikosti nemají takový potenciál růstu, jako některé společnosti menších rozměrů, ale s jistotou si troufám říci, že se jedná o bezpečné investice, ze kterých opatrní investoři budou dlouhodobě profitovat.

Nejnovější články