Autor: Adam Spáčil

5 technologických akcií, u kterých dochází k masivnímu nákupu ze strany "insiderů"

Koncem listopadu a začátkem prosince došlo k velkému výprodeji mnoha technologických akcií. Nečekaný jestřábí komentář předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella vedl k obavám ze zvýšení úrokových sazeb, což by mohlo snížit ocenění růstových akcií.

Koncem listopadu a začátkem prosince došlo k velkému výprodeji mnoha technologických akcií. Nečekaný jestřábí komentář předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella vedl k obavám ze zvýšení úrokových sazeb, což by mohlo snížit ocenění růstových akcií.

V listopadu a prosinci se také objevilo několik zpráv o výsledcích hospodaření, v nichž několik "domácích" softwarových společností vykázalo zpomalení růstu, protože pokulhávaly. Výsledek? Ještě větší prodej.

Když mnoho bývalých miláčků trhu nyní kleslo o 20 %, 30 %, nebo dokonce o 50 % a více, rozhodlo se několik ředitelů technologických společností vyjádřit přesvědčení o svých společnostech tím, že v poslední době nakoupili akcie - a to také ve velmi velkém množství.

Ačkoli by člověk nikdy neměl slepě následovat insidery, kteří nakupují své akcie, velikost těchto nákupů by měla přinejmenším zařadit následujících pět technologických akcií do vašeho hledáčku pro případný odraz v roce 2022.

Dan Springer koupil za 4,8 milionu dolarů akcie společnosti DocuSign po jejím propadu po zisku

.

Miláček pandemické digitální transformace, lídr v oblasti digitálního podpisu DocuSign ( nyní pociťuje kocovinu.

Poslední pátek byly akcie společnosti DocuSign naprosto zdemolovány a po zprávě o výsledcích hospodaření za třetí fiskální čtvrtletí klesly o více než 40 %. Zatímco titulní čísla o 42% růstu tržeb a 163% růstu očištěného zisku na akcii vypadala dobře, vyúčtování společnosti a čtvrtletní výhled naznačovaly růst v rozmezí vysokých 20 % - což je znatelné zpomalení.

Pro společnost je obtížné udržet vysoké tempo růstu, když se zvětšuje, zejména když prochází extrémně silným rokem. Generální ředitel Dan Springer se nenechal vyvést z míry a minulý týden 7. a 8. prosince posílil nákupy za 4,8 milionu dolarů při cenách mezi 138,92 a 149,15 dolaru.

Springer také vydal prohlášení:

Osobně jsem byl překvapen rozsahem reakce trhu v minulém týdnu. ... Z fundamentálního hlediska se společnost nezměnila a pandemie nezměnila náš dlouhodobý výhled. Proto jsem tento týden provedl velkou investici nákupem nových akcií DocuSign, jakmile se otevřelo obchodní okno.

Akcie společnosti DocuSign se nyní snížily o více než polovinu z historických maxim stanovených na začátku letošního roku a v současné době se obchodují přibližně na 14násobku tržeb. To není na softwarovou společnost s vysokou hrubou marží, která roste přibližně o 30 %, nijak strašně drahé, alespoň ve srovnání s nedávnou historií. Je těžké odhadnout, kdy akcie dosáhnou svého dna, ale investoři, kteří mají zájem, by měli DocuSign po jejím poklesu po zisku blíže prozkoumat.

Generální ředitel společnosti Uber Dara Khowsrowshahi koupil 9 milionů dolarů - a akcie můžete koupit levněji i dnes

Dalším lídrem technologické kategorie je Uber Technologies (, u kterého jeho lídr nedávno rovněž nakoupil akcie ve velkém. Bohužel pro generálního ředitele Daru Khowsrowshahiho nakoupil těsně před vznikem omikronové varianty a jestřábím obratem Federálního rezervního systému.

Uber ve své zprávě o výsledcích hospodaření ze začátku listopadu skutečně překonal očekávání analytiků ohledně tržeb, ale když se akcie nepohnuly, Khowsrowshahi couvl a nakoupil 200 000 akcií těsně pod 45 USD za kus.

Bylo to trochu nešťastně načasované, protože akcie Uberu oslabily a nyní se obchodují těsně pod 37 USD. To znamená, že dnes můžete akcie koupit téměř o 20 % levněji, než to udělal generální ředitel.

V nedávné zprávě o hospodaření společnosti Uber se přitom objevilo několik pozitivních věcí. Společnost poprvé v historii dosáhla kladného upraveného zisku EBITDA, protože se zvýšila míra využití v oblasti mobility i doručování. Hrubé objednávky mobility se mezitím v New Yorku, Londýně a Paříži téměř vrátily na úroveň z října 2019.

Uber je stále ve ztrátě díky nákladům na odměny na základě akcií, ale tyto ztráty se rychle snižují. Těm, kteří hledají hry na "znovuotevření", se díky neúspěchu v důsledku omikronové varianty a Fedu možná otevřela příležitost v tomto lídrovi v oblasti mobility.

Výkonný ředitel Bob Bakish koupil 500 000 dolarů ve společnosti ViacomCBS a předsedkyně představenstva Shari Redstoneová přidala další 1 milion dolarů

O "starší" kabelové firmě ViacomCBS ( si možná nemyslíte, že je to technologická akcie, ale ve skutečnosti dosahuje působivého růstu počtu předplatitelů streamingu a reklamy. A přesto se její akcie obchodují s nízkým oceněním pouhého 8,6násobku odhadu zisku na příští rok.

Možná právě proto generální ředitel Bob Bakish a předsedkyně představenstva Shari Redstoneová nakoupili akcie ViacomCBS v hodnotě 500 000, respektive 1 milionu dolarů po vlažné reakci na listopadovou zprávu o výsledcích hospodaření společnosti za třetí čtvrtletí. Stejně jako v případě Uberu mohou dnes investoři nakoupit akcie ViacomCBS ještě levněji, a to za 31,20 USD, zatímco nákupy zasvěcených osob se pohybují kolem 36 USD

.

Investoři si zřejmě nejsou jisti přechodem starší mediální společnosti z tradičního kabelového svazku na streamování. Příjmy ViacomCBS ze streamingu však v minulém čtvrtletí vzrostly o 62 % a tvoří přibližně 16 % příjmů. Mezi streamovací platformy patří Showtime a Paramount+, ale skrytým klenotem může být PlutoTV, což je bezplatná a reklamou podporovaná streamovací služba, která se stala hitem na domácím i mezinárodním trhu.

Ano, pravděpodobně dochází k určité kanibalizaci klesajícího balíčku kabelových služeb, ale i starší aktivity společnosti zaznamenaly v minulém čtvrtletí 1% nárůst reklamy a 2% nárůst partnerských poplatků a celkový nárůst příjmů činil 13 %.

To nevypadá jako výsledky akcie obchodované s jednociferným PE poměrem. Z těchto akcií je ViacomCBS nejlevnější a nese vysokou 3,1% dividendu. Stojí za pozornost i pro hodnotové investory, kteří míří do roku 2022.

Generální ředitel společnosti Skillz Andrew Paradise kupuje 5 mil. dolarů

.

Jestliže byl listopad nevlídný k růstovým akciím, byl naprosto brutální pro akcie, které nedávno vstoupily na burzu prostřednictvím účelové akviziční společnosti, resp. Skillz ( je takovou společností, která se téměř přesně před rokem spojila se svou SPAC. Společnost provozuje platformu, na které mohou lidé hrát videohry o peníze proti konkurenci, ne nepodobné denním fantasy hrám nebo online hazardním hrám.

V první polovině roku 2021 byly SPAC miláčky trhu, nyní jsou však považovány za symboly rizikových tržních excesů. SPAC jsou však pouze mechanismem pro vstup na burzu, přičemž podniky, které je využívají, jsou velmi různorodé.

Skillz se zdá být jedním z těch, které mají skutečný potenciál. Krása společnosti Skillz spočívá v tom, že má neuvěřitelně vysoké hrubé marže - je to důsledek toho, že se jedná o oboustrannou technologickou platformu. Vývojáři dodávají herní obsah, zatímco mobilní hráči zajišťují příjmy. Platforma Skillz provozuje rozhraní, platební mechanismus a další důležité funkce, jako jsou protokoly proti podvádění.

Přestože společnost Skillz v minulém čtvrtletí vykázala 70% nárůst příjmů a 47% nárůst měsíčních aktivních uživatelů, na analytiky to nestačilo. Po vlažných reakcích na hospodářské výsledky nakoupil generální ředitel Andrew Paradise 8. listopadu zhruba 5 milionů dolarů v akciích za průměrnou cenu 11,50 USD.

To je téměř o 3 dolary více, než za kolik se akcie obchodují dnes, tedy za pouhých 8,78 dolaru, což je o 81 % méně než dosavadní maxima. Vzhledem k tomu, že akcie klesly o tolik a generální ředitel nakupuje akcie ve velkém, jedná se o další růstové jméno, které byste měli mít v roce 2022 na očích.

Generální ředitel společnosti Asana nakoupil akcie za neuvěřitelných 89,2 milionu dolarů - ano, čtete správně

Nakonec, Asana ( zaznamenala největší insider nákup ze všech - generální ředitel Dustin A. Moskovitz nakoupil během několika dní minulého týdne akcie za ohromujících 89,2 milionu dolarů při průměrné ceně akcie 71,35 dolaru. Kde Moskovitz vzal tolik peněz? Inu, byl spoluzakladatelem společnosti Facebook, nyní Meta Platforms ( - tak to je ono. Poté založil společnost Asana, SaaS pro produktivitu práce, která v září 2020 vstoupila na burzu prostřednictvím přímého vstupu na burzu.

Akcie společnosti Asana se ze svých historických maxim, kterých dosáhly před pouhým měsícem, propadly o více než polovinu. Netřeba dodávat, že její pád byl rychlý a zběsilý, pravděpodobně odstartovaný oznámením o zúžení pásma Fedu a následně urychlený výsledky hospodaření z 2. prosince.

Jde o to, že zisky byly vlastně zatraceně dobré. Tržby vzrostly o 70 % a čistá ztráta na akcii byla nižší, než se očekávalo. Čistá retence činila více než 120 % a u větších podnikových zákazníků společnosti Asana dokonce 145 %. Je tedy trochu matoucí, proč se akcie prodávaly. Vedení společnosti předpovídá, že v příštím čtvrtletí dojde ke zpomalení růstu tržeb na 53 %, takže to může být viníkem - ale i tak je to docela solidní růst.

Pravděpodobně šlo o ocenění, protože Asana se i po výprodeji stále obchoduje za 42násobek tržeb. To je stále velmi vysoké ocenění, pro mě obvykle příliš vysoké, a to i s ohledem na silný růst. Nicméně nákup za téměř 90 milionů dolarů mě nyní rozhodně zaujal.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články