Autor: Adam Spáčil

7 způsobů, jak podle odborníků více a rychleji spořit a lépe investovat

Na plánování větších úspor a rozumnějších investic často myslíme až na konci měsíce, když vidíme, jak nám ubývají peníze na účtech - problém je, že ne vždy je snadné finančně plánovat.

Na plánování větších úspor a rozumnějších investic často myslíme až na konci měsíce, když vidíme, jak nám ubývají peníze na účtech - problém je, že ne vždy je snadné finančně plánovat.

Odborníci nám sice říkají, že neexistují žádné zázračné triky nebo zázračná řešení, která by vám pomohla rychle ušetřit, ale radí, že dobré plánování a efektivní řízení vám rozhodně pomůže.

I když můžete použít metody, jako je japonská metoda Kakebo, které vám pomohou vizuálně plánovat a zlepšit vaše metody spoření, zde je několik dalších tipů, které vám mohou pomoci zlepšit způsob spoření a investování.

1. Stanovení cílů

Chtít ušetřit 2 000 dolarů není totéž jako chtít ušetřit 10 000 dolarů - ředitelka finančního plánování ve společnosti Abante Asesores Paula Satrústegui pro Business Insider vysvětlila, že v první řadě je třeba stanovit si cíle a přesně vědět, čeho chcete svými úsporami dosáhnout.

Stanovení cílů znamená, že přesně víte, jaký zisk je k jejich realizaci potřeba, a pomůže vám zjistit, zda jsou to cíle rozumné.

Jakmile zjistíte, jaký zisk potřebujete, můžete se pustit do investičního plánu. K tomu je důležité zajistit, aby byl sepsán s ohledem na váš investiční profil a také na termín, do kterého chcete uvedených cílů dosáhnout.

2. Zjistěte, kolik můžete ušetřit

Je důležité vědět, kolik jste reálně schopni měsíčně ušetřit. To neznamená jen ušetřit 100 dolarů tady nebo 200 dolarů tam; jde o to uvědomit si, jak rychle a do jaké míry vám úspory pomohou dosáhnout vašich cílů.

"Zpočátku si musíte sestavit roční rozpočet a mít na paměti, že musíte počítat s ročními výdaji, jako jsou daně, pojištění a další," říká profesor magisterského oboru Burza cenných papírů a finanční trhy na IEB Javier Niederleytner. Tímto způsobem je snazší odhadnout, kolik budete šetřit.

3. Mějte své výdaje pod kontrolou

"Často se stává, že když se k něčemu zavážeme, nevíme, kam naše peníze půjdou," říká Satrústegui.

Pokud se například zaregistrujete na věrnostní kartu, která byla původně zdarma, může vám být později účtována, aniž byste si toho všimli.

Vzhledem k tomu, že se obvykle jedná o malé platby v hodnotě kolem 20 dolarů ročně, může se stát, že si těchto plateb nepovšimnete, pokud si řádně neprohlédnete bankovní výpisy.

4. Vypočítejte si potřebný zisk

Pokud máte cíl a víte, kolik jste schopni pravidelně spořit, můžete vypočítat zisk potřebný k dosažení uvedených cílů. Pokud necháte své peníze na jednom účtu, skončí to tak, že vaše peníze bude požírat inflace a za několik let můžete dokonce zjistit, že máte stejnou částku, s jakou jste začínali, a ta bude mít menší hodnotu.

Proto je důležité plánovat. Právě plánování vám umožní dosáhnout zisku a původně stanovených cílů v časovém rámci, který jste si stanovili, nebo nás upozorní na to, že původně stanovené cíle jsou nedosažitelné.

Při současných minimálních úrokových sazbách nenabízejí pevný výnos ani vklady zoufale atraktivní výnosy. Proto se možná budete muset rozhodnout pro investiční fondy nebo jiné typy investic.

5. Znáte svůj rizikový profil

"Váš rizikový profil je založen na vaší psychologii a v podstatě ho lze rozdělit pomocí analogie se skokem na bungee jumpingu: někteří lidé skáčou na bungee jumpingu a někteří ne, protože to není v jejich povaze. Jsou lidé, kteří v životě riskují, a jsou lidé, kteří neriskují," vysvětlil pro Business Insider investiční stratég Victor Alvargonzález.

Stanovení vašeho rizikového profilu vám pomůže zjistit, do kterých produktů můžete investovat a které jsou pro vás nejvhodnější. Například někdo s velmi konzervativním profilem se bude méně angažovat na akciovém trhu než ten, komu nevadí tolik riskovat.

"Neměli bychom žít neustále na hraně - nemůžeme se připravit na všechno a neměli bychom se nechat ukolébat falešným pocitem bezpečí a neustále vyhledávat vzrušení," říká k tomu Niederleytner. Důležité je také uvědomit si, že pokud budete peníze potřebovat v krátkodobém horizontu, je možná lepší je neinvestovat a raději investovat jen to, co krátkodobě nepotřebujete.

6. Zvolte správný čas pro investici do správných produktů

"Musíte nakupovat ve správný čas," řekl Alvargonzález.

Odborník zdůraznil, že některé výrobky jsou atraktivní jen krátkou dobu. Například nyní je podle něj vhodná doba pro nákup evropských akcií. Jde o to podívat se na jedné straně na makroekonomický výhled růstu a na druhé straně si uvědomit, že evropské akciové trhy zatím nezvýšily svou hodnotu tolik jako ty americké.

7. Diverzifikujte své investice

V podstatě nevkládejte všechna vajíčka do jednoho košíku. Jedním ze způsobů, jak se do této pasti nedostat, jsou investiční fondy, řekl Satrústegui. Tímto způsobem můžete spojit několik typů investic do jednoho produktu.

Alvargonzález upozornil, že je důležité diverzifikovat nákupem hodnotných aktiv, protože pokud koupíte jedno, které vyváží druhé, bude nakonec součet nulový (pokud jedno stoupne, druhé klesne).

Kromě těchto kroků si musíte při správě svých investic uvědomit, zda máte dostatečné znalosti o financích. Pokud nejste finančně gramotní, vždy máte možnost požádat o pomoc finančního poradce.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články