Akcie Amazonu klesly o 14 % a zaznamenaly nejhorší den od roku 2006

Akcie Amazonu v pátek uzavřely o 14 % níže poté, co společnost poskytla výhled tržeb na aktuální čtvrtletí, který zaostal za odhady Wall Street.

Akcie Amazonu v pátek uzavřely o 14 % níže poté, co společnost poskytla výhled tržeb na aktuální čtvrtletí, který zaostal za odhady Wall Street. Jedná se o nejhorší den společnosti Amazon od července 2006.

Společnost Amazon ve čtvrtek uvedla, že ve druhém čtvrtletí plánuje tržby v rozmezí 116 až 121 miliard USD, což je podle společnosti Refinitiv méně než průměrný odhad analytiků ve výši 125,5 miliardy USD.

Hlavní maloobchodní činnost společnosti Amazon se zastavila, protože nápor online nákupů se v souvislosti s oživením ekonomiky po pandemii zastavil. Provozní náklady společnosti rostou rychleji než její tržby. Amazon investoval velké prostředky do personálního posílení svých skladů a boje s problémy dodavatelského řetězce a nyní se potýká s rostoucí inflací a také s rostoucími náklady na dopravu a pracovní sílu.

Předpověď na druhé čtvrtletí naznačuje, že růst tržeb by se mohl oproti předchozímu roku snížit na 3 až 7 %, což představuje další zpomalení oproti prvnímu čtvrtletí, kdy tržby společnosti Amazon vzrostly o 7 %.

Amazon v prvním čtvrtletí rovněž prodělal přibližně 3,8 miliardy dolarů, zatímco před rokem měl zisk 8,1 miliardy dolarů. Zisk společnosti zatížila investice do výrobce elektromobilů Rivian.

"Tržby sice zaostaly za očekáváním o pouhých 6 milionů dolarů, ale hlavní zprávou byla první čtvrtletní ztráta společnosti od roku 2015, která činila 7,56 dolaru na akcii, což je téměř 16,00 dolarů za očekáváním ohledně zisku na akcii," uvedli ve čtvrteční zprávě klientům analytici společnosti William Blair, kteří mají pro akcie Amazonu rating outperform. "Pod kapotou" společnost vykázala ztrátu před zdaněním ve výši 8 miliard USD související s investicí do společnosti Rivian Automotive. Připomeňme, že v předchozím čtvrtletí společnost v souvislosti s touto investicí vykázala zisk ve výši 12 miliard USD. Odhadujeme, že zisk na akcii společnosti bez zahrnutí ztráty související s investicí by činil zhruba 3,40 USD, což je stále 60 % pod konsensem, neboť společnost nadále čelí nepříznivým faktorům souvisejícím s přepravou, pracovními silami, nadbytečnými kapacitami a náročným srovnáním s předchozími roky."

Analytici, jako například Youssef Squali ze společnosti Truist Securities, jsou i nadále přesvědčeni, že se výhled společnosti Amazon ve druhé polovině roku zlepší. Squali v pátečním sdělení klientům uvedl, že očekává, že náklady spojené s Covidem spolu s pracovními silami a inflačními tlaky budou v průběhu roku slábnout, zatímco síť pro plnění dodávek Amazonu bude efektivnější, protože se normalizují personální problémy a problémy v dodavatelském řetězci.

"Ve 2. pololetí 22. roku bychom měli zaznamenat podstatné zlepšení efektivity práce a fixních nákladů, počínaje červencovým Prime Day a poté v sezónně silném 4. čtvrtletí 22. roku," uvedl Squali, který doporučuje nákup akcií Amazonu.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články