Akcie Amazonu rostou po silném druhém čtvrtletí a výhledu

Akcie Amazonu v pátek vyskočily o 10 %, den poté, co společnost zveřejnila vyšší než očekávané tržby za druhé čtvrtletí a poskytla optimistický výhled.

Akcie Amazonu v pátek vyskočily o 10 %, den poté, co společnost zveřejnila vyšší než očekávané tržby za druhé čtvrtletí a poskytla optimistický výhled.

Tržby za tři měsíce do konce června vzrostly o 7 % na 121,23 miliardy dolarů, což bylo více, než Wall Street očekával (119,09 miliardy dolarů). Pro Amazon to představovalo třetí čtvrtletí v řadě, kdy tržby rostly jednociferným tempem.

Podle prognózy společnosti Amazon by se růst tržeb ve třetím čtvrtletí mohl opět zrychlit, a to na 13 až 17 %. Společnost uvedla, že v tomto čtvrtletí předpokládá tržby ve výši 125 až 130 miliard USD, zatímco analytici podle společnosti Refinitiv očekávali odhad tržeb ve výši 126,4 miliardy USD.

V jinak chmurné výsledkové sezóně technologických společností vykázaly Amazon a Apple optimistické výsledky. Mateřská společnost Facebooku Meta, Alphabet a Microsoft oznámily za toto čtvrtletí neuspokojivé výsledky, protože na jejich podnikání doléhala vysoká inflace, rostoucí úrokové sazby a další makroekonomické tlaky.

Wall Street zprávu o výsledcích společnosti Amazon přijal s potěšením a jeden z analytiků označil tento gigant v oblasti elektronického obchodování za "přístav v makro bouři", protože se zatím zdá, že zvládá mnoho protivětrů, které ohrožují jeho technologické konkurenty.

"Celkově vzato, Amazon poskytl investorům velmi čisté výsledky za 2. čtvrtletí, a to uprostřed extrémní volatility související s makrem v oblasti technologií," napsali v pátek ve zprávě klientům analytici Deutsche Bank pod vedením Lee Horowitze. Firma, která si ponechává nákupní doporučení pro akcie Amazonu, zvýšila cílovou cenu na 175 USD ze 155 USD.

Několik analytiků uvedlo, že výsledky naznačují, že Amazon dělá pokroky v oblasti nákladů, které na společnost v posledních čtvrtletích vyvíjely tlak. Amazon se potýká s vysokými náklady souvisejícími s pracovní silou, dodavatelským řetězcem, energiemi a dopravou a také s pandemií Covid-19, mimo jiné. Generální ředitel Andy Jassy ve čtvrtek uvedl, že společnost pokračuje v řešení "lépe kontrolovatelných nákladů".

"Díky úspěšné dvoudenní akci Prime Day v červenci a diskusi vedení společnosti o obavách z ukončení poptávky v klíčových oblastech podnikání vidíme, že Amazon má dobrou pozici k tomu, aby ve 2H'22 (druhá polovina roku 2022) dosáhl silného růstu tržeb," uvedli v páteční výzkumné zprávě analytici Goldman Sachs pod vedením Erica Sheridana. Firma ponechala na akciích nákupní rating.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články