Autor: Radka Guzi

Akcie Ericssonu klesají kvůli Rusku

Akcie společnosti Ericsson zaznamenaly svůj výrazný pokles, a to díky tomu, že vyšlo najevo, že společnost pokračovala ve svém vývozu do Ruska, a to i navzdory jednotlivým sankcím a tvrzením svého vedení.

Akcie společnosti Ericsson zaznamenaly svůj výrazný pokles, a to díky tomu, že vyšlo najevo, že společnost pokračovala ve svém vývozu do Ruska, a to i navzdory jednotlivým sankcím a tvrzením svého vedení. Management společnosti totiž uváděl, že vzhledem k vojenské agresi vývoz do Ruska nebude pokračovat.

Švédská společnost Ericsson je výrobce především telekomunikačních zařízení a její založení se připisuje roku 1876. Pobočky společnosti sídlí po celém světě a ve své domovině zaměstnává bezmála 18 000 zaměstnanců.

Jednání telekomunikační společnosti v rozporu s tvrzeními svého managementu je vnímáno jako velmi negativní a vážný akt. Právě proto se celková negace také promítla přímo do hodnoty akcií společnosti Ericssonu.

První informace o tom, že telekomunikační společnost nejedná v souladu se sankcemi přineslo švédské rádio Ekot. Konkrétně se jednalo o to, že firma vyvážela do Ruska svůj software. V současné době švédská společnost vydala oznámení, že pozastavuje veškeré své dodávky do Ruska. Společnost tak již informovala na konci března letošního roku, kdy se k celé politicko-vojenské situaci vyjádřil také generální ředitel Ericssonu Börje Ekholm.

Společnost Ericsson se oficiálně vyjádřila, že dodávky v Rusku by již měly být přerušeny, ale že předpokládá v jejich obnovení. Konkrétně společnost popsala kroky k odstavení dodávek do Ruska, které jsou naplánovány až do konce letošního roku, což potvrdil tiskový mluvčí Ericssonu Peter Olofsson.

Jedná se o trestný čin?

Telekomunikační společnost v rámci restrikcí podala 12 žádostí o udělení výjimky a obdržela 7 vývozních povolení od švédského inspektorátu pro strategické produkty. Kladné vyřízení žádostí spočívalo především v tom, že se jednalo o výrobky, které nejsou určeny pro vojenské použití. Firma Ericsson tak získala „osvobození“ od udělených sankcí vůči Rusku. Společnost tyto žádosti o výjimky komentovala slovy, že byly nezbytné pro řádné ukončení provozu v této zemi. Tiskový mluvčí k situaci dodal: „Nebyl dodán žádný další hardware. Dodávka softwaru probíhá za účelem ukončení podnikání odpovědným způsobem s ohledem na naše zákazníky a zaměstnance.“

Vzhledem k tomu, že společnost nezveřejnila přesné informace o svém obchodu s Ruskem se i přesto všechno může jednat o finanční trestný čin dle názoru švédských prokurátorů.

Pokles akcí

Po mediálním zveřejnění této negativní zprávy akce Ericssonu klesy o 4-5 %. Po podání vysvětlení společnosti se pokles akcií snížil na 3,5 %. Analytici situaci hodnotí tak, že se válce na Ukrajině přikládá velká váha a že se jedná o citlivou otázku.

Jednání telekomunikační společnosti může vyvolat neochotu investorů k jejím investicím. Jestliže se společnost nevyvaruje dalších negativním interpretacím a krokům, které upřednostňují ruský režim, mohlo by to také samozřejmě vést k tomu, že bude docházet především k odkupu akcií společnosti Ericssonu.

 

Zdroje:

ericsson.com

svt.se

unsplash.com

Nejnovější články