Akcie Facebooku se propadly o více než 20 % kvůli slabým výsledkům

Akcie Facebooku se ve středu po uzavření americké burzy propadly v post-marketu o více než 20 % poté, co společnost oznámila neuspokojivé výsledky, poskytla slabé výhledy do budoucna a uvedla, že růst uživatelů stagnuje.

Akcie Facebooku se ve středu po uzavření americké burzy propadly v post-marketu o více než 20 % poté, co společnost oznámila neuspokojivé výsledky, poskytla slabší výhledy do budoucna a uvedla, že růst uživatelů stagnuje.

Zde jsou výsledky:

Zisk na akcii: 3,67 USD oproti očekávaným 3,84 USD

Tržby: 33,67 miliardy USD oproti očekávaným 33,4 miliardám USD

Facebook také minul odhady s čísly uživatelů.

Denní aktivní uživatelé (DAU): 1,93 miliardy vs. 1,95 miliardy očekávaných analytiky

Měsíční aktivní uživatelé (MAU): 2,91 miliardy oproti 2,95 miliardy očekávaným analytiky

Průměrný příjem na uživatele (ARPU): 11,57 USD oproti 11,38 USD očekávaným analytiky

Společnost, která byla nedávno přejmenována na Meta, vydala také neuspokojivé výhledy pro první čtvrtletí. Počet denních aktivních uživatelů (DAU) na Facebooku se ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím mírně snížil, což představuje první čtvrtletní pokles DAU v historii.

Facebook uvedl, že tržby v prvním čtvrtletí budou 27 až 29 miliard dolarů, zatímco analytici očekávali tržby 30,15 miliardy dolarů. To by znamenalo meziroční růst o 3 až 11 %.

Facebook dále uvedl, že je zasažen kombinací faktorů, včetně změn ochrany osobních údajů pro iOS společnosti Apple a makroekonomických problémů. Nižší růst obvinil částečně z inflace a problémů dodavatelského řetězce, které mají dopad na rozpočty inzerentů.

Čtvrtletní zpráva je první od přejmenování společnosti na Meta. Generální ředitel Mark Zuckerberg oznámil změnu názvu v říjnu po sérii znepokojivých zpráv o Facebooku, které pocházely z uniklých dokumentů, které bývalý zaměstnanec sdílel s novináři, zákonodárci a Komisí pro cenné papíry a burzy.

Se změnou názvu na Meta také přichází nová struktura reportingu. Společnost ve své poslední zprávě o výdělcích uvedla, že rozdělí svou hardwarovou divizi, Facebook Reality Labs, do samostatné divize. Její hlavní činností bude rodina aplikací Facebooku (FoA), včetně Instagramu, Messengeru a WhatsAppu.

Společnost Meta uvedla, že její rodina aplikací zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí tržby 32,79 miliardy dolarů s provozním příjmem 15,89 miliardy dolarů. Její segment Reality Labs dosáhl ve čtvrtletí tržby 877 milionů USD s provozní ztrátou 3,3 miliardy USD.

Zdroje: cnbc.com, unsplash.com

Nejnovější články