Autor: Radka Guzi

Akcie největšího světového výrobce lékařských rukavic se propadly o více než 60 %

Akcie největšího světového výrobce lékařských rukavic vymazaly většinu zisků z Covidu a propadly o více než 60 %.

Akcie Top Glove vymazaly velkou část cenových nárůstů získaných během pandemie Covid-19, protože analytici jsou ohledně výhledu společnosti pesimističtější. Nejnovější údaje o Refinitivu ukázaly, že 11 z 23 analytiků ohodnotilo Top Glove jako „prodat“ nebo „silně prodat,“ což je nárůst ze šesti takových hodnocení před měsícem.

Slabý výhled pro akcie rukavic, včetně Top Glove, je důvodem, proč má JPMorgan pro Malajsii pro rok 2022 doporučení pro „podváženou“.

Propad akcií

Akcie společnosti Top Glove, největšího světového výrobce lékařských rukavic, vymazaly většinu svých zisků zaznamenaných během pandemie Covid-19, protože analytici jsou ohledně výhledu společnosti pesimističtější. Akcie společnosti Top Glove na malajské burze se letos propadly o více než 60 % a v pondělí uzavřely na 2,20 malajsijského ringgitu (kolem 0,52 USD).

To je 77 % z rekordně vysoké závěrečné ceny akcií dosažené 19. října loňského roku a přibližně o 0,70 ringgitu vyšší než její poslední obchodovaná cena v roce 2019, tedy před globálním rozšířením Covidu.

Jedním z analytiků, který snížil hodnocení Top Glove z „držet“ na „prodat“, je Ng Chi Hoong, analytik z Malajské investiční banky Affin Hwang. Ng ve zprávě minulý týden uvedl, že poslední čtvrtletní výsledky společnosti byly „relativně slabé“, zatímco její nadcházející kotace v Hongkongu by snížila cenu akcií.

Společnost Top Glove na začátku tohoto měsíce vykázala čistý zisk ve výši 185,7 milionů malajských ringgitů za čtvrtletí končící listopadem, tedy o 92 % méně než ve stejném období před rokem. Společnost uvedla, že objem prodeje poklesl v důsledku zvýšené konkurence a nabídky, zatímco průměrné prodejní ceny klesly z nejvyšších úrovní v loňském roce.

Několik dní před zveřejněním zisků společnost Top Glove uvedla, že obdržela souhlas akcionářů pro duální primární kotaci v Hongkongu, která by měla být dokončena začátkem příštího roku. Společnost má v současné době primární kotaci v Malajsii a sekundární v Singapuru.

Analytici varovali, že kotace v Hongkongu by rozmělnila zisk Top Glove na akcii. Tyto obavy přispěly k letošnímu poklesu ceny akcií společnosti.

Nejméně preferované malajské akcie

Utrpěly také ceny akcií dalších malajských výrobců rukavic. Akcie Hartalega letos k pondělnímu závěru klesly o přibližně 56 %. Společnosti Supermax a Kossan Rubber Industries se ve stejném období propadly zhruba o 73 % a 59 %.

Top Glove a Hartalega patřily mezi nejméně preferované akcie JPMorgan v Malajsii.

„Nedávné kontroly kanálů naznačují, že se cenová síla přesune zpět na kupující,“ uvedla JPMorgan ve zprávě z počátku tohoto měsíce a dodala, že poptávka poklesla z nejvyšší úrovně pandemie, zatímco dodávky z Číny a Thajska nadále zaplavují trh.

Slabý výhled pro akcie rukavic je důvodem, proč má gigant z Wall Street doporučení „podvážené“ pro Malajsii pro rok 2022. Podvážená pozice obvykle odráží názor investora, že trh nebo akcie nebudou výkonné.

Zdroje:

cnbc.com

freepik.com

Nejnovější články