Tyto 2 akcie jsou velmi dobrá volba pokud se chcete chránit před inflací

V předchozím roce se především díky koronavirové krizi a různým stimulačním balíčkům natisklo obrovské množství peněz. Tyto peníze se zatím nedostaly do oběhu, spíše se držely na trzích ať už akciových nebo těch s dluhopisy. Ekonomiky se ale díky očkování začínají otevírat.

V předchozím roce se především díky koronavirové krizi a různým stimulačním balíčkům natisklo obrovské množství peněz. Tyto peníze se zatím nedostaly do oběhu, spíše se držely na trzích ať už akciových nebo těch s dluhopisy. Ekonomiky se ale díky očkování začínají otevírat a dá se předpokládat, že brzy nastane větší přítok peněz do ekonomiky.

To by mohlo způsobit vyšší inflaci. Spousta investorů se inflace bojí, jelikož zvýšená inflace většinou končí zvýšením úrokových sazeb. FED tvrdí, že i když bude vyšší inflace tak nebude zvyšovat úrokové sazby, co jiného má ale také FED říkat?

Proti inflaci se dá bránit zlatem (popřípadě někteří investoři volí bitcoin). Těžaři zlata mohou ovšem být ještě lepší, pokud by opravdu inflace nastala a vyvolalo by to růst ceny zlata, těžaři by vydělávali mnohem více.

Můžeme se tedy podívat na některé akcie, které mohou být zajímavou volbou v tomto sektoru.

O3 Mining

Začneme společností, která je velmi malá. Dle mého názoru je to typ společnosti, která by se líbila Benjaminu Grahamovi. Jedná se totiž o společnost jejíž účetní hodnota přesahuje tržní kapitalizaci. Když si tedy vezmeme co společnost vlastní a odečtete si co dluží, získáte číslo, které je vyšší než tržní kapitalizace. První společnost, která vypadá zajímavě, je společnost O3 mining. Společnost se zabývá průzkumem a přípravou oblastí pro těžbu zlata. Společnost se obchoduje za 168 milionů dolarů a její shareholder equity je přes 194 milionů dolarů.

Hlavní důl pro společnost O3 mining se jmenuje Marban, když sečteme změřené a indikované hodnoty, zjistíme, že v dolu se nachází přibližně 2.5 milionu uncí zlata. Při ceně zlata 1800 dolarů za unci, bude tento projekt výdělečný po 2.3 letech. To je vnitřní úroveň návratnosti přes 40%.

Management odhaduje celkovou tržní hodnotu dolů přes 500 milionů dolarů. Osobně si nemyslím, že by se jednalo o přemrštěné číslo. Pořád se ovšem jedná o 2.5 násobek oproti dnešní tržní kapitalizaci.

Dle mého názoru může být firma velmi dobrým cílem pro akvizici ze strany velkých těžařů.

Kirkland lake gold (KL)

Další společnost o které se budeme bavit je KL. Tato společnost je tržní kapitalizací mnohonásobně větší než předchozí 2 společnosti. Když se podíváme na fundamenty této společnosti tak mi přijde velmi podhodnocená. Jedná se o společnost, která historicky vykazuje růst (otázka co bude v budoucnu). Dále se společnost obchoduje za velmi nízké cenové poměry ať už se podíváme na PE, PS, PB všechny vypadají rozumně.

Kirkland je přezdíván low cost producer. Operuje 4 obrovské doly na zlato a nedávno jejich akcie zaznamenaly pokles (spolu s cenou zlata). Problém u této společnosti je, že operuje jeden z nejprofitabilnějších dolů na světě. Proč je to problém? Protože v tomto dole ubývají zásoby zlata. Jedná se o důl Fosterville. Množství zlata, které tento důl vytěží bude tedy v následujících letech klesat. Společnost to ovšem plánuje dohnat zvýšením produkce na zbylých dolech. Především důl Detour Lake bude hrát ve zvýšení produkce největší roli.

Detour lake pořád obsahuje přibližné 18 M uncí zlata, pro porovnání, Fosterville obsahuje 2 M uncí a Macassa obsahuje 2.4M uncí. Oslabení produkce na Fosterville bude tedy nahrazeno Detour Lake. To zní rozumně, ne?

Problém je v tom, že Fosterville byl extrémně profitabilní, tento důl měl velmi nízké náklady na vytěženou unci. Je otázka zda management dokáže dosáhnout podobných úrovní i v dolu Detour Lake. Pokud ano, společnost je dle mého názoru podhodnocená. Pokud ne, společnost se obchoduje na rozumné ceně.

Při koupi těchto společností sázíme také na to, že cena zlata bude v dlouhodobém horizontu vyšší. Pokud by zlato spadlo byl by to pro tyto společnosti obrovský problém. Co udělám já osobně? Obě společnosti se mi líbí natolik, že v nich začnu tvořit menší pozici. Chtěl bych, aby celé mé portfolio bylo vystaveno zlatu (ať už vlastnění zlata nebo společností spojené se zlatem) přibližně 3-5%.

Disclaimer: Nejsem investiční poradce. Ve článku se nenachází žádné investiční rady. Článek je pouze pro vzdělávací účely.

Nejnovější články