Autor: Adam Spáčil

Akcie společnosti Snap se propadly o 25 % kvůli neuspokojivým výsledkům za druhé čtvrtletí

Akcie společnosti Snap se ve čtvrtek v prodlouženém obchodování propadly o více než 25 % poté, co společnost vykázala neuspokojivé výsledky za druhé čtvrtletí a uvedla, že plánuje zpomalit nábor zaměstnanců, protože počítá s oslabením růstu příjmů.

Akcie společnosti Snap se ve čtvrtek v prodlouženém obchodování propadly o více než 25 % poté, co společnost vykázala neuspokojivé výsledky za druhé čtvrtletí a uvedla, že plánuje zpomalit nábor zaměstnanců, protože počítá s oslabením růstu příjmů.

Spoluzakladatelé společnosti Evan Spiegel a technologický šéf Bobby Murphy se dohodli na nových pracovních smlouvách, které jim zajistí práci nejméně do ledna 2027.

Zde se dozvíte, jak si společnost vedla:

Společnost Snap ve svém dopise investorům uvedla, že neposkytuje výhled na třetí čtvrtletí, protože "výhled do budoucna zůstává neuvěřitelně náročný". Společnost uvedla, že dosavadní tržby v tomto období jsou "přibližně stejné" jako před rokem. Analytici podle společnosti Refinitiv očekávali pro třetí čtvrtletí růst tržeb o 18 %.

"Nejsme spokojeni s výsledky, kterých dosahujeme, bez ohledu na současné nepříznivé podmínky," uvedla společnost v dopise.

Je to poslední kapitola v těžkém roce pro společnost Snap, jejíž akcie ztratily v roce 2022 téměř dvě třetiny své hodnoty. V květnu společnost Snap oznámila, že nesplní výhled na druhé čtvrtletí, který stanovila předchozí měsíc, což vedlo k 43% propadu ceny akcií. Společnost Snap se tehdy odvolávala na makroekonomické prostředí, které se zhoršuje mnohem rychleji, než se očekávalo.

I přes snížený výhled společnost Snap stále nedosáhla odhadů. Tržby se oproti předchozímu roku zvýšily o 13 %, zatímco analytici očekávali růst o 16 %.

"Druhé čtvrtletí roku 2022 bylo náročnější, než jsme očekávali," uvedla společnost Snap v dopise pro investory. Společnost uvedla, že nyní plánuje "podstatně zpomalit tempo najímání nových zaměstnanců i tempo růstu provozních nákladů".

Společnost Snap přičítá své neuspokojivé výsledky zpomalující se poptávce po své online reklamní platformě. Kromě toho náročná ekonomika, aktualizace systému iOS od společnosti Apple v roce 2021 a zvýšená konkurence ze strany společností, jako je TikTok, vedly k tomu, že marketéři omezili své výdaje.

Snap uvedl, že i některé relativně zdravé podniky omezují své závazky kvůli "tlaku na vstupní náklady v důsledku inflace".

"V některých rychle rostoucích odvětvích podniky přehodnocují výši investic v souvislosti s rostoucími náklady na kapitál, což se dále odráží v rozpočtech na kampaně a v úrovni nabídek na jednotlivé akce," uvedla společnost Snap.

Společnost Snap rovněž oznámila program zpětného odkupu akcií v hodnotě až 500 milionů dolarů. USD a v rámci svých nových pracovních smluv budou Spiegel a Murphy pobírat roční plat ve výši 1 USD a nebudou dostávat žádnou akciovou kompenzaci.

Začátkem tohoto týdne společnost Snap představila Snapchat pro web, což je desktopová verze mobilní aplikace Snapchat, kterou mohou lidé používat k posílání zpráv a videohovorům se svými kontakty ze Snapu.

Společnost Snap odhalila novou aplikaci pro stolní počítače krátce poté, co představila svůj placený předplatitelský plán Snapchat+, který stojí 3,99 USD měsíčně a umožňuje lidem přístup k prvním funkcím a zjistit, kdo si prohlížel jejich snímky.

Investoři brzy získají jasnější představu o prostředí online reklamy. V pátek dopoledne bude zveřejňovat výsledky Twitter, příští týden pak Alphabet a Meta.

Akcie společností Meta a Pinterest klesly ve čtvrtek v odpoledním obchodování o 5 %, zatímco akcie společnosti Alphabet se propadly o 2,9 % a Twitter o 1,5 %.

Tržní hodnota společnosti Snap dosáhla v září vrcholu 136 miliard dolarů. Podle ceny po skončení obchodování má nyní společnost hodnotu 20 miliard dolarů.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články