Autor: Petr Jůn

Akcie výrobců čipů rostou poté, co společnosti Samsung a STMicro vydaly pozitivní zprávy

Akcie evropských polovodičových společností v pátek vzrostly poté, co dvě z největších společností v oboru - Samsung Electronics a STMicroelectronics - vydaly pozitivní zprávy za čtvrté čtvrtletí.

Akcie evropských polovodičových společností v pátek vzrostly poté, co dvě z největších společností v oboru - Samsung Electronics a STMicroelectronics - vydaly pozitivní zprávy za čtvrté čtvrtletí.

Německý výrobce čipů Infineon, nizozemský výrobce polovodičových strojů ASML a rakouský výrobce senzorů Ams AG zaznamenali během ranního obchodování na evropských burzách růst cen svých akcií o více než 2 %.

Mezitím společnost STMicro zaznamenala nárůst ceny svých akcií o více než 4 % poté, co v pátek zveřejnila vyšší než očekávané tržby za čtvrté čtvrtletí.

Francouzsko-italský výrobce čipů oznámil předběžné tržby za čtvrté čtvrtletí ve výši více než 3,5 miliardy dolarů, což bylo více, než společnost předpokládala, a to 3,4 miliardy dolarů.

Tržby STMicro za celý rok dosáhly 12,76 miliardy dolarů, což je o 24,9 % více než v loňském roce.

Jinde společnost Samsung v pátek odhadla, že její provozní zisk za čtvrté čtvrtletí vzrostl o 52 % v důsledku silné poptávky po paměťových čipech a rostoucích objednávek na smluvní služby výroby čipů.

Pokud se předpovědi potvrdí, bude poslední čtvrtletí nejlepším posledním čtvrtletím jihokorejského technologického gigantu od roku 2017.

Největší světový výrobce chytrých telefonů a paměťových čipů uvedl, že za poslední čtvrtletí, které skončilo v prosinci, očekává zisk ve výši téměř 11,5 miliardy USD. Kompletní čísla zveřejní později tento měsíc.

Poptávka po čipech v posledních dvou letech prudce vzrostla poté, co pandemie koronaviru vedla k celosvětovému nedostatku čipů. To mělo za následek prodloužení dodacích lhůt u řady výrobků včetně automobilů či nové konzole PlayStation 5.

To vedlo k tomu, že akcie některých polovodičových společností během nedostatku čipů výrazně vzrostly.

Například společnost ASML, která prodává vysoce složité "litografické" stroje na výrobu čipů společnostem jako Samsung, Intel a TSMC, zaznamenala za poslední rok nárůst ceny svých akcií na amsterdamské burze o 66 %.

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články