Akciový index S&P 500 se poprvé od pandemie propadl do medvědího trhu

Index S&P 500 v pátek krátce vstoupil do pásma medvědího trhu, poprvé od března 2020. Důvodem je pokračují rekordní inflace, rostoucí úrokové sazby a jejich dopady na spotřebitele a zisky firem.

Index S&P 500 v pátek krátce vstoupil do pásma medvědího trhu, poprvé od března 2020. Důvodem je pokračují rekordní inflace, rostoucí úrokové sazby a jejich dopady na spotřebitele a zisky firem.

Index S&P 500 je nyní o více než 20 % níže od svého maxima dosaženého na začátku roku a dohání tak Nasdaq 100, který oficiálně vstoupil do medvědí trhu na začátku tohoto měsíce. 

Výprodej na akciovém trhu se tento týden prohloubil po špatných výdělcích velkých maloobchodních prodejců, jako jsou Target a Walmart.

Vzhledem k volatilní náladě, do které akciový trh vstoupil, je dobré vědět, jak by se akcie mohly během tohoto období chovat, a to na základě předchozích údajů o medvědím trhu sestavených společností LPL Research. 

Zde je vše, co potřebujete vědět o této začarované části cyklu akciového trhu.

  1. Průměrný pokles během medvědího trhu je 30 % a pokles trvá v průměru 11,4 měsíce, tedy téměř celý rok. Podle hlavního stratéga trhu LPL Ryana Detricka to vychází ze 17 medvědích trhů od druhé světové války.
  2. Existují špatné medvědí trhy a méně špatné medvědí trhy. Pokud by se ekonomika vyhnula recesi, medvědí trh klesne na 23,8 % a bude trvat v průměru jen něco málo přes sedm měsíců. Medvědí trhy se však během recese zhoršují s průměrným poklesem o 34,8 % a trvají v průměru téměř 15 měsíců.
  3. Proběhly rychlé medvědí trhy. Medvědí trh vyvolaný pandemií v březnu 2020 byl nejrychlejší v historii, protože za pouhých 16 obchodních dnů šel z nového maxima na pokles o 20 %.
  4. Toto je třetí rok současného býčího trhu a třetí rok má tendenci zaznamenávat nižší výnosy, v průměru sotva 5 %. Od druhé světové války se uskutečnilo 11 býčích trhů a tři z nich skončily během třetího roku.

zdroje: insider.com, unsplash.com

Nejnovější články