Autor: Filip Kejval

Akciový trh by mohl do konce roku vzrůst o 18 % na nová maxima, protože medvědí trh v roce 2022 skončil, tvrdí Fundstrat.

Akciový trh by se mohl před koncem roku připravit na nové rekordní hodnoty, protože medvědí trh v roce 2022 je u konce, uvedl v pátek Tom Lee ze společnosti Fundstrat.

Akciový trh by se mohl před koncem roku připravit na nové rekordní hodnoty, protože medvědí trh v roce 2022 je u konce, uvedl v pátek Tom Lee ze společnosti Fundstrat.

"Největší poznatek z událostí tohoto týdne? Přesvědčivý a pravděpodobně rozhodující důkaz, že "dno je na dosah" - medvědí trh v roce 2022 je u konce," řekl.

Leeho důvěra pramení ze skutečnosti, že mezi záporným HDP, dalším zvýšením úrokových sazeb Fedu o 75 bazických bodů a větší volatilitou v oblasti zemního plynu v důsledku dramatu ruského plynovodu Nord Stream se tento týden objevilo mnoho špatných zpráv, a přesto se indexům S&P 500 a Nasdaq 100 podařilo dosáhnout 3% rally.

Co se týče hospodářských výsledků, navzdory silnému americkému dolaru a zvýšené ekonomické nejistotě vykazují společnosti lepší výsledky. Zisky za druhé čtvrtletí již oznámilo 52 % společností z indexu S&P 500, přičemž 73 % z nich překonalo odhady zisku v průměru o 7 %.

Výsledky technologických megahvězd Alphabet, Microsoft, Amazon a Apple zmírnily obavy investorů o odolnost jejich růstu a schopnost zvládat inflaci, což tento týden přispělo k výraznému růstu cen jejich akcií.

Lee se domnívá, že ekonomika dosáhla bodu obratu, kdy příchozí údaje budou rozhodně méně negativní a dezinflační protivětry posílí. Komodity od kovů přes ropu až po obilí v posledních týdnech klesají, což již vedlo k určitému poklesu cen pro spotřebitele.

A pokud bude Federální rezervní systém pokračovat v krocích tehdejšího předsedy Fedu Paula Volckera z roku 1982, mohl by se akciový trh v příštích čtyřech měsících plně zotavit a vystoupat na nová maxima, uvedl Lee.

"Během Volckerovy války proti inflaci dosáhly akcie v srpnu 1982 svého dna. To je dva měsíce předtím, než Volcker opustil "protiinflační" opatření. A co je ještě důležitější, akcie obnovily celou 36měsíční ztrátu medvědího trhu za 4 měsíce," vysvětlil.

Powell by také mohl být na pokraji brzkého opuštění některých protiinflačních opatření, neboť na středečním zasedání naznačil, že Fed bude při rozhodování o zvyšování sazeb více záviset na údajích, a odmítl poskytnout pokyny pro zářijové zasedání Fedu. Pokud se prosadí dezinflační síly, jak Lee očekává, mohlo by to Powella přimět k tomu, aby se odklonil od současné politiky zpřísňování Fedu a pozastavil zvyšování sazeb.

"V roce 2022 to znamená, že by akcie mohly dosáhnout nových maxim ještě před rokem YE. Proto si myslíme, že by se [index] S&P 500 mohl před koncem roku dostat nad 4 800," řekl Lee, což představuje potenciální růst o 16 % oproti pátečnímu závěru.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články