Akciový trh se blíží ke svému dnu, protože podle společnosti JPMorgan rostou zpětné odkupy akcií na rekordní hodnoty

Akciový trh by mohl být blízko svého dna díky pokračujícímu odkupu akcií ze strany společností, uvedla ve středeční zprávě banka JPMorgan.

Akciový trh by mohl být blízko svého dna díky pokračujícímu odkupu akcií ze strany společností, uvedla ve středeční zprávě banka JPMorgan.

Podle banky se během probíhajícího poklesu akciových trhů výrazně zvýšil počet zpětných odkupů od firem a v letošním roce byl oznámen rekordní počet zpětných odkupů.

"Při posledním výprodeji JPM odhaduje 3-4x vyšší realizaci zpětných odkupů, než je trend," uvedl Marko Kolanovic z JPMorgan.

Společnosti z indexu S&P 500 letos zatím oznámily rekordní objem zpětných odkupů v hodnotě 429 miliard USD. Tato úroveň představuje podle Kolanoviče silnější celoroční tempo než v letech 2019 a 2021.

V prvním čtvrtletí roku 2022 vzrostl objem zpětných odkupů meziročně o 45 % a mezičtvrtletně o 3 %. Velká část tohoto růstu se týkala technologického, finančního a zdravotnického sektoru, kde zpětné odkupy akcií dosáhly 62 miliard USD, 49 miliard USD a 39 miliard USD.

Energetické společnosti také výrazně zvýšily svou aktivitu v oblasti zpětného odkupu akcií, protože těží z vyšších cen ropy, a v tomto sektoru nakoupily zpět akcie v hodnotě 9,5 miliardy USD, zatímco v prvním čtvrtletí roku 2021 to bylo jen 500 milionů USD.

Trend zvýšeného zpětného odkupu akcií by měl zůstat zachován i v následujících několika týdnech.

JPMorgan také vidí, že rebalancování na konci měsíce povede v příštím týdnu k 1 až 3 % růstu výkonnosti akcií, protože penzisté budou prodávat dluhopisy a nakupovat akcie.

To v kombinaci s nejhorší náladou investorů od velké finanční krize v březnu 2009 a silným zpětným odkupem akcií společností dává JPMorgan přesvědčení, že dno akciového trhu je blízko, pokud již nebylo dosaženo.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články