Amazon proti snahám alabamské unie

Amazon porazil aktivisty v naději, že založí první odborový sklad společnosti v USA, výsledky ovšem budou ještě zpochybněné.

Zdroj obrázku: https://unsplash.com

Pracovníci skladu v Bessemeru v Alabamě hlasovali proti úsilí o založení odborového skladu a v této pozici hlasovala většina odevzdaných hlasů v soutěži, což bylo považováno za klíčový test pro Amazon po celosvětové kritice zacházení s pracovníky během pandemie.

Unie uvedla, že zpochybní výsledky, obvinila společnost Amazon ze zasahování do práva zaměstnanců volit ve „svobodných a spravedlivých volbách“, mimo jiné tím, že lhala zaměstnancům o důsledcích hlasování na povinných schůzkách.

„Amazon nezanechal kámen na kameni ve svém úsilí osvětlovat své vlastní zaměstnance,“ uvedl Stuart Appelbaum, prezident odboru pro maloobchod, velkoobchod a obchodní domy (RWDSU), z jehož iniciace tato situace vyšla.

„Nenecháme lži, podvody a nezákonné aktivity Amazonu bez povšimnutí, a proto formálně vznášíme obvinění proti všem závažným a do očí bijícím protiprávním krokům, které Amazon během hlasování odborů učinil.“ Amazon v pátek uvedl, že tato tvrzení nejsou pravdivá. Dále také uvedl, že firma tvrdě pracovala, aby naslouchala obavám sledovala možnosti zlepšení se, výsledek údajně odložila spíše na výběr zaměstnanců než na vítězství společnosti.

„Nejsme dokonalí, ale jsme hrdí na náš tým a na to, co nabízíme, a budeme i nadále pracovat na tom, abychom se každý den zlepšovali,“ znělo.

Vedoucí představitelé RWDSU doufali, že pandemie, která způsobila prudký vzestup obchodů Amazonu a vystavení jejích zaměstnanců novým zdravotním rizikům, vytvořila pro unii příležitost proniknout a stanovit nový standard pro zaměstnance Amazonu po celé zemi.

Pokud by byla snaha odborů úspěšná, znamenalo by to, že Amazon, druhý největší zaměstnavatel v USA, by musel vyjednat smlouvu s úředníky odborů o otázkách, jako jsou pracovní pravidla a platy.

Organizátoři spojili boj ve skladu - kde je většina z téměř 6 000 pracovníků černé rasy - s širšími otázkami občanských práv a rasové spravedlnosti a citovali stížnosti, jako je sledování a náhlé neosobní zacházení ze strany vedení. Amazon tvrdil, že unie nezastupovala názory většiny jejích zaměstnanců, také tvrdí, že nabízí konkurenceschopné platy a výhody, a řekla pracovníkům, že odborový svaz vybere stovky dolarů na příspěvcích, aniž by byl nucen provést změny.

Rebecca Givan, profesorka pracovních studií na Rutgersově univerzitě, uvedla, že ji vítězství Amazonu nepřekvapilo, vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé musí podle současných právních předpisů USA bojovat proti úsilí odborů.

„Zaměstnavatelé mají v těchto situacích obrovskou výhodu,“ řekla. „Mají téměř neomezené peníze a téměř neomezený přístup k pracovníkům, aby je bombardovali zprávami úzkosti a nejistoty, a výsledek toho vidíme zde.“ Můžeme v tomto ohledu očekávat změnu?

Na tiskové konferenci pořádané společností Amazon zaměstnanci odborových svazů uvedli, že se společnost zavázala přezkoumat obavy zaměstnanců v zařízení během příštích 100 dnů.

„Stejných cílů a věcí můžeme dosáhnout bez odborů,“ řekl Will Stokes a dodal, že má pocit, že stížnosti v článcích o kampani narušily život v zařízení. Mezitím pro-odboroví pracovníci prohlásili, že se nedali odradit, a plánovali pokračovat v prosazování zlepšení.

„Věci po tomto bodě nezůstanou stejné,“ řekl Emmit Ashford. „Budeme držet hlavu vzpřímeně, budeme bojovat dál... Ještě to neskončilo. Je jen otázkou času, než se věci změní.“

Volby v Bessemeru, městě s 27 000 obyvateli mimo Birmingham, byly pečlivě sledovány. Členství v Unii se v posledních desetiletích v USA neustále zmenšovalo, ale pandemie také znovu vyvolala obavy z nerovnosti příjmů a bezpečnosti pracovníků, přičemž pozornost veřejnosti byla věnována Amazonu.

Minulý měsíc americký prezident Joe Biden označil hlasování za „životně důležitou volbu“. Celebrity a národní demokratičtí politici odcestovali do státu, aby podpořili unijní kampaň, která dokonce získala určitou podporu republikánů.

Nejnovější články