Autor: Filip Kejval

Amazon začíná používat elektrická vozidla Rivian. Je čas na nákup této akcie?

Možná už brzy uvidíte před svým domem jednu z dodávek společnosti Rivian Automotive (RIVN -4,83 %) poháněných bateriemi.

Možná už brzy uvidíte před svým domem jednu z dodávek společnosti Rivian Automotive (RIVN) poháněných bateriemi. Řidiči společnosti Amazon (AMZN) začali ve čtvrtek používat elektromobily (EV) k doručování zásilek zákazníkům ve více než desítce měst v USA. Jedná se o začátek celostátního zavádění, v jehož rámci by mohl e-commerce gigant do konce roku 2022 provozovat tisíce elektromobilů Rivian ve více než 100 městech.

Obě společnosti uzavřely partnerství v roce 2019. Amazon objednal 100 000 dodávkových vozů Rivian, které by měly být dodány do konce desetiletí. Amazon v rámci dohody získal také zhruba 18% podíl ve společnosti Rivian.

Boj proti změně klimatu

Společnost Amazon se obrátila na společnost Rivian, aby urychlila svůj plán přechodu na 100% obnovitelné zdroje energie. Toto partnerství je klíčové pro cíl společnosti Amazon dosáhnout do roku 2040 nulových čistých emisí uhlíku ve všech svých provozech.

"Boj proti dopadům klimatických změn vyžaduje neustálé inovace a akce a Amazon spolupracuje se společnostmi, které sdílejí naše nadšení pro vynalézání nových způsobů, jak minimalizovat náš dopad na životní prostředí," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Amazon Andy Jassy. "Společnost Rivian je v této misi vynikajícím partnerem a my jsme nadšeni, že na silnici vyjíždějí naše první zakázková elektrická doručovací vozidla."

Vozidla na zakázku jsou také navržena tak, aby byla pro řidiče bezpečná a pohodlná. Nabízejí pokročilé bezpečnostní funkce, jako je 360stupňová viditelnost, detekce senzorů, varování před kolizí a automatické nouzové brzdění. Vyrábějí se v závodě společnosti Rivian v Illinois a byla důkladně testována řidiči společnosti Amazon, kteří s nimi najeli více než 90 000 kilometrů.

V souvislosti se zaváděním elektromobilů Rivian zvyšuje Amazon investice do své logistické sítě. Internetový maloobchodní titán již přidal tisíce nabíjecích míst na svých doručovacích místech po celých Spojených státech.

Výrobní problémy

Objednávka společnosti Amazon na 100 000 vozidel je pro Rivian obrovskou příležitostí, ale také významnou výzvou. Nedostatek polovodičů a další omezení v dodavatelském řetězci snížily schopnost výrobce elektromobilů vyrábět své dodávky a nákladní vozy.

V březnu společnost Rivian snížila svůj výrobní cíl pro rok 2022 o polovinu na 25 000 vozů. V rámci nového plánu snižování nákladů společnost údajně také plánuje propustit stovky svých zaměstnanců.

Tyto problémy se podepsaly na ceně akcií společnosti Rivian. Akcie automobilky klesly o více než 80 % oproti maximům, kterých dosáhly krátce po primární veřejné nabídce akcií (IPO) v listopadu.

Jsou akcie společnosti Rivian vhodné ke koupi?

Po tomto brutálním výprodeji jsou nyní akcie společnosti Rivian mnohem cenově výhodnější. Její akcie se v současné době obchodují s poměrem hodnoty podniku k tržbám nižším než 8, a to na základě předpokládaných tržeb v roce 2022. To je mnohem lepší než astronomické hodnoty, kterých dosáhly během krátkého období mánie, které následovalo po IPO společnosti Rivian.

Pokud se podíváme dále do budoucna, poměr hodnoty podniku k tržbám společnosti Rivian klesne na základě odhadů analytiků pro rok 2023 na zhruba 2. To je spravedlivá cena za inovativní startovní pozici v rychle se rozvíjející oblasti elektromobilů - zejména pro společnost, která je podporována Amazonem.

Důležité je, že společnost Rivian má k dispozici rozsáhlý fond na financování svých operací, protože se snaží dosáhnout ziskovosti. Společnost ukončila první čtvrtletí s hotovostními rezervami ve výši více než 16 miliard dolarů. To by mělo společnosti Rivian poskytnout kapitál potřebný k vyřízení obrovské objednávky společnosti Amazon a k rozšíření dalších výrobních linek.

Kromě dodávkových vozů se kritici pochvalně vyjádřili i o dalších vozidlech společnosti Rivian. Její pickup R1T byl vyhlášen časopisem Motor Trend Truck of the Year za rok 2022. První předobjednávky na tento nákladní vůz byly i přes kontroverzní zvýšení ceny vysoké, což ukazuje, že se společnost Rivian těší velké poptávce po svých vozidlech i mezi zákazníky.

Investice do společnosti Rivian však rozhodně není bez rizika. Tento začínající podnik čelí sílící konkurenci ze strany zavedenějších automobilek, jako jsou Ford a General Motors, a také lídra v oblasti elektromobilů, společnosti Tesla.

Odvětví elektrických vozidel se však bude rychle rozvíjet a pravděpodobně bude dostatečně velké na to, aby uživilo více než jednoho vítěze. Vazby společnosti Rivian na Amazon a její oblíbený pickup R1T jí dávají solidní šanci úspěšně konkurovat v tomto důležitém a rozvíjejícím se odvětví. Díky tomu stojí její akcie za zvážení pro dlouhodobé investory.

Tento článek představuje pouze názor autora. Nejedná se o investiční radu ani doporučení.

Zdroje: fool.com, Unsplash.com

Nejnovější články