Američané jsou ohledně trhu s bydlením pesimističtější než kdykoli za posledních deset let

Američané neměli podle měsíčního průzkumu tak špatný pocit z trhu s bydlením od roku 2011.

Američané neměli podle měsíčního průzkumu nejhorší pocit z trhu s bydlením od roku 2011.

Podle pondělní zprávy Fannie Mae index nálady při nákupu domů v červenci klesl o 2,0% na 62,8 %, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Tento otisk rovněž odráží úroveň výrazně pod historickým maximem, kterého dosáhl v roce 2019.

Pokles byl zapříčiněn vyššími výpůjčními náklady, protože Federální rezervní systém zvyšuje úrokové sazby, aby odvrátil horkou inflaci prostupující americkou ekonomikou, zatímco dostupnost bydlení je stále nebývale vysoká.

Většina dotázaných nadále vyjadřuje nedůvěru v trh s bydlením, přičemž pouze 17 % spotřebitelů uvedlo, že v současném ekonomickém prostředí je vhodná doba pro koupi bydlení.

"Index HPSI po většinu roku neustále klesá, protože vyšší hypoteční sazby si nadále vybírají daň na dostupnosti bydlení," uvedl ve zprávě Doug Duncan, senior viceprezident a hlavní ekonom společnosti Fannie Mae.

Dodal: "Nepříznivé hypoteční sazby jsou spotřebiteli stále častěji uváděny jako hlavní důvod rostoucího pocitu, že je špatná doba na koupi, ale i prodej bydlení."

Američané podle zprávy nejsou optimističtí, pokud jde o růst cen domů, který v posledních několika měsících utrpěl ztrátu. V tomto směru se celý index meziročně snížil o 13,0 bodu.

"Vzhledem k tomu, že růst cen domů se zpomaluje a podle prognóz se bude dále zpomalovat, domníváme se, že reakce spotřebitelů na současné podmínky bydlení bude pravděpodobně stále smíšenější," uvedl Duncan.

Nejnovější údaje odrážejí další poškození trhu s bydlením poté, co v červnu zamířil k nejhoršímu poklesu od roku 2006. Vstoupil do nejhoršího období poklesu, když se počet žádostí o hypotéky v porovnání s předchozími třemi měsíci propadl o 52 % ročně.

Výhled americké ekonomiky vypadá chmurně, protože agresivní měnová politika Fedu vyvolává u investorů obavy z rizika recese v příštím roce.

Zdroje: markets.businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články