Američané střední třídy čelí důchodové nejistotě

Domácnosti střední třídy v USA mají omezený finanční majetek a mohou čelit důchodové nejistotě, uvedla analýza Národního institutu pro zabezpečení důchodu, neziskové, nestranické výzkumné a vzdělávací organizace.

Domácnosti střední třídy v USA mají omezený finanční majetek a mohou čelit důchodové nejistotě, uvedla analýza Národního institutu pro zabezpečení důchodu, neziskové, nestranické výzkumné a vzdělávací organizace. 

Studie zkoumala finanční aktiva podle generace, čistého jmění a rasy na základě údajů z průzkumu spotřebitelských financí Federálního rezervního systému. 

Mileniálové (lidé narozeni od roku 1980) ze střední třídy mají 14 % aktiv své generace, částky jsou nižší pro Gen X (lidé narozeni v 70. letech 20. století) a boomers (lidé, narozeni mezi lety 1946 a 1964), z nichž každý drží jednociferné procento bohatství. 

Navíc střední finanční aktiva domácností střední třídy, která nezahrnují fyzická aktiva, jako jsou domy, ukazují, že úspory každé generace nemusí stačit na důchod. 

Baby boomers střední třídy měly střední aktiva 51 700 USD, ale částky byly výrazně nižší pro černošské a hispánské rodiny s 30 900 USD a 22 280 USD. 

Ačkoli domácnosti střední třídy Gen X mají ještě nějaký čas do důchodu, analýza ukazuje, že nemusí být na dobré cestě. Dále pak mileniálové nashromáždili nejmenší množství bohatství ve výši 7 800 dolarů. 

„Američané střední třídy se potýkají s problémy s nahromaděním dostatečných finančních aktiv během svých pracovních let,“ řekl Tyler Bond, manažer společnosti reseTato, tyto zjištění ukazují, že úspory většiny starších Američanů neodpovídají jejich očekávanému důchodovému příjmu. 

Podle průzkumu Insured Retirement Institute má více než polovina amerických pracovníků starších 40 let naspořeno na důchod méně než 50 000 dolarů a většina z nich nezvyšuje úspory. 

Mnoho pracovníků však stále nemá přístup k důchodovým plánům na pracovišti, vysvětlil Bond a dodal k problému. 

Asi 67 % zaměstnanců v soukromém sektoru má penzijní plány poskytované společností, podle amerického úřadu práce a statistiky, a naopak ti, kteří nemají penzijní plány u zaměstnavatele, si mohou spořit prostřednictvím individuálních penzijních účtů, avšak je to méně pravděpodobné. 

"Existuje velké množství dat, které ukazují, že to lidé nedělají," řekl Bond. "Většina lidí, kterým jejich zaměstnavatel nenabízí určitý plán, prostě neušetří. 

Kongres schválil změny v systému odchodu do důchodu v USA pomocí zákona o zabezpečení z roku 2019. 

Návrhy zákonů mohou mimo jiné rozšířit „tzv. doháněcí“ příspěvky pro lidi 50 let a více. 

„Důchodová bezpečnost se zdá být jednou z oblastí, kde může stále existovat spolupráce,“ řekl Bond. 

Navíc, státem provozované individuální důchodové účty, jako jsou plány v Kalifornii, Illinois a Oregonu, získávají na síle, protože zákonodárci hledají způsoby, jak vyplnit mezery v úsporách na důchod, řekl. 
 

Zdroje: cnbc.com; freepik.com

Nejnovější články