Autor: Filip Kejval

Argumenty, že se USA vyhnou recesi, jsou stále živé

Po týdnech debat ekonomů o tom, jak bude vypadat hrozící recese, nabídla květnová zpráva o zaměstnanosti jednoduchou připomínku: USA se stále mohou vyhnout poklesu.

Po týdnech debat ekonomů o tom, jak bude vypadat hrozící recese, nabídla květnová zpráva o zaměstnanosti jednoduchou připomínku: USA se stále mohou vyhnout poklesu.

Nejnovější údaje o zaměstnanosti, zveřejněné v pátek, ukázaly, že oživení na trhu práce pokračovalo i v minulém měsíci. V ekonomice přibylo 390 000 nových pracovních míst v nezemědělském sektoru, což je mírné zpomalení oproti dubnovému tempu, ale snadno to překonalo mediánovou prognózu 325 000 nových pracovních míst. Počet Američanů, kteří pracují nebo aktivně hledají práci, se zvýšil, což signalizuje, že nedostatek pracovních sil se může v nadcházejících měsících zmírnit.

Země nyní získala zpět více než 96 % mzdových prostředků, o které přišla během koronavirové krize, a úplné zotavení pravděpodobně nastane v červenci. Pro srovnání, po finanční krizi v roce 2008 trvalo ozdravení trhu práce třikrát déle.

"Dnešní zpráva je pro Fed pravděpodobně tím nejlepším, v co mohl na začátku cyklu zpřísňování doufat," uvedl Michael Feroli, hlavní ekonom JPMorgan pro USA.

Vydání nevypadalo jako zpráva, kterou by člověk očekával během recese. V ekonomice stále přibývá pracovních míst zhruba dvojnásobným tempem než před pandemií. Američané se postupně vracejí do pracovního procesu. Firmy většinou stále přijímají nové zaměstnance v očekávání stabilního hospodářského růstu. Mzdy stoupají, ale ne tak rychle, aby zvýšily inflaci.

Údaje se nejen lišily od prognóz znepokojených ekonomů, kteří předpokládali oslabení ekonomiky, ale ukázaly, že USA pokračují v mimořádně silném oživení.

Ani příliš horko, ani příliš zima - zatím tak akorát, aby se zabránilo poklesu.

Květnová zpráva musela dosáhnout obtížné rovnováhy, aby potlačila obavy z recese.

Příliš velký skok v zaměstnanosti by vyvolal obavy, že růst je stále ještě příliš silný a že Federální rezervní systém by musel agresivněji zvyšovat úrokové sazby, aby zpomalil ekonomiku. Příliš malé zvýšení by vyvolalo obavy z náhlého zpomalení a možného poklesu.

"Dnešní zpráva o pracovních místech pomáhá uklidnit některé obavy z možné recese," řekl Daniel Zhao, hlavní ekonom společnosti Glassdoor. "Zdá se, že ani mimo zprávu o zaměstnanosti neexistují silné ekonomické důkazy o tom, že by ekonomika tak výrazně zpomalovala."

Hlavní údaj a doprovodné údaje se nacházejí přesně ve zlaté zóně údajů o zaměstnanosti: ani příliš horké, ani příliš chladné. Květnová tvorba pracovních míst pokračovala ve zpomalování oproti únorovému maximu 714 000 nových pracovních míst, ale přesto ukázala, že země nabírá na předpandemickou úroveň zaměstnanosti.

Růst mezd byl podobně vyrovnaný. Průměrný hodinový výdělek vzrostl v průběhu měsíce o 0,3 %, což představuje nejmenší přírůstek od února, ale vyhnul se znepokojivému propadu do záporných hodnot. Mírné zlepšení participace také naznačilo, že se rozšiřuje okruh potenciálních pracovníků a firmy nebudou muset neustále zvyšovat mzdy, aby jim mohly konkurovat.

Zjednodušeně řečeno, údaje ukazují, že ekonomika pokračuje v ozdravování a zároveň se usazuje v prostředí nižší inflace. To ponechává na bedrech Fedu menší zátěž, aby zkonstruoval dokonalé "měkké přistání". Tato fráze popisuje ideální scénář, v němž se inflace ochlazuje, zatímco nezaměstnanost zůstává nízká.

Páteční údaje naznačují, že ekonomika si s vyššími sazbami poradí. Stabilní přírůstek pracovních míst říká Fedu, že může pokračovat v utahování politiky bez obav z poklesu počtu zaměstnanců, a pomalejší růst mezd naznačuje, že centrální banka možná nebude muset být příliš agresivní, aby přivedla inflaci na buben.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články