Autor: Petr Jůn

Asistentka Alexa společnosti Amazon řekla dítěti, aby splnilo potenciálně smrtelnou výzvu

Alexa, virtuální asistentka společnosti Amazon, není navržena tak, aby ohrožovala lidské životy, ale přesně to o víkendu udělala.

Alexa, virtuální asistentka společnosti Amazon, není navržena tak, aby ohrožovala lidské životy, ale přesně to o víkendu udělala, když řekla desetileté dívce, aby se pencí dotkla elektrické zástrčky pod napětím.

Návrh byl vydán prostřednictvím chytrého reproduktoru Echo poté, co dívka požádala Alexu o "výzvu, kterou má splnit".

"Zapojte nabíječku telefonu asi do poloviny do zásuvky a pak se dotkněte penny na odkrytých hrotech," řekla Alexa.

Mluvčí společnosti Amazon ve středu sdělil televizi CNBC, že chyba byla opravena.

Kristin Livdahlová, matka dívky, která údajně žije v USA, popsala incident v neděli na Twitteru, který obsahoval snímek obrazovky události, jak se objevila v aplikaci Alexa pro chytré telefony.

Alexa dívce navrhla, aby se pokusila o výzvu, kterou "našla na webu". Alexa výzvu stáhla z online zpravodajství s názvem Our Community Now.

"Byla jsem přímo u toho, když se to stalo, a měli jsme další dobrý rozhovor o tom, že nemáme věřit ničemu z internetu ani Alexe," řekla matka.

Potenciálně smrtící výzva, kterou Alexa zřejmě neprověřila, se začala objevovat na sociálních sítích včetně TikToku zhruba před rokem. Je nebezpečná, protože kovy vedou elektřinu a vložení kovových mincí do zásuvky může mít za následek silné elektrické šoky a požáry, přičemž podle některých zpráv lidé při plnění výzvy přišli o prsty a ruce.

"Alexa je navržena tak, aby zákazníkům poskytovala přesné, relevantní a užitečné informace," uvedl mluvčí Amazonu pro CNBC. "Jakmile jsme se o této chybě dozvěděli, podnikli jsme rychlé kroky k její nápravě."

Společnost Amazon bezprostředně neupřesnila, o jaká "rychlá opatření" šlo.

Odborník na umělou inteligenci Gary Marcus ve středu na Twitteru uvedl, že tato událost ukazuje, jak systémům umělé inteligence stále chybí zdravý rozum.

"Žádná současná umělá inteligence se ani zdaleka neblíží tomu, aby rozuměla každodennímu fyzickému nebo psychologickému světu," uvedl později Marcus prostřednictvím Twitteru. "To, co máme nyní, je přibližování se inteligenci, nikoliv skutečná věc, a jako taková nikdy nebude skutečně důvěryhodná. Budeme potřebovat zásadní pokrok - nejen více dat - než se dostaneme k umělé inteligenci, které budeme moci věřit."

Zdroj: cnbc.com, Unsplash

Nejnovější články