Astronauti se vracejí na Zemi po 200 dnech ve vesmíru

Čtyři astronauti, včetně Francouze Thomase Pesqueta, se v pondělí vrátili na Zemi po 200denní vesmírné misi, která začala loni na jaře.

Jejich modul proletěl noční oblohou jako oslnivý meteor, než pomocí padáku přistál do Mexického zálivu u pobřeží Pensacola na Floridě. Záchranné čluny rychle připluly a nalodily je. „Jménem SpaceX, vítejte doma na planetě Zemi,“ ozvalo se SpaceX Mission Control z jižní Kalifornie.

Během hodiny byli všichni čtyři astronauti venku z modulu. Návrat přišel pouhých osm hodin po opuštění Mezinárodní vesmírné stanice ISS a poskytl cestu SpaceX ke startu jejich čtyř dalších modulů již ve středu v noci, aby vyzvedly zbylé astronauty z ISS. NASA ale změnila pořadí kvůli špatnému počasí.

Před pondělním odstavením německý astronaut Matthias Maurer, který čeká na start v Kennedyho vesmírném středisku NASA, tweetoval, že je škoda, že se tyto dvě posádky na vesmírné stanici nepřekrývají, ale „věříme, že zanecháte vše hezké a uklizené“.

Bude to čtvrtý let posádky SpaceX pro NASA za pouhých 18 měsíců. Astronauti NASA Shane Kimbrough a Megan McArthur, Japonci Akihiko Hoshide a Pesquet se měli vrátit v pondělí ráno, ale silný vítr jejich návrat zdržel. "Ještě jednu noc s tímto kouzelným výhledem." Kdo by si mohl stěžovat? Bude mi chybět naše vesmírná loď!" Pesquet v neděli tweetoval vedle krátkého videa ukazujícího vesmírnou stanici osvětlenou temnotou vesmíru a blikajícími světly města na noční straně Země.

Avšak let nešel úplně hladce, první problém se vyskytl krátce po jejich dubnovém startu; Řízení mise varovalo, že kus vesmírného smetí hrozí srážkou s jejich raketou. Ukázalo se, že šlo o planý poplach. Pak v červenci neúmyslně vystřelily trysky v nové ruské laboratoři a poslaly stanici do vývrtky.

Čtyři astronauti se uchýlili do svého modulu SpaceX, připraveni v případě potřeby urychleně odletět. Mezi pozitivní milníky patří čtyři výstupy do vesmíru pro posílení solární energie stanice, filmová návštěva ruského filmového štábu a vůbec první vesmírná sklizeň chilli papriček.

Zdroje: euronews.com, Pixabay

Nejnovější články