Autor: Filip Kejval

Bank of England posiluje nouzové stimuly, aby pomohla zmírnit otřesy na trhu

LONDÝN - Bank of England v pondělí oznámila další opatření k zajištění finanční stability ve Velké Británii, Výbor pro finanční stabilitu banky 28.

LONDÝN - Bank of England v pondělí oznámila další opatření k zajištění finanční stability ve Velké Británii,

Výbor pro finanční stabilitu banky 28. září oznámil dvoutýdenní nouzový program nákupu britských státních dluhopisů s dlouhou dobou splatnosti - známých jako "gilts" - s cílem obnovit pořádek na trzích a ochránit fondy investic řízených závazky (LDI) před hrozícím kolapsem.

Centrální banka v pondělí oznámila, že 14. října zavede další opatření k zajištění "spořádaného ukončení" svého nákupního programu, včetně zvýšení objemu denních aukcí, aby vytvořila rezervu pro nákupy zlaťáků před pátečním termínem.

"K dnešnímu dni banka uskutečnila 8 denních aukcí, v nichž nabídla k nákupu až 40 miliard liber, a provedla nákupy dluhopisů v hodnotě přibližně 5 miliard liber. Banka je připravena využít tuto nevyužitou kapacitu ke zvýšení maximálního objemu zbývajících pěti aukcí nad současnou úroveň až 5 miliard liber v každé aukci," uvedla banka v pondělním oznámení.

Aukční limit bude potvrzen vždy v 9 hodin místního času, přičemž v pondělí byl stanoven na 10 miliard liber.

Banka rovněž spustí dočasnou rozšířenou repo facilitu (Temporary Expanded Collateral Repo Facility, TECRF), která bankám umožní zmírnit tlak na likviditu klientských prostředků, jež jsou zapleteny do nedávné volatility na trhu. Poté, co minulý měsíc došlo k bezprecedentnímu nárůstu výnosů, dostávaly LDI výzvy k doplnění marže od věřitelů.

Výzva k doplnění marže je požadavek makléřů na navýšení vlastního kapitálu na účtu, když jeho hodnota klesne pod makléřem požadovanou částku.

TECRF umožní bankám provádět takzvané "operace pojištění likvidity", které budou trvat i po pátečním termínu a zmírní tlak na prostředky klientů na LDI.

"V rámci těchto operací bude banka přijímat zajištění způsobilé podle Sterling Monetary Framework (SMF), včetně zlatých dluhopisů vázaných na index, a také širší škálu zajištění, než je běžně způsobilé podle SMF, například zajištění v podobě podnikových dluhopisů," uvedla banka.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články