Autor: Filip Kejval

Banka JPMorgan podporuje bitcoin, který vzrostl o 28 %, a říká, že kryptoměny jsou nyní jejím preferovaným alternativním aktivem

Společnost JPMorgan uvedla, že spravedlivá cena bitcoinu je o 28 % vyšší než jeho současná úroveň, což po dramatickém výprodeji kryptoměn znamená "výrazný růst".

Společnost JPMorgan uvedla, že spravedlivá cena bitcoinu je o 28 % vyšší než jeho současná úroveň, což po dramatickém výprodeji kryptoměn znamená "výrazný růst".

Banka ve středeční zprávě uvedla, že kryptoměny předstihly nemovitosti jako jedna z preferovaných "alternativních aktiv", tedy aktiv, která nespadají do typických kategorií, jako jsou akcie a dluhopisy.

Uvedla, že se drží svého názoru, že 38 000 dolarů je spravedlivá cena bitcoinu. Tato částka byla o 28 % vyšší než úroveň 29 722 USD, na které se bitcoin nacházel ve středu ráno.

"Korekce na trhu s kryptoměnami v uplynulém měsíci vypadá spíše jako kapitulace ve srovnání s lednem/únorem loňského roku a do budoucna vidíme pro bitcoin a obecně pro trhy s kryptoměnami růst," napsali stratégové banky, včetně Nikose Panigirtzogloua, v poznámce.

Kryptoměny se v roce 2022 propadly, protože rostoucí inflace a úrokové sazby, válka na Ukrajině a zpomalení v Číně přiměly investory opustit aktiva považovaná za riziková.

Bitcoin se za celý rok propadl o 37 %, zatímco ethereum o 48 %. Celková tržní hodnota všech kryptoměn se propadla z přibližně 3 bilionů dolarů v listopadu na 1,3 bilionu dolarů v květnu.

Podle JPMorgan však výprodej poškodil kryptoměny více než jiné alternativní investice, jako jsou soukromé akcie, soukromé dluhy a nemovitosti. To naznačuje, že pro kryptoměny existuje větší prostor k oživení, uvedli stratégové v poznámce.

"Nahrazujeme tak nemovitosti digitálními aktivy jako preferovanou alternativní třídou aktiv spolu s hedgeovými fondy," napsali.

Dramatický pád stablecoinu TerraUSD a na něj navázané kryptoměny luna zkalil náladu mnoha investorů do kryptoměn, uvedli stratégové. Dodali však, že zatím existuje jen málo známek toho, že by financování rizikového kapitálu do kryptoměn vysychalo.

Investiční banka však uvedla, že alternativním investicím se nyní věnuje méně, a přeřadila je z dřívějšího stupně "overweight" na stupeň "underweight".

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články