Autor: Radka Guzi

Bezpečnostní firma hlásí, že Crypto.com ztratilo 15 milionů dolarů a 5 dalších krypto aktualizací

V neděli Crypto.com na Twitteru napsalo, že „máme malý počet uživatelů, kteří na svých účtech hlásí podezřelou aktivitu. Výběry brzy pozastavíme, protože to náš tým vyšetřuje. Všechny prostředky jsou v bezpečí."

Po krušném začátku roku cena bitcoinu za posledních sedm dní zhruba stagnuje. Největší kryptoměna podle tržní hodnoty se v současnosti podle Coin Metrics obchoduje za 41 671 USD. Éter, druhý největší, se ve stejném časovém období zvýšil asi o 2 %. Nyní stojí 3 113 $.

Další top coiny měly lepší týden. Cardano, Terra a Dogecoin například za posledních sedm dní přeskočily, ukazují data Coin Gecko.

Spolu s pohybem cen je zde šest důležitých věcí, které se minulý týden staly v kryptoprostoru.

1. Kim Kardashian a Floyd Mayweather žalují investoři kvůli údajnému kryptopodvodu

V červnu Kim Kardashian zveřejnila Instagramový příběh propagující kryptoměnu s názvem EthereumMax.

"Víte, kluci, krypto???" napsala. "Toto není finanční rada, ale sdílení toho, co mi řekli moji přátelé o tokenu Ethereum Max!" Kardashian zahrnula hashtag „#ad“, což znamená, že příspěvek byl placen jako propagační obsah.

7. ledna pak byla podána hromadná žaloba u amerického okresního soudu pro centrální okres Kalifornie, která obvinila Kardashian a další celebrity, jako je Floyd Mayweather, z „nepravdivých nebo zavádějících prohlášení“ o EthereumMax, aby údajně zvýšili jeho cenu.

Ryan Huegerich, obyvatel New Yorku, podal jménem sebe a dalších investorů, kteří koupili EthereumMax mezi 14. květnem 2021 a 17. červnem 2021. Žaloba tvrdí, že Huegerich a další přišli o peníze na svých investicích.

Zástupci Kardashian a Mayweather nebyli okamžitě k dispozici pro vyjádření. Mluvčí EthereumMax řekl, že žaloba byla „prošpikována dezinformacemi“ a zpochybnila obvinění, že šlo o podvod.

2. Jack Dorsey vytváří právní obranný fond pro vývojáře bitcoinů

Ve středu zakladatel Twitteru a Blocku Jack Dorsey oznámil plány na vytvoření „Bitcoin Legal Defense Fund“. „Bitcoin Legal Defense Fund je neziskový subjekt, jehož cílem je minimalizovat právní bolesti hlavy, které odrazují vývojáře softwaru od aktivního vývoje bitcoinů a souvisejících projektů,“ napsal Dorsey v e-mailu.

Fond bude bránit vývojáře bitcoinů před soudními spory, „včetně nalezení a udržení obhájce, rozvoje strategie pro vedení sporů a placení právních účtů,“ napsal s dobrovolnými právníky a právníky na částečný úvazek.

3. Block vybuduje systém těžby bitcoinů

Ve čtvrtek Dorsey potvrdil, že Block, dříve známý jako Square, bude „oficiálně budovat otevřený systém těžby bitcoinů“, napsal ve čtvrtek na Twitteru. Společnost nejprve v říjnu oznámila, že o projektu uvažuje.

Bitcoin funguje na modelu proof of work (PoW), kde těžaři musí soutěžit o vyřešení složitých hádanek, aby mohli ověřit transakce. Tento proces není snadný: vyžaduje hodně energie a počítačového výkonu, což není levné. Samotné počítače spolu s dalším vybavením mohou být také velmi drahé.

S ohledem na tyto typy obtíží je cílem projektu učinit těžbu bitcoinů, největší kryptoměny podle tržní hodnoty, „distribuovanější a efektivnější,“ tweetoval Thomas Templeton, generální ředitel společnosti pro hardware.

Templeton zmínil, že v těžařské komunitě existuje řada „zákaznických bolestivých bodů“ a „technických výzev“, které chce Block vyřešit, včetně dostupnosti těžebních zařízení, vysoké ceny, spolehlivosti a spotřeby energie.

4. Cash App se integruje s Lightning Network

Dorsey se od svého listopadového odchodu z Twitteru nadále více zaměřuje na bitcoiny. V pondělí oznámil, že aplikace Block’s Cash se integrovala do Lightning Network, což umožňuje rychlejší a levnější bitcoinové transakce. To nyní umožňuje uživatelům Cash App v USA, kromě těch v New Yorku, posílat bitcoiny zdarma komukoli na celém světě.

5. Tesla přijímá dogecoiny pro platby za zboží

V pátek Elon Musk oznámil, že Tesla přijímá za určité zboží dogecoin, kryptoměnu inspirovanou memy.To zahrnuje mimo jiné 835 mincí za „Giga Texas Belt Buckle“ a 300 mincí za „Cyberwhistle“. To je při současných cenách asi 134 a 48 dolarů.

Cena dogecoinu v pátek po zprávách vyskočila o více než 15 % a překonala 20 centů, než se vyrovnala. Podle Coin Metrics se nyní obchoduje za 16 centů.

6. Uživatelé Crypto.com hlásí „podezřelou aktivitu“

V neděli Crypto.com na Twitteru napsalo, že „máme malý počet uživatelů, kteří na svých účtech hlásí podezřelou aktivitu. Výběry brzy pozastavíme, protože to náš tým vyšetřuje. Všechny prostředky jsou v bezpečí."

Peckshield, blockchainová bezpečnostní a analytická společnost, uvedla, že Crypto.com ztratil asi 15 milionů dolarů. Jiné publikace také hlásily údajný hack, ale Crypto.com to online nepotvrdilo.

Crypto.com odmítl žádost CNBC o komentář.

„Žádné finanční prostředky zákazníků nebyly ztraceny,“ napsal v pondělí na Twitteru generální ředitel Kris Marszalek.

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články