Autor: Adam Spáčil

Biden slibuje podporu policie a potlačení násilí se střelnými zbraněmi

Prezident Joe Biden ve svém čtvrtečním projevu v New Yorku slíbil, že podpoří policii a potlačí násilí páchané střelnými zbraněmi ve městě.

Prezident Joe Biden ve svém čtvrtečním projevu v New Yorku slíbil, že podpoří policii a potlačí násilí páchané střelnými zbraněmi ve městě.

Během své návštěvy prezident vyjádřil podporu plánu newyorského starosty Erica Adamse na boj proti kriminalitě.

Adamsův patnáctistránkový "Plán na ukončení násilí páchaného střelnými zbraněmi" si částečně klade za cíl nasadit do ulic více policistů newyorského policejního sboru, nabídnout mladým lidem pracovní příležitosti a zlepšit systém krizového řízení. Plán rovněž počítá s navázáním spolupráce s federálními prokurátory při stíhání střelných zbraní.

"Řešením není opustit naše ulice," řekl Biden. "Odpovědí je spojit síly, policie a komunity, budovat důvěru a učinit nás všechny bezpečnějšími."

Jeho vyjádření přišlo po nárůstu počtu smrtelných střelných zranění newyorské policie.

"Každý den je v USA zastřeleno 316 lidí, 106 z nich je zabito," řekl Biden. "V letošním roce bylo násilím se střelnými zbraněmi zraněno 64 dětí a 26 jich bylo zabito."

"Už toho bylo dost," dodal prezident.

Biden uvedl, že města musí přijmout čtyři opatření k zajištění bezpečnosti v obcích: omezit prodej střelných zbraní, vytvořit pracovní skupiny, které budou diskutovat o střelbě a zatýkání, investovat peníze do preventivních programů proti kriminalitě a násilí a vytvořit lepší příležitosti pro lidi propuštěné z vězení.

Biden také vyzval Kongres, aby ještě letos schválil zákon, který by policejním sborům poskytl 300 milionů dolarů na najmutí většího počtu policistů, kteří budou "komunikovat s komunitou, poznávat ji a budovat v ní důvěru".

"Odpovědí na tuto otázku není snížení počtu policistů," řekl Biden. "Je to dát vám nástroje, výcvik a financování, abyste byli partnery, ochránci, a komunita potřebuje policii, která se ke každému chová s respektem a důstojností."

Kritici však tvrdí, že Adamův plán je kontraproduktivní pro veřejnou bezpečnost a že kriminalita a policejní rozpočet nejdou ruku v ruce.

Prezident se hlasitě staví proti snahám o snížení výdajů na policii, k čemuž ho vyzývají levicoví zastánci, kteří tvrdí, že k úspěšnému zajištění veřejné bezpečnosti je nutné přesunout peníze z policejního rozpočtu do komunit.

"Od prezidenta potřebujeme komplexní plán na ukončení násilí páchaného střelnými zbraněmi, který by nespočíval v tom, že se ještě více zvýší násilí tím, že se rozšíří počet policejních oddělení," řekla deníku The Guardian Alexis Conferová, výkonná ředitelka skupiny March For Our Lives, která se zabývá kontrolou zbraní.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články