Bidenův bezpečnostní poradce Sullivan říká, že ruská invaze může přijít „každým dnem“

Ruská invaze na Ukrajinu může být bezprostřední, varoval v neděli poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Ruská invaze na Ukrajinu může být bezprostřední, varoval v neděli poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Sullivan se objevil v několika ranních zpravodajských pořadech, aby diskutoval o probíhající situaci ve východní Evropě.

Jeho vystoupení přichází poté, co dva američtí představitelé uvedli, že Rusko má na místě asi 70 % bojové síly, o které se domnívá, že by ji potřebovalo k rozsáhlé invazi na Ukrajinu. Počet praporových taktických skupin v pohraniční oblasti se podle agentury Reuters zvýšil na 83 z 60 a 14 dalších je na cestě.

„Domníváme se, že Rusové zahájí významné vojenské operace na Ukrajině a tvrdě pracujeme na přípravě reakce,“ řekl Sullivan v pořadu „Meet the Press“ NBC.

Forma útoku může mít různé podoby, řekl Sullivan NBC. Možné útoky by mohly zahrnovat anexi ukrajinského regionu Donbass, kybernetické útoky nebo rozsáhlou invazi.

„Část důvodu, proč jsme v posledních několika měsících tak intenzivně pracovali, není jen připravit se na jednu nepředvídanou událost, ale připravit se na všechny nepředvídané události a spolupracovat s našimi spojenci a partnery na tom, jak by reakce v každém případu vypadala,“ řekl Sullivan.

USA a jejich spojenci jasně řekli, že pokud Rusko zaútočí, národy budou jednat agresivně. USA například pohrozily přísnými sankcemi v případě invaze ruského prezidenta Vladimira Putina.

Časová osa pro diplomatická jednání by se mohla krátit.

"Věříme, že existuje velmi zřetelná možnost, že Vladimir Putin nařídí útok na Ukrajinu," řekl Sullivan v pořadu "This Week" stanice ABC.

Pokud dojde k úplné ruské invazi, mohou podle Reuters zemřít tisíce civilistů a vojáků.

Ukrajina by mohla utrpět 5 000 až 25 000 obětí vojáků, uvedl server s odvoláním na amerického činitele. Ztráty ruských vojáků by se mohly pohybovat mezi 3 000 a 10 000 a civilní oběti by se mohly pohybovat od 25 000 do 50 000, podle odhadů USA. Také by to přimělo miliony Ukrajinců k emigraci.

Sullivan v neděli projekce nekomentoval, ale varoval před dopadem na Ukrajinu.

„Pokud se místo toho rozhodnou jít cestou eskalace, bude to pro Ukrajince znamenat obrovské lidské ztráty. Domníváme se, že to ale také časem přinese skutečné strategické ztráty i Vladimiru Putinovi“ řekl Sullivan ABC.

Zdroje: cnbc.com, unsplash.com

Nejnovější články