Bitcoin: Po nepokojích v Kazachstánu prudce klesá cena

Cena bitcoinu klesla na nejnižší úroveň za poslední měsíce po nepokojích v Kazachstánu.

Hodnota kryptoměny klesla ze 47 000 $ (1,01 milionu Kč) na začátku tohoto týdne na méně než 42 000 $ (900 tisíc Kč). Vyplývá to ze zápisu zasedání Federálního rezervního systému, který navrhl, že může zvýšit úrokové sazby. Politické události v Kazachstánu také vyvolaly obavy o kapacitu sítě.

Vzhledem k jeho globální a decentralizované povaze je obtížné připsat růst nebo pokles ceny bitcoinu jedné příčině. Ale mnoho komentátorů poukázalo na zveřejnění poznámek z prosincového zasedání Federálního rezervního systému jako na jeden faktor. Záznamy naznačují, že americká centrální banka by mohla zvýšit úrokové sazby dříve, než někteří očekávali, a prodat část svých aktiv. To by mohlo vést k řetězovému efektu tradičních investorů, kteří drží bitcoiny, protože místo toho sledují méně riziková aktiva. Zároveň v Kazachstánu probíhá obrovské množství světové těžby bitcoinů – procesu, kterým se ověřují transakce a vyrábějí se nové „coiny“.

Masivní středoasijská země byla tento týden zasažena politickými nepokoji, když občané vyšli do ulic, aby protestovali proti rostoucím cenám pohonných hmot. Následovalo brutální násilí, když se demonstranti – které vůdci země vykreslovali jako „výtržníky a teroristy“ – zmocnili budov v největším městě Almaty.

Předpokládá se, že Kazachstán zpracovává téměř pětinu veškeré „těžby“ bitcoinů, kvůli jeho obvykle levné elektřině. Zdá se tedy, že vypnutí internetu na začátku tohoto týdne zasáhlo výpočetní výkon celé bitcoinové sítě.

Pokles znamená, že bitcoin dosáhl nejnižší ceny od září 2021, z listopadového maxima více než 60 000 dolarů. Ostatní kryptoměny také zaznamenaly pokles cen. Hodnota Etherea klesla z přibližně 3 800 dollarů ve středu na méně než 3 200 dollarů v pátek.

Matthew Dibb ze singapurské krypto-společnosti Stack Funds řekl agentuře Reuters: "V současné době vidíme na všech trzích široký sentiment o riziku, protože se zdá, že spekulanti jsou v popředí zájmu o inflaci a zvyšování sazeb." Varoval také, že „v krátkodobém horizontu existuje riziko ústupu zpět do poloviny 30. let“.

Kryptoměny, a zejména bitcoiny, nadále čelí kritice. Např. Mozilla Foundation - společnost, která spravuje webový prohlížeč Firefox mezi ostatními projekty open source softwaru - oznámila, že po odmítnutí ze strany uživatelů již nebude přijímat kryptoměny.

 

 

Zdroje: euronews.com, Pixabay

Nejnovější články