Autor: Radka Guzi

Bitcoin stoupá a odráží se od lednových minim

Cena bitcoinu v pondělí stoupla o více než 6 % a dosáhla nejvyšší úrovně za měsíc.

Cena bitcoinu v pondělí stoupla o více než 6 % a dosáhla nejvyšší úrovně za měsíc.

Bitcoin podle Coin Metrics vzrostl až na 44 500 USD, což je nejvyšší úroveň od 5. ledna. Tehdy dosáhl maxima 47 013 USD. Od 14:56 hod ET, bitcoin se obchoduje za 44 409 USD.

Tyto kroky vycházely z prudkého nárůstu v pátek po zveřejnění lepších než očekávaných údajů o zaměstnanosti v USA. Mnoho investorů považovalo data za další povzbuzení pro Federální rezervní systém, aby letos počínaje příštím měsícem začal zvyšovat svou referenční úrokovou sazbu a výnosy státních dluhopisů vzrostly.

Ekonomické příběhy v poslední době působí na bitcoin více než kdykoli předtím, protože noví institucionální investoři s ním zacházejí jako s rizikovým aktivem. Stále však neexistuje konsensus o tom, jak nejlépe zhodnotit bitcoiny.

Digitální měna také sledovala růst cen akcií, přičemž hlavní akciové indexy vykázaly své největší týdenní zisky v roce 2022, zatímco bitcoin rostl.

Odborníci se však na tento odraz zatím neprodávají, zvláště poté, co bitcoin minulý měsíc dvakrát klesl pod úroveň 40 000 dolarů. Digitální měna je také hluboko pod svým historickým maximem dosaženým v loňském roce nad 60 000 $.

„Možná je to jen to odraz,“ uvedla Noelle Achesonová, vedoucí oddělení tržních informací v Genesis.

Achesonová uvedla, že otevřený zájem o bitcoinové futures opět vzrostl, což ukazuje, že obchodníci opět zaujímají příznivý názor. Míra financování bitcoinových perpetuálních futures se však podle ní pohybuje kolem nuly, což signalizuje nejistotu.

„Nejistota je hlavním tématem dne, viděli jsme to v míře financování,“ nebo v nákladech na držení dlouhých pozic v perpetuálních futures, konstatovala Acheson.

Dle jejích slov je zřejmé, že pokud by investoři zaujímali krátké pozice, míra financování by byla zápornější a došlo by k rychlejšímu nárůstu některých otevřených úroků.

„Nejistota je to, co vidíme hlavně a kdokoli by byl trochu blázen, zvláště vzhledem k volatilitě na krypto trhu, aby zaujal silnou krátkou pozici, pokud by neexistovalo nějaké přesvědčení,“ vysvětlovala vedoucí oddělení tržních informací v Genesis.

Mezitím Katie Stockton z Fairlead Strategies uvedla, že bitcoin testuje svůj 50denní klouzavý průměr poté, co silný přeprodaný skok zanechal důležitou týdenní podporu na 37 361 dolarech beze změny.

„Kdybych teď nebyla opatrná ohledně akciového trhu a rizikových aktiv obecně, byla bych krátkodobým kupcem nastavení,“ uvedla. „Musíme to však vidět v kontextu poklesu dlouhodobých ukazatelů, který nám říká, abychom byli nezávazní vůči longům.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články