Bude se moc nadále platit Rusku za plyn v eurech nebo dolarech?

Zdá se, že Rusko ustoupilo od požadavků, aby evropské společnosti od čtvrtka platily za dodávky plynu v rublech, tím se dočasně zmírnilo riziko přerušení dodávek.

Zdá se, že Rusko ustoupilo od požadavků, aby evropské společnosti od čtvrtka platily za dodávky plynu v rublech, tím se dočasně zmírnilo riziko přerušení dodávek.

Vladimir Putin opakovaně požadoval, aby takzvané „nepřátelské“ země platily za plyn v rublech (spíše než v eurech nebo dolarech), se zaměřením na ty, kdo stojí za přísnými ekonomickými sankcemi, jejichž cílem je izolovat Rusko kvůli jeho nevyprovokovanému náporu na Ukrajině.

Putin pověřil státem kontrolovaného plynárenského giganta Gazprom, centrální banku a vládu, aby do čtvrtka nastínily návrhy, jak bude tato politika prováděna. Přeměna měny pro dodávky plynu ale byla odmítnuta hlavními ekonomikami G-7.

Putin pak ve středečním hovoru s německým kancléřem Olafem Scholzem uvedl, že evropské společnosti mohou nadále platit za dodávky plynu v eurech nebo dolarech.

Peníze budou vyplaceny do Gazprom Bank a převedeny v rublech do Ruska, uvedla německá televizní stanice Deutsche Well.

Scholz při jednáních s tímto postupem nesouhlasil, ale požádal o písemné informace pro lepší pochopení návrhu, uvádí zpráva.

Kreml uvedl, že změna měny byla nezbytná kvůli skutečnosti, že devizové rezervy Bank of Russia byly zmrazeny členskými státy EU.  Nakonec bylo dohodnuto, že experti z Ruska a Německa budou o této záležitosti nadále jednat.

Samostatně také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu potvrdil, že Rusko nebude okamžitě usilovat o platby za plyn v rublech, místo toho řekl, že přechod bude pravděpodobně „postupný proces“.

Německo spolu se skupinou G-7 signalizovalo, že dohody o dodávkách plynu nelze jednostranně upravovat a evropští odběratelé ruského plynu tvrdí, že Kreml není oprávněn přepisovat dlouhodobé smlouvy.

Většina zemí totiž v současnosti platí za ruský plyn v eurech nebo dolarech.

Hrozba plynu za rubly vyvolala obavy na přerušení dodávek do evropských zemí, přičemž Německo a Rakousko podnikly preventivní kroky, aby došlo k vyhnutí se možnému zastavení dodávek.

Analytici poradenské společnosti Eurasia Group pro politická rizika však tvrdí, že je nepravděpodobné, že by Gazprom porušil své stávající smlouvy. A to tím, že odmítne dodat plyn ke svým stávajícím zákazníkům.

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články