Budou mít Google, Meta a Amazon prospěch z ukrajinské války?

Martin Sorrell, zakladatel a předseda mediální firmy S4 Capital, věří, že válka na Ukrajině může prospět třem největším americkým technologickým firmám.

Martin Sorrell, zakladatel a předseda mediální firmy S4 Capital, věří, že válka na Ukrajině může prospět třem největším americkým technologickým firmám.

"Jsem velmi optimistický vůči technologickým gigantům... protože právě probíhající válka na ně bude mít pozitivní dopad," řekl Sorrell na pondělním Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Dodal: „Myslím [Velkou trojku] – Google (nebo Alphabet), Meta a Amazon. Právě tyto, budou těmi hlavními společnostmi, které budou mít z války prospěch.“

Sorrell hned vysvětlil i své úvahy: „Obrana zahrnuje i kybernetickou obranu a útok i kybernetický útok, takže technologické společnosti se stávají ve válce opravdu důležitými.“

Sorrell  ještě vysvětlil, proč do svých úvah zahrnul zrovna tyto tři společnosti. Všechny tři společnosti se dle něj totiž chlubí, že právě jejich systémy kybernetické bezpečnosti jsou onou pomyslnou světovou špičkou.

Google a Amazon také poskytují infrastrukturu cloud computingu, kterou mohou vlády a kybernetické společnosti využít v kybernetické válce.

“Válka na Ukrajině se vede online i offline, přičemž hackeři na každé straně se zaměřují na nepřátelskou národní infrastrukturu, podniky, vlády a občany.” Uvedl.

Během posledních několika týdnů se hlavní technologické akcie propadly kvůli obavám z trvale vysoké inflace a ze strachu z rizika globální recese. Akciový trh Nasdaq minulý týden klesl o 3,8 % a klesá již sedmý týden v řadě.  Je to nejdelší série ztrát za posledních 21 let.


 

Zdroje: nypost.com; cnbc.com; unsplash

Nejnovější články