Burza s niklem se ve středu znovu otevřela pro obchodování

Nikl se ve středu znovu začal obchodovat. LME z obavy opětovného velkého nárůstu ceny, vydala nová pravidla omezujících velké cenové výkyvy.

Burza s niklem se ve středu znovu otevřela. LME z obavy opětovného velkého nárůstu ceny, vydala nová pravidla omezujících velké cenové výkyvy. Pro obchodování s niklem byl nastaven nový limit výkyvů na 8 %.

A proč byla burza uzavřena? Cena niklu původně dosáhla 41 945 USD za metrickou tunu, 8. března však během několika hodin více než zdvojnásobila a vyšplhala se nad 100 000 dolarů za tunu. Hlavním důvodem bylo, že jeden z předních světových výrobců, čínská Tsingshan Holding Group, skupovala ve velkém.

Obchodování muselo být nakonec pozastaveno, protože tento krok zvýšil ještě více růst cen v období, kdy cena kovů již stoupala i tak ve spirále vzhůru, a to kvůli probíhajícímu konfliktu na Ukrajině.

Ve středu (16.3.) se tak LME pokusila znovu obnovit obchodování s niklem po tomto uzavření. Technická závada však přiměla tuto 145 let starou burzu znovu dočasně zastavit, než se obchodování opět otevřelo ve 14:00 středoevropského času.

LME ve středu zavedla obchodní limit ve výši 5 %, který byl pro čtvrtek rozšířen na 8 %. To umožní pouze růst nebo pokles ceny niklu o pět či osm procent oproti uzavírací ceně předcházejícího obchodního dne. „Systémová chyba“ ve středu umožnila menšímu počtu obchodů projít mimo stanovený denní cenový limit.

Matthew Chamberlain, generální ředitel LME, ve středečním projevu před znovu otevřením uvedl, že “burza si absolutně uvědomuje dopad, který to mělo na tolik lidí, a musíme se ujistit, že už se to nestane."

Chamberlain uvedl, že LME „záměrně upřednostnila stabilitu“ tím, že nastavila relativně úzký rozsah denních obchodních limitů. Ty by dle něj mohly být ale brzy rozšířeny, pokud by burza zaznamenala „uspořádanější trh“.

Ceny komodit vyskočily kvůli obavám z dodávek souvisejícím s ruským útokem na Ukrajinu, přičemž pokračující válka a řada západních sankcí vyvolávají obavy z pokračující nejistoty.


 

Zdroje: cnbc.com; unsplash

Nejnovější články