Bylo zveřejněno 8,5 miliard hesel. Jedná se o únik století.

Unikl velký soubor uživatelských hesel. Neznámá osoba jej zveřejnila v archivu pod názvem „rockyou2021“.

Neznámá osoba na jednom z populárních fóru hackerů umístila 100 GB textový soubor, obsahující 8 459 060 239 hesel. Jedná se o únik století.

Soubor vznikal několik let

Analýza specialistů CyberNews potvrdila, že se jedná o skutečná hesla. Každý záznam tak představuje jedinečné heslo o délce 6 až 20 znaků. Rovněž se nejedná o jednorázový únik, ale o archiv předchozích úniků, který někdo pečlivě shromažďoval po dobu několika let. Odborníci se domnívají, že zde existuje souvislost s velkými únikem 32 milionů hesel z roku 2009, který nesl označení „Rock You". Současný zveřejněný soubor je pojmenován „rockyou2021“ a neobsahuje žádné uživatelské jméno. Nicméně uvádí se, že získat uživatelská jména k heslům není pro hackery problém. Ti tak nyní znají dvakrát tolik hesel, než samotní uživatelé sítě. Jedná se bezpochyby o mimořádně silný nástroj, který ohrožuje téměř každého.

Operace „Trojský štít“

O tom, že online prostředí může být nebezpečné, potvrzuje i následující příběh. Aplikace messenger se ukázala jako bezproblémový komunikační nástroj pro drogovou mafii a další sociálně nebezpečné elementy. Policisté z 18 zemí tedy zahájili před 3 lety společnou operaci „Trojský štít“. Jednalo se o propagaci bezpečných smartphonů s vestavěným soukromým messengerem pro tajnou korespondenci. Tyto telefony byly prodávány prostřednictvím sítě policejních informátorů a tajných policistů. Celkový počet prodaných soukromých smartphonů se odhaduje na téměř 12 tisíc a využívalo je okolo 300 kriminálních syndikátů ze 100 zemí světa. Policie však tajnou korespondenci v reálném čase četla. Zprávy zahrnovaly plány vražd anebo pašování drog. Na jejich základě pak probíhalo hromadné zatýkání. V Austrálii bylo zatčeno v souvislosti s touto operací 224 lidí, v Nizozemsku a Německu pak dalších několik stovek pachatelů.

10 tipů pro kybernetickou bezpečnost

Následující bezpečnostní tipy sestavila společnost Cipher, globální lídr v oblasti soukromého zabezpečení. Dodržujete je všechny?

1. Udržujte svůj software vždy aktuální, neodkládejte aktualizace.

2. Používejte antivirovou ochranu od důvěryhodných dodavatelů a bránu firewall.

3. Používejte silná hesla a nástroj pro správu hesel.

4. Využívejte dvoufázové anebo vícefázové ověření, jako další vrstvu zabezpečení k heslu.

5. Dejte si pozor na phising v e-mailech a v telefonátech.

6. Chraňte své citlivé údaje uváděné online, pomocí kterých vás lze identifikovat.

7. Používejte svá mobilní zařízení bezpečně, aktualizujte je pravidelně a instalujte pouze důvěryhodné aplikace.

8. Pravidelně zálohujte svá data a kopie uchovávejte ideálně na 3 různých typech médií mimo web.

9. Nepoužívejte veřejné Wi-Fi bez VPN.

10. Kontrolujte své online bankovní účty a plánované změny.

Zdroje: vesti.ru, tech.onliner.by, cipher.com, unsplash.com

Nejnovější články