Bývalý americký generál říká, že se "ještě více obává", že Putin použije jaderné zbraně

V průběhu téměř sedmiměsíční války na Ukrajině západní představitelé a odborníci na Rusko neustále vyjadřovali obavy, že by se ruský prezident Vladimir Putin mohl uchýlit k použití jaderných zbraní, pokud by byl dostatečně zoufalý.

V průběhu téměř sedmiměsíční války na Ukrajině západní představitelé a odborníci na Rusko neustále vyjadřovali obavy, že by se ruský prezident Vladimir Putin mohl uchýlit k použití jaderných zbraní, pokud by byl dostatečně zoufalý.

Brigádní generál americké armády ve výslužbě JUDr. Kevin Ryan, bývalý atašé obrany v Rusku a vedoucí pracovník Harvardského centra pro vědu a mezinárodní záležitosti (Belfer Center for Science and International Affairs), uvedl, že se ještě více obává možnosti, že Putin sáhne po značném ruském jaderném arzenálu nyní, kdy Ukrajina rychle získává zpět území v bleskové protiofenzívě, která začala před necelým měsícem.

"Přemýšlel jsem o tlaku, který Putin musí cítit, aby udělal něco dramatického - což mě nutí znovu přemýšlet o jaderných spouštěčích," řekl Ryan v rozhovoru pro Insider.

Ryan uvedl, že pokud okupovaná území Doněcka a Luhanska požádají o připojení k Rusku a bude jim vyhověno, bude to znamenat, že "boje, které v současné době probíhají na Ukrajině, budou najednou 'v Rusku'."

Poté, co se Rusku nepodařilo v prvních dnech války dobýt Kyjev, přesunulo svou pozornost na východní ukrajinský region Donbas, který se skládá z Doněcka a Luhanska. Většina bojů ve válce se odehrává právě v Donbasu.

Bidenova administrativa varovala, že by se Rusko mohlo pokusit o anexi Doněcka a Luhanska prostřednictvím "fingovaných referend", a pokud by k tomu došlo, mohlo by to mít okamžité následky, řekl Ryan.

"Za prvé by Putin mohl vyřešit svůj problém s vojenskými silami, protože nyní může využít všechny brance (více než 35 % sil) - protože už nejde o válku v zahraničí," řekl."

Druhým vývojem bude, že červené linie proti bojům na ruském území budou náhle překročeny," pokračoval. "Zbraně NATO budou bojovat a střílet uvnitř Ruska. A co je nejdůležitější, ruský stát bude pod přímým útokem. A jak víme, to je spouštěcí mechanismus pro použití jaderných zbraní."

Ryan, který již v březnu varoval před možností, že Putin na Ukrajině použije "malou jadernou zbraň" neboli taktickou atomovou bombu, uvedl, že se nyní "ještě více obává možnosti použití jaderných zbraní" než dříve.

"Když k tomu připočteme možnost, že ruské síly zároveň ztratí těžce vydobyté území ve prospěch ukrajinských sil, bude tlak na Putina, aby udělal něco dramatického, obrovský," dodal Ryan.

Bývalý generál pro Insider uvedl, že se o tyto myšlenky podělil s vysokými americkými představiteli.

"Reakce by byla ohromující"

V poslední době Rusko postoupilo ukrajinským ozbrojeným silám významné zisky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinské síly tento měsíc na východě a jihu země dosud získaly zpět více než 2 300 čtverečních kilometrů, což je ohromující množství území. Až donedávna byl konflikt obecně charakterizován jako drtivá opotřebovávací válka s malým pohybem na obou stranách.

Rusko zaznamenalo na Ukrajině, o které se Moskva původně mylně domnívala, že bude dobyta během několika dní, značné ztráty vojáků. V srpnu Pentagon uvedl, že podle jeho odhadu Rusko utrpělo až 80 000 ztrát.

Když Ukrajina zatlačuje ruské jednotky na ústup, ruští propagandisté na státních zpravodajských kanálech, kteří obecně nabízeli plnou podporu válce, se snaží i nadále vykreslovat růžový obraz toho, co se děje na bojišti. Mezitím místní zákonodárci v Rusku vyzývají k odvolání Putina z funkce a k obvinění z vlastizrady v souvislosti s válkou.

V této souvislosti existují vážné obavy, co by Putin mohl udělat, kdyby se cítil zatlačen do kouta. Bezprostředně po invazi uvedl Putin ruské jaderné odstrašující síly do stavu nejvyšší pohotovosti a západní představitelé ho obviňují z chřestění jadernými šavlemi. Nejvyšší ukrajinští vojenští představitelé - včetně generála Valerije Zálužného, vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny - napsali minulý týden článek, v němž varovali, že "omezenou" jadernou válku s Ruskem nelze vyloučit.

Ne všichni jsou však přesvědčeni, že by Putin k dosažení svých cílů na Ukrajině udělal něco tak drastického, jako je použití jaderné zbraně.

"Nemyslím si, že by Putin v této situaci použil taktické jaderné zbraně - i kdyby prohrával, i kdyby na Ukrajině přišel o všechno," řekl serveru Insider Robert Orttung, profesor mezinárodních vztahů na Univerzitě George Washingtona.

"Zřejmě bude hrozit, že je použije," řekl Orttung o Putinovi a ruských jaderných zbraních.

Použití takové zbraně by však "posunulo válku na další úroveň" a Putin by se "příliš bál, jaká by byla reakce", dodal. "Ví, že reakce by byla zdrcující."

"Je tam určitá míra nejistoty. Ale můj nejlepší odhad je, že je nepoužije," řekl Orttung.

Použití jaderné zbraně Ruskem na Ukrajině by mohlo potenciálně vyvolat vojenskou reakci ze strany USA, což by se mohlo zvrtnout v přímý konflikt mezi Ruskem a NATO - třicetičlennou aliancí. Několik členů NATO, včetně USA, má vlastní jaderný arzenál.

I kdyby Rusko na Ukrajině nakonec prohrálo nebo stáhlo své vojáky, Putin by to mohl vysvětlit tím, že obviní NATO a USA, aby si zachoval tvář, řekl Orttung a dodal: "Myslím, že by to mohl udělat a zůstat u moci."

"Červená linie"

George Barros, vojenský analytik z Institutu pro studium války, pro Insider uvedl, že nelze vyloučit, že se Kreml rozhodne na Ukrajině použít taktickou jadernou zbraň nebo jinou zbraň hromadného ničení (ZHN), ale hodnotí, že "toto riziko je nízké."

"Problém Rusů spočívá v tom, že k řádnému využití podmínek, které vytváří taktická jaderná zbraň, potřebujete mít soudržné, soudržné a morálně silné síly," řekl Barros a dodal: "Nemyslím si, že konvenční ruská armáda má v tuto chvíli takové schopnosti nebo morálku, aby toho byla schopna."

Ruské jednotky rozmístěné na Ukrajině "zjevně nejsou v nejlepší, špičkové kondici, v jaké by pro takovou operaci měly být," řekl Barros, a z vojenského hlediska "by nemělo smysl", aby Rusko v tuto chvíli použilo zbraně hromadného ničení.

Barros uvedl, že Rusko musí zvážit i "strategické důsledky", včetně toho, že použití ZHN na Ukrajině by pro západní protivníky Moskvy "představovalo červenou linii".

"Jsem si jistý, že Západ za zavřenými dveřmi slíbil Kremlu, že na takové bezprecedentní použití tohoto druhu zbraně odpoví odvetou nebo odpovídajícím způsobem," řekl Barros.

Zdroje: businessinsider.com, Unsplash.com

Nejnovější články