Autor: Filip Kejval

Cathie Woodová říká, že banky mají díky kryptoměnám "velký problém"

Podle generální ředitelky společnosti Ark Invest Cathie Woodové byla kryptoměna původně vytvořena proto, aby obešla staré instituce - a banky možná konečně pocítily, že se jejich činnost narušuje.

Podle generální ředitelky společnosti Ark Invest Cathie Woodové byla kryptoměna původně vytvořena proto, aby obešla staré instituce - a banky možná konečně pocítily, že se jejich činnost narušuje.

Woodová, známá svou strategií vysokého rizika a vysoké odměny, řekla ve čtvrtek v pořadu CNBC "Crypto World", že množství investorů, kteří projevují zájem o aplikace DeFi neboli decentralizované finance, by mohlo ohrozit tradiční bankovní svět. Pokud jde o půjčky v DeFi, došlo k "posunu podílu", řekla.

"Banky mají velký problém," řekla Wood z konference Bitcoin 2022 v Miami. "Ztrácejí talenty kvůli kryptoměnám, takže musí zvyšovat mzdy, aby přilákaly talenty, a ztrácejí obchody kvůli DeFi. Půjčování a spoření - spousta z toho se právě teď odehrává v DeFi."

Decentralizované finance je souhrnný pojem pro různé finanční produkty a služby, které jsou postaveny na principu peer-to-peer, blockchainu a eliminují potřebu tradičních institucí, které v minulosti poskytovaly přístup k těmto službám.

Politické instituce jsou další částí establishmentu, která začíná na kryptoměny reagovat pozitivněji, řekla Wood.

"To, co vidíme dnes, je o 180 stupňů jiné než před rokem," řekla.

Upozornila na změnu postoje americké ministryně financí Janet Yellenové, která dříve vyjadřovala obavy ohledně kryptoměn, averzi vůči jejich potenciálním ekologickým problémům a riziku nezákonné činnosti.

"Vzpomínám si, že se mě tehdy zeptali a já jsem v podstatě řekla, že nestudovala technologii a nestudovala nástroje nové třídy aktiv. No, zdá se, že se na to podívala," řekla Wood.

Společnost Ark byla prvním veřejným správcem aktiv, který se v září 2015 začal zabývat bitcoinem. Wood uvedla, že firma stále vidí, že cena bitcoinu se do roku 2030 vyšplhá na 1 milion dolarů.

Zdroje: cnbc.com, Unsplash.com

Nejnovější články