Autor: Radka Guzi

Cena ropy skáče uprostřed eskalujícího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou

Ceny ropy v pátek v odpoledním obchodování vyskočily kvůli eskalaci napětí mezi Ukrajinou a Ruskem.

Ceny ropy v pátek v odpoledním obchodování vyskočily kvůli eskalaci napětí mezi Ukrajinou a Ruskem.

Do obchodního dne zbývaly asi 2 hodiny, americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan na brífinku v Bílém domě uvedl, že na ukrajinské hranici existují známky ruské eskalace a že je možné, že by během olympiády mohlo dojít k invazi, navzdory spekulacím.

„Stále vidíme známky ruské eskalace, včetně příchodu nových sil k ukrajinské hranici. Jak jsme již řekli, jsme v situaci, kdy může kdykoli začít invaze,“ uvedl v pátek Sullivan.

Sullivan poznamenal, že USA si nejsou jisté, že ruský prezident Vladimir Putin učinil konečné rozhodnutí o invazi na Ukrajinu. Ale „může se to brzy stát,“ konstatoval. Akcie se dostaly ze svých minim a ceny ropy a dluhopisů ustoupily ze svých maxim z obchodní seance po tomto komentáři od Sullivana, který mírně kontroval dřívější zprávě, která trhy rozkolísala.

Spojené státy a Spojené království vyzvaly občany, aby opustili Ukrajinu.

Mluvčí Downing Street řekl, že premiér Boris Johnson se obává o „bezpečnost Evropy za současných okolností“.

Mluvčí dodal, že ruský prezident Vladimir Putin „musel pochopit, že dojde k přísným trestům, které by extrémně poškodily ruskou ekonomiku, a že spojenci musí pokračovat v úsilí o posílení a podporu východních hranic NATO“.

US West Texas Intermediate futures, americký ropný benchmark, vzrostl o více než 5 % a dosáhl 94,66 USD za barel, což je nejvyšší úroveň od 30. září 2014. Kontrakt se v závěru trochu uvolnil, ale den skončil o 3,58 % vyšší na 93,10 dolaru za barel.

Mezinárodní referenční ropa Brent posílila o 3,3 % a ustálila se na 94,44 dolaru za barel poté, co v jednu chvíli překonala 95 dolarů.

„Trh se obával tohoto výsledku několik týdnů, ale většina věřila, že k němu nedojde nebo bude alespoň po olympijských hrách,“ poznamenala Rebecca Babin z CIBC Private Wealth. „Klíčovým hlediskem pro surovou ropu bude, jaké sankce USA a spojenci pokročí,“ pokud by Rusko napadlo.

„To je to, co nakonec určí, jak bude ovlivněna dodávka ropy," uvedla. Babin dodala, že prudký posun výše, založený na spekulacích, hovoří o tom, jak těsné jsou nyní základy ropného trhu. Rostoucí poptávka spojená s nízkými zásobami a omezenou novou nabídkou vyvolává na trhu obavy.

Ceny ropy již dříve v seanci po nejnovější zprávě Mezinárodní energetické agentury o ropě vzrostly o více než 2 %.

Firma nyní očekává, že celosvětová poptávka letos dosáhne rekordních 100,6 milionu barelů denně, protože omezení covidu se zmírní.

„Nejhorší obavy každého se mohou naplňovat,“ řekl John Kilduff z Again Capital. "Uvidíme, ale na vlásku visí spousta zásob energie."

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články