Autor: Radka Guzi

Centrální banka v Anglii plánuje zvýšit sazby, budou nejvyšší za posledních 33 let

Inflace trápí nejednu zemi, většina centrálních bank na tuto situaci reaguje právě tím, že zvyšuje své úrokové sazby. Velkou Británii nyní zřejmě čekají nejvyšší úrokové sazby za posledních 33 let.

Inflace trápí nejednu zemi, většina centrálních bank na tuto situaci reaguje právě tím, že zvyšuje své úrokové sazby. Velkou Británii nyní zřejmě čekají nejvyšší úrokové sazby za posledních 33 let.

Nárůst cenové hlady, tedy inflace, ve Velké Británii je nejvyšší za posledních 40 let. Nyní se zatím pohybuje na 10,1 %, což je ale téměř o polovinu méně než v naší domovině. Úroková sazba se v Anglii bude zvyšovat již po osmé a má jednoznačný cíl, udržet inflaci na „uzdě“ a nenechat ji ještě více rozjet.

Společnost Goldman Sachs očekává, že se bude jednat o zvýšení úrokové sazby o 75 bodů. Mělo by se jednat o nejvyšší zvýšení od roku 1989. Politika centrální banky tak koresponduje s tím, jaká je současná ekonomická situace a ekonomové predikují, že se hospodářské recesi již nelze vyhnout.

Po politické změně v parlamentu se nyní zdá, že fiskální a měnová politika už nejdou opačným směrem, ale právě naopak. Vládní kroky zmírnily napětí na trhu a měnová politika tak nemusí čelit dodatečnými inflačnímu dopadu vládní politiky.

Ekonomické odhady

Ekonomové zejména ze společnosti Goldman Sachs odhadují, že kondice ekonomiky lehce oslabí, a to o 1,4 %. Náročnější období se očekává jak pro domácnosti, tak pro firmy zejména kvůli energetickým nákladům.

Ekonomové se také domnívají, že navyšování úrokové sazby nemusí být ještě konečné a je možné, že se ještě do konce roku tato sazba zvýší. Jinými slovy analytici neočekávají, že by se měnová politika Anglie začala ubírat jiným směrem.

Analytici upřesňují, že se britská ekonomika nachází v dlouhodobější a hlubší recesi, než se dříve odhadovalo.

Ekonomové upozorňují na to, že by ale úroková sazba neměla překročit výši 5 %, jelikož by se to mohlo negativně projevit na ekonomické „atmosféře“ domácností a firem. Bezmyšlenkovité navyšování úrokové sazby tak s sebou nese i svá nebezpečí a ekonomika by se snadno mohla dostat opět do období, ve kterém byla v době pandemie.

Očekává se, že bankovní sazba bude 4,5 %, a to do května 2023. Jedná se o úpravu původní projekce z 4, 75 %, a to v důsledku ustupujícímu fiskálnímu stimulu.

Viceguvernér centrální banky v Anglii Ben Broadbent situaci komentoval slovy, že HDP by mohlo být přílišným navyšováním úrokové sazby velmi agresivně zasaženo. Srpnové odhady růstu ekonomiky již zmiňovaly recesi, ale byly založeny na mnohem nižším odhadu úrokové sazby, tedy kolem 3 %.

Nové prognózy nebudou zřejmě nikterak optimistické a bezpochyby potvrdí, že se ekonomika Anglie nachází v recesi.

Je možné, že kondice britské ekonomiky zasáhne také její měnu, kdy může dojít k jejímu oslabení.

 

Zdroje:

cnbc.com

unsplash.com

Nejnovější články